Cześć,
Udało mi sie ostatnio skorzystać z oferty "rowerowej biblioteki"
http://www.bicycleinnovationlab.dk/?menu=bfa którą mam niedaleko oraz kilku wolnych dni które tu mieliśmy z okazji lokanej, nieco przesuniętej w stosunku do Polskiej - majówki.
Zarezerwowałem sobie 4 dni Baron'a z Optimy i prawdę mówiąc spodziewalem się nieco zużytego daru dla tej - non-profit przecież - organizacji. I tu niespodzianka: Baron był nowiutki! Miał firmowe Optim'alne sakwy, łańcuch z originalnym smarem i naprawdę NIKT jeszcze go nie używał!

Rowerek ekstremalnie niski jak - dla mnie, bardzo sportowy, bardzo lekki, pięknie się rozpędza, biegi - choć klasyczne - chodzą leciutko zapał studzi tylko ta cena nowego w Danii - 19500 DKK (11450 zl)
W ofercie biblioteki oczywiście na zamówiony termin - gratis:) (kaucja zwrotna 500dkk)
Co mi się podobało w Baronie:
Pozycja - choć niska to da się go używać nawet w zatłoczonym mieście
Ciekawy patent na sakwy - przód mocowany jest w postaci rękawa nachodzącego na górną częśc fotela - główna podpora to pręt (coś jak mocowanie do błotnika tylko grubsze) który mocowany jest pod tylną częścią która na calej długości usztywniona jest w środku wymodelowanym tunelem z plastiku. Inaczej mówiąc sakwy z tym prętem są samonośne i nie wymagają bagażnika.
Prowadzenie łańcucha - póki pięknie i sucho wszystko chodziło wspaniale - rurki i rolki świetnie rozplanowane.
Lekkość tyłu - wprost poraża - przód był o niebo cięższy z uwagi na tarczówkę!
Co mi się zdecydowanie nie podoba:
Brak zagłowka w standardzie i niemożliwość pogodzenia montażu takiegoż z sakwami! Jest nieodzowny powyżej 10-20 km jazdy - a miałem fotel ustawiony na najmniej leżącą pozycję.
Brak amortyzacji i zachowanie na jakimkolwiek szutrze - wiem, wiem to rower nie do tego ale swoim Mistralem zrobiłem taki off-road'y... a tu: byle szuter i wozi nieziemsko (ale za to jak te sliki toczą się na asfalcie), mała dziura i mało nie pogryzłem języka..
Ze swoimi skromnymi nóżkami (47) zaczepiam w spd piętą o koło i przedni błotnik przy skrętach.
Ten model ma niewystarczjące biegi! Przy 45 kmh kończą się przełożenia!
Cena..
Moja opinia:

Do ścigania super (po zmianie zębatki na większą z przodu)
Do turystyki średnio - małe sakwy, przyczepka to jak doczepianie kempinga do lambo:>
Do miasta - tak sobie w Cph, w Polsce można zapomnieć z braku amortyzacji.
jako 2-gi rowerek super, no ale

Inne fotki z wyjazdu:
https://picasaweb.google.com/106252701495483297783/FrederiksvaerkRoundTrip- Jacyś inni użytkownicy Barona się wypowiedzą?
- Co by tu jeszcze przetestować?