Autor Wątek: Mocny widelec amortyzowany  (Przeczytany 2480 razy)

luckman

• sympatyk
  • *
Mocny widelec amortyzowany
« dnia: Listopada 30, 2013, 12:37:12 pm »
Poprzednia konstrukcja się nie sprawdziła za bardzo, czyli 1 amortyzator w wachaczu pchanym jak w Twike, ponieważ oś koła roweru jest za cienka na takie rozwiązanie, w dodatku pojawiły się pęknięcia przy łączeniu goleni z rurą sterową. Miałem widelec tego typu

: rockrider

Napęd jest na przód, tam jest też hamulec tarczowy i silnik elektryczny, więc występuje tam "trochę" sił. Rower który potrafi lecieć nieco ponad 40km.h o własnych siłach (bez wspomagania).
Narazie przyszły mi 2 rozwiązania, pierwsze to rzeźba.

albo się niebawić i kupić może takiego typu
  tutaj rura sterowa wchodzi w chyba odlewany element i pewnie mocniej trzyma od tamtego rockridera , ale niewiem czy takie jest w jakimś stopniu "mocne"

A są pewnie jakieś inne rozwiązania, co myślicie o tym. Cena mnie ogranicza bo tak bym nic nie kombinował. Zawieszenie musi być mocne amortyzowane i dość niskie bo to velomobil

Majsterkowicz

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Mocny widelec amortyzowany
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 06, 2013, 10:19:36 am »
Małe sprostowanie ;)
Korona widelca, który podałeś zrobiona jest z blachy odpowiednio zmodyfikowanej. Wygląda mi to na typowe gięcie przy użyciu prasy, gdzie dodatkowo czoła zagiętej blachy są zespawane od spodu widelca (wyraźnie widać spoinę).
Takie rozwiązanie gwarantuje znaczną poprawę wytrzymałości w stosunku do takiego samego elementu odlewanego (przy zachowaniu jednakowej grubości ścianek).

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudnia 07, 2013, 10:26:58 am wysłana przez Majsterkowicz »

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 06, 2013, 04:37:40 pm »
http://www.srsuntour-cycling.com/bike/details/?TreeNodeID=4181

nieduży skok, prosta konstrukcja, blokada mechaniczna - sprowadzać bedą na luty jedną sztuke z Eurobajka dla mnie.

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 06, 2013, 04:46:24 pm »
A tak z ciekawości- "hał macz"?