Autor Wątek: Co daje pomiar X-seam?  (Przeczytany 4818 razy)

staskiewicz

• kolarz na poziomie
Co daje pomiar X-seam?
« dnia: Września 03, 2010, 03:32:43 pm »
Przymierzam się do nowej ramy. Ma być ona lekka. Walczę zatem o każdy centymetr/gr. Nie chcę też wtopić, żeby rama nie była za krótka. Regulacja będzie tylko na foteliku i to w ograniczonym zakresie. Zatem mam pytanie, czy korba ustawiona maksymalnie w przód i oparta na niej pięta z lekkim ugięciem w kolanie, to będzie ok? Wiadomo że ustawienie to rzecz bardzo indywidualna, ale już trochę panikuję z tą ramą:)

Jakub S.

• całkiem inny wariat
Odp: Co daje pomiar X-seam?
« Odpowiedź #1 dnia: Września 03, 2010, 04:22:23 pm »
W poziomce to jeszcze 3-5 cm w tył, kolana nieco bardziej ugięte. I polecam skrócone korby a o tym trzeba pomyśleć zawczasu bo zmienia regulację x-seam (sam jeżdżę na 145mm, znajdź temat "krótkie korby" w dziale techno).
Jakub Sałata

staskiewicz

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Września 03, 2010, 04:45:33 pm »
W poziomce to jeszcze 3-5 cm w tył, kolana nieco bardziej ugięte. I polecam skrócone korby a o tym trzeba pomyśleć zawczasu bo zmienia regulację x-seam (sam jeżdżę na 145mm, znajdź temat "krótkie korby" w dziale techno).

Saurus rozumiem 3-5 cm mniej niż wynosi xseam? Czytałem Twój wątek, na temat krótkich korb. Myślałem nad tym, ale to zwiększy zdaje się kadencję, a chcę rowerem jeździć w górach (szosa). Może to kwesta "wjeżdżenia się". Drugi problem jest taki, że albo musiałbym kupić gotowe, albo zlecić przeróbkę od "a" do "z", bo na przypilnowanie nie znajdę czasu. Dzięki za poradę.

Rumcajs1

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Września 03, 2010, 05:27:18 pm »
Spróbuj poszukać krótszych korb w sklepach mających rowerki dziecięce, choć to raczej będą jakieś nołnejmy.
Jeżeli półtorej kury zniesie półtora jajka w półtora dnia, to ile jajek zniesie dziewięć kur w dziewięć dni?

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Września 04, 2010, 12:34:06 am »
Saurus rozumiem 3-5 cm mniej niż wynosi xseam? Czytałem Twój wątek, na temat krótkich korb. Myślałem nad tym, ale to zwiększy zdaje się kadencję, a chcę rowerem jeździć w górach (szosa). Może to kwesta "wjeżdżenia się". Drugi problem jest taki, że albo musiałbym kupić gotowe, albo zlecić przeróbkę od "a" do "z", bo na przypilnowanie nie znajdę czasu. Dzięki za poradę.

3-5 cm mniej niż "pięta na pedale a kolano minimalnie ugięte".  A na podjazdach lepiej radzę sobie właśnie "młynkując" na niższych przełożeniach niż napierając z dłuższymi korbami. Nie przenoś myślenia z piona na poziom :)
Jakub Sałata

staskiewicz

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #5 dnia: Września 04, 2010, 10:07:17 am »
Nie przenoś myślenia z piona na poziom :)
No, wiesz z osiem lat nie jeździłem poziomym, prócz okazjonalnych przejażdżek. To ma być "wielki come back" i stremowany jestem;)

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Września 04, 2010, 04:37:37 pm »
mam zupełnie inne doświadczenia co do korb używam 175mm jeżdżąc poziomką, częściej niż na tradycyjnym zmieniam przełożenia, nauczyłem się a raczej wyrobiłem  sobie nawyk duszenia na pedała tylko w najbardziej efektywnym punkcie czyli po tym jak korby znajda się w pocycji pionowej 2/3 zanim powrócą do poziomu
 coś jak w korbie bipace przez resztę obrotu tylko lekko naduszam do czasu kiedy korba przejdzie w położenie najbardziej efektywne, czyli dwa razy na obrót

polecam każdemu wyrobić sobie ten nawyk wtedy długość korb nie ma znaczenia mam 170 cm wzrostu i kolana wcale mnie nie  bolą jeżdżę tak już wiele lat

fotelik też ma mam ustawiony inaczej tak że pracuje stopami jak na tradycyjnym roweże a nie tak że pięty spoczywają na pedałach

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #7 dnia: Września 04, 2010, 08:29:12 pm »
fotelik też ma mam ustawiony inaczej tak że pracuje stopami jak na tradycyjnym roweże a nie tak że pięty spoczywają na pedałach

nie wiedzialem nawet ze da się  ( że da sie to wiem, ale czy to jest efektywne ?) jeździć "piętami", na samą mysl o tym robi mi się niewygodnie, no i przy SPD to raczej niewykonalne :)

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Września 04, 2010, 09:48:34 pm »
jeśli noga prostuje się do końca to odpoczywa wydaje mi się że działa ta sama zasada co w pionowym rowerze wystarczy opuścić sobie nisko siodełko  potem ten sam dystans przejechać z wysoko podniesionym siodełkiem to znaczy tak wysoko żeby pedały naciskać palcami jeśli ktoś ma regulowany fotelik może spróbować na poziomym