Witam.
Pracowałem kiedyś u Maćka Kaczmarka robiłem tam ramy -niedużo u niego ale wkrótce robiłem je u siebie w domu więc jeśli mogę coś podpowiedzieć?? to
Dobrze się zastanów nad tym czy ma to być taki właśnie low racer.
myślę że projektowanie kątów i ramy z kawałków papieru to zły pomysł , najlepiej jeśli nie masz umiejetności aby zaprojektować konstrukcję w auto cadzie, solid worksie, solid edge to zrób rysunek w skali 1: 20 na kartce papieru. Poza tym możesz w tej skali powycinać twoje nogi i fotelik tak abyś na rysunku zwyczajnie mógł sobie przesuwać rzeczy najbardziej wpływające na pracę
(ty -rower).
Co do twojej konstrukcji jest bardzo rozciągnięta, każdy rower powinien być zwarty bez dodatkowych cm-trów rurek , fotelik powinien być przy kole tylnym w pozycji najbardziej przesuniętej, rower powinien być krótszy i zwięzły inaczej przewymiarowane długości wpłyną na chwianie się i wyboczenia chwilowe rama nie będzie sztywna i zamiast twoja siła iść w prędkość pujdzie w uginanie się wszystkiego. Nie będzie łatwa ta konstrukcja dla kogoś z twoim wzrostem, taki low racer sprawdzi się wprawdzie od 175cm wzrostu ale trzeba mieć trochę doświadczenia (sam musiałem się nieźle nagłowić nad kątami itd w rowerze który będzie robiony docelowo z węgla aby w wersji rozmiaru "S" mogły jeździć niskie osoby- "jaja" praktycznie trą o ramę tą od "podsiodła" do steru)
Co jeszcze: nie obawiaj się małego kółka z przodu zbyt komfortowe nie jest ale jak założysz schwalbe durano i dasz 8 Bar powietrza nie zauważysz różnicy w oporach tocznych przedniego koła. Z tyłu dałbym szosowe 28" 700C X 23 lub 25 (ostatnia cyfra to wysokość opony od drutu opony w obręczy do jej szczytu).
Pamiętaj że piwoty V braków muszą być w określonej odległości od siebie średnio to 8 cm i trzeba się tego trzymać bo hamulce będą źle hamowały jak dasz więcej. Koło z przodu dajesz max do tyłu tak żeby opona była około 1.5 cm od ramy, a im ta rama bardziej pionowa tym większe prawdopodobieństwo że dosięgniesz do pedałów. Rolki do prowadzenia łańcucha ciągnącego muszą mieć duże średnice, osie tych rolek 10 mm (ale nie śruba tylko dobrej klasy pręt bo śruba fi 10 nie ma rzeczywistych 10 mm). unikaj łańcucha w rurkach zwłaszcza dla łańcucha ciągnącego- to nieporozumienie, hałas i opory, staraj się tak poprowadzić łańcuch żeby obyło się bez rurek, rolkami próbuj przeprowadzić łańcuch pod siodłem ale bez rurek. Aby rower wyglądał ładnie dobrze jest robić pary rurek niezależnie odległe od siebie równoległe do siebie.
tu możesz co nieco podejrzeć w mojej konstrukcji i moich pracach.
https://picasaweb.google.com/118330753509596466889/MojeKonstrukcje#Pamiętaj że dobry projekt to 3 razy mniej roboty i rower ładniej wizualnie wygląda jak go robisz raz, a nie stale poprawiasz. Zanim go pomalujesz pojeździj z pół roku na złożonym , stal pokryj woskiem żeby nie korodowała , potem zetrzesz wosk nitro i pomalujesz jak już wszystko będzie dopracowane a uwierz mi od razu nie będzie dopracowane. Tak robię ja a ty zrobisz jak chcesz.
Tu masz wzór na ustalenie długości od krocza do osi suportu w zależności od wzrostu. Ogólnie chodzi o to że krocze to jedyna wymierna część ciała człowieka dla ustalania odległości do osi suportu. Jakbyś dziwnie nie siedział na foteliku to i tak krocze jest zlokalizowane na nim w punkcie X a ten punkt zależy od kąta nachylania fotelika ,od rodzaju fotelika etc. Więc sam fotelik nas nie interesuje interesuje nas gdzie twoje krocze jest zlokalizowane na rowerze i do niego dodasz wynik ze wzoru i wychodzi gdzie ma być środek osi suportu przy standardowych długościach korb. Oczywiście musisz zlokalizować gdzie twoje krocze jest na foteliku i do tego potrzebny jest fotelik bo pochylony lub bardziej pionowy przesunie twoje krocze do tyłu lub do przodu, ale to zawsze od tego punktu (krocza) doliczysz obliczoną wartość i będzie to miejsce środka suportu. sam ten wzór zrobiłem i sprawdziłem kilkukrotnie na trzech osobach-zawsze wyliczona wartość była okey.:
https://picasaweb.google.com/118330753509596466889/WiedzaDoProjektowaniaKnowledgeToTheProject#A tu możesz sam zobaczyć model przygotowany dla wzrostu od 182 do 187 cm jest to rozmiar roweru M jest jeszcze S-ka i L-ka.
Ty jesteś niższy według moich wyliczeń i mojej tabeli wymiarów z linka wyżej jesteś na samym początku osób przewidzianych do low racera rozmiaru S czyli najkrótszego roweru i jestes najniższą osobą przewidzianą do tej konstrukcji a z nią miałem najwięcej problemów żeby go zaprojektować i żeby korba nie haczyła o koło przy skręcaniu.
https://picasaweb.google.com/118330753509596466889/PoziomyZKompozytu#5570202833417446594tak więc nie wiem czy ta konstrukcja jest dla ciebie- nie llepiej było by iść w konstrukcje jednorurowca z dwoma kołami i 26" lub dwoma 28"

pomyśl tez nad mocowaniami pod bagażnik (bez względu czy ty go zrobisz czy kupisz) przydadzą się skoro chcesz robić długie trasy. A co do amortyzacji jak już jej nie chcesz a chcesz zrobić "ukłon" w stronę doradzających ci chłopaków to zrób elestomer pod plecami fotelika- zawsze coś pomoże.
pozdrawiam:
Krzysztof: