Autor Wątek: Problem z bagażnikiem - prośba o rady  (Przeczytany 13809 razy)

storm

• Gość
Odp: Problem z bagażnikiem - prośba o rady
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 18, 2012, 09:56:44 pm »
@Franc - pewnie tak. A co za miesiąc, albo gdzieś na Pomorzu, jeśli wsadzone w ten sam otwór nitonakrętki nagle wysuną się i to w chwili kiedy będę MUSIAŁ naprawdę jechać dalej? Co wtedy zrobię?
Z laminatem natomiast jestem pewien, że oznaki słabości wykryję zanim się pojawi problem i to bez posiadania przy sobie RTG... A i tak zamierzam się uzbroić w odpowiedni zestaw cybantów i zipów.

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 18, 2012, 10:07:36 pm »
Nic się nie wysuwa, bo one pęcznieją po drugiej stronie rury podczas osadzania a potem im bardziej dokręcasz, tym bardziej pęcznieją (i się blokują).
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

storm

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 18, 2012, 10:56:35 pm »
@Franc - to ciekawe. Tylko dlaczego w takim razie u mnie takie cuś wyszło? Za mocno dokręcałem?
A wykręcałem i wkręcałem śruby kilka razy przez ostatni rok - zawsze przy regulacji hamulca tarczowego... Więc?

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 18, 2012, 11:25:13 pm »
Bo ty nie miałeś nitonakrętek, tobie się wyrobił gwint zrobiony bezpośrednio w wahaczu.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

storm

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 19, 2012, 09:33:24 am »
@Franc - mylisz się. Widzę co mi wyszło i wiem, ze to co wyszło z ramy to właśnie takie nitonakrętki, do której wkręcałem śruby mocujące bagażnik. :]

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 19, 2012, 09:42:40 am »
Nitonakrętki należy zacisnąć z odpowiednią siłą. Zwykłą, ręczną, nitownicą nie zawsze musi się to udać. W dodatku alu się uciąga. Proponowałem zastosować gwint o rozmiar większy, bo Bóg wie co na bagażniku wozisz i po jakich wertepach (np. torowiskach) się przemieszczasz.

@hansglopke - nie bardzo wiem o czym piszesz?

O Twoim połączeniu.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 19, 2012, 09:56:36 am »
ja tam te tulejki nabijałem za pomocą młotka :(
Młotek to ostatnie narzędzie potrzebne przy składaniu roweru (doszedłem do tego po skasowaniu sobie sterów :) ). Te tulejki powinny wchodzić na piwoty swobodnie, jeśli tak nie jest świadczy to zwykle o uszkodzeniu piwotu lub jego zamalowaniu ( tam jest dosyć mocne spasowanie i nawet warstwa spraju powoduje problemy) teoretycznie tulejka też może być źle wykonana ale jeszcze z tym się nie spotkałem - zawsze zmiana piwotu pomagała.

storm

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 19, 2012, 06:01:20 pm »
@Yin - no właśnie sam nie bardzo wiem jak to było - nie pamiętam w tej chwili, ale wydawało mi się wtedy to jedynym słusznym rozwiązaniem :]
Na szczęście dzisiaj wpadł do mnie Antonowitch. On wozi ze sobą taki mały kluczyk francuski vel żabkę. Jak się przylożył to 5 sekund i
po tulejce nie było ani śladu ;) Wielkie dzięki Anton :D

@Hansglopke - póki co się przejechałem, w tym i po torach-worach, krawężniczkach i innych przeszkodach stricte drogowych i póki co moje laminowanie trzyma bagażnik w jednym miejscu, bez poruszeń :)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 19, 2012, 07:55:10 pm »
moje laminowanie trzyma bagażnik w jednym miejscu, bez poruszeń :)

W to nie wątpią, zresztą wszyscy to zauważą.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

st_x

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: Września 28, 2012, 07:02:50 am »
Witam

Wyglada tak , ze szkoda patrzeć - ale jak trzyma, to przy nastepnej "awarii" bedzie można przywrócić stan "estetyczny".

