Autor Wątek: Jak zrobić??  (Przeczytany 5657 razy)

Lewincjusz

• sympatyk
  • *
Jak zrobić??
« dnia: Lutego 25, 2012, 11:15:12 pm »
Mam pytanko.
Potrzebuje mostka do zamontowania kierownicy. Wiem, że idzie coś takiego kupić. Czy ktoś robił kiedyś coś takiego, coś ala. Jeżeli nie to kupie.

Yeti

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Jak zrobić??
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 26, 2012, 12:09:32 am »
Gratuluje nic niemówiącego tematu.

Do jakich sterów ma być mostek? Jak to będziesz wiedział, to zerknij w google jak to wygląda, dodaj wymiary kierownicy (zwykle 25,4 lub 31,8), wymiar rury sterowej (1" lub 1 i 1/8") i jedziesz z produkcją.

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 26, 2012, 01:01:20 am »
Zrobić to zawsze można, ale pytanie jest czy masz do dyspozycji rury odpowiednich średnic.
Zwykłe zdarza się że takich nie ma, lub jeśli są to tylko na metry, a ty potrzebujesz 3cm ;)
Więc kupić i już. Jeśli długość czy kąt nie odpowiada, to wtedy można modyfikować.

Pozdro
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Lewincjusz

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 26, 2012, 09:21:09 am »
Ja chyba kupie odpowiedni mostek, albo spróbuje zrobić coś takiego:
mam jakąś starą kierownice w piwnicy, a do suportu rurę, w której ta kierownica się mieści.
Poproszę wujka, to mi te części przewierci i poskręcam. Zobaczymy później, bo na razie czasu nie mam,bo szkoła się zaczyna po feriach.

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 26, 2012, 09:37:14 am »
ja mam to tak zrobione
https://lh5.googleusercontent.com/-XKd-ymcp5bc/TpsFgROwuGI/AAAAAAAAAkE/inGVWrQnDXk/s800/111016_170001.jpg
Z ramy wychodzi sztyca, sztyca jest obcięta, w to ejst włożona kierownica z redukcją z taśmy, skręcone zaciskiem, i na kierownice jest założone jarzemko od siodełka również redukcja na tasmę i przykręcone do rury sterowej, aktualnie mam tam jeszcze top capa na górze

Lewincjusz

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 26, 2012, 12:56:55 pm »
Już zrobiłem, wygląda to tak:
http://imageshack.us/photo/my-images/607/p1000597l.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/11/p1000594t.jpg/

Z suportu wychodzi rura od siodełka, na końcu jest obejma skręcana (też od siodełka), łączy ona odciętą część kierownicy.
Wszystko poskręcane i podklejone. Obejma jest skręcona z prawej strony, przez to mostek też znajduje się z prawej strony. Kierownica jest wyrównana (kawałek przesunięta w lewo).

Ogółem chodziło mi o coś takiego jak miał Yin w swoim pierwszym cruzbiku, to gdzie rura wychodząca z suportu zakończona jest kierownicą.

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 26, 2012, 08:32:09 pm »
http://imageshack.us/photo/my-images/607/p1000597l.jpg/

To zdjęcie śmiało możesz zamieścić w dziale  "Jak skomplikować to co może być bardzo proste" ;)
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 26, 2012, 08:34:31 pm »
przydałby się jeszcze opis co i po co jest :)

Lewincjusz

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 26, 2012, 08:46:17 pm »
To jest kierownica mojego cruza, miała wychodzić z suportu, ale była za krótka. Więc wziałem rurę i przyczepiłem do niej kierownice. I macie racje, że to skomplikowałem. (nie mam sprzętu, i odpowiednich części)

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 26, 2012, 09:07:04 pm »
nie masz 10zł na nowy mostek na 22,2mm czyli od sławnego na forum jubilata / wigry? starczyłoby, tylko trzeba chcieć

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 27, 2012, 08:37:22 am »
Spokojnie, kombinuj po swojemu. Im więcej rozwiązań przerobisz tym więcej się nauczysz.