TECHNICZNIE:
- mocowanie bagażnika śruba wkęcaąa pod TAKIM kątem w strosunku do obciążenia jest nieoptymalne/nieodpowiedzialne ;) (wyglada na to że gwint był ulokowany w najgrubszym elemncie ramy - czeci haka, ale nieszczęśliwie osią "do ziemi" i "do tyłu")
Bagażnik wyrywa śrubę z gwintu i wcześniej czy później coś się urwie (chyba że śruba i blacha w której jest gwint nacięty są "słusznej wagi").
- bagażnik najłatwiej zazwyczaj mocować śrubą ROWNOLEGŁĄ do podłoża (prostopadła do osi roweru), najlepiej z nakrętką po drugiej stronie blachy
- po maksymalnym wysunięciu blachy do mocowania bagażnika dałoby się pewnie objąc widełki (po uprzednim owinięciu go np: taśmą izolacyjną) cybantem z dwoma nakrętkami. (mocowanie "U"-kształtnym kawałekim drutu z gwintami na końcach, analogiczne do stosowanego np: w antenach satelitarnych mocowanych na rurze wsoprnika).

Ostatnie rozwiąznie nie ingeruje w ramę !! a wyglądałoby chyba ładniej niż lamino-glut ;)

Pozdrawiam

storm

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Września 28, 2012, 08:21:03 am »
@st_x - tak było. Był w najgrubszej części ramy.

Co do mojego polaminowania - ma ono za sobą ponad 1k km, w tym z 10km po ZAJE... KOCICH ŁBACH gdzieś na Pomorzu (dzięki Bart za wybór drogi :> ) i jak do tej pory wytrzymało... Oglądałem nawet ostatnio i nie ma nawet śladu, że coś tam może pękać.

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #26 dnia: Września 30, 2012, 10:34:38 pm »
storm - ja swojego Honkera łatam srebrną taśma ( taką co używał McGajwer) i też póki co trzyma. Prawie nikt nie zauważa że coś jest poklejone. A śmigam nim po różnych dziurach (z wyciąganiem czołgiem włącznie :)
Wytłumaczysz mi skąd u Ciebie taka awersja do sprawdzonych przez innych nitonakrętek?
Pozdrawiam terenowo :)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

storm

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Października 01, 2012, 06:14:56 am »
@Szydziu - nie awersja, tylko po prostu brak doświadczenia i 3 kończyny leworęczne jeśli chodzi o dłubanie w metalu. Trochę mi to nie idzie, zresztą już w szkole średniej potrafiłem zrobić rakietę z tokarki i kawałka metalu :P (dziw, że nikogo nie strzeliło)
Zdecydowanie wolę laminat, w nim i z nim robię od 12 lat, sporo laminowałem jachtów na HOWie w Warszawie i ciutkę się na nim poznałem.
A z nitami nie miałęm dużego kontaktu, nie nitowałem zbyt duzo, praktycznie wcale.

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
« Odpowiedź #28 dnia: Października 02, 2012, 08:37:16 am »
laminat, w nim i z nim robię od 12 lat, sporo laminowałem jachtów na HOWie w Warszawie

Storm, i tutaj masz odpowiedź z czego mógłbyś zrobić swoją nową poziomkę ;)
Waruny jak pamiętam masz znakomite tylko dłubać ;)

Zarzuć jeszcze raz lepsze foty miejsca którego dotyczy problem z bagażnikiem.
postaram się coś doradzić.
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

storm

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Października 02, 2012, 11:24:04 am »
@Antonowitch - w tej chwili póki co (odpukać) się trzyma i to bezproblemowo, więc nie ma nawet co focić i co działać. niech sie trzyma... a za miesiąc pewnie i tak będę juz pomykał (ponownie) na Żółtku :) (oby)