Ja nie wiem ocb z tą masą itd.
Jak widać z góry jest szybki i dopóki się velo nie pojedzie to trudno sobie nawet wyobrazić jak szybkie jest każde velo z górki. Przy tym słowo górka to jest coś nad czym trzeba się tu z troską pochylić bo każdy rower jest szybki z górki.
Ale nie każdy rower jest szybki z każdej górki.
Velo jest.
Mała retrospekcja. Jadąc z górki 1%; 2%; szoską zwykle jeszcze człowiek jeszcze kręci bo rower jedzie sam ale niezbyt szybko. Dopiero kiedy nachylenie przekracza 3-4% kręcenie na takim rowerze niewiele już wnosi.
@klubowy na zjeździe swoim podrasowanym MiniCabbike jedzie ponad 50km/h przy nachyleniu 1,7%. Taki spadek jezdni odbieramy zwykle jako bardzo łagodny zjazd. Na dodatek dokręcając ale naprawdę lekko można dość znacznie zwiększyć tą prędkość więc to nie jest tak, że z górki kręcenie nic nie daje i się odpoczywa. Większość mniejszych zjazdów kręci się jadąc velo tak jakby to była zmarszczka, mała hopka.
Konkretnie dla MiniCabbike jest tak:
bez kręcenia 50km/h; 1,67%; 284Wat
dokręcamy na lekko 100Wat; suma 384Wat; prędkość rośnie do 59km/h
ale hola hola bo jadąc z górki szybciej więcej energii potencjalnej pokonuje opory ruchu,
velo więc jedzie przez to szybciej, wynik wymaga metody kolejnych przybliżeń albo innych kalkulacji, których oszczędzę.
Wynik: 1.67%; 100Wat pochodzi z nóg; 361Wat z górki; suma 461Wat; co daje 63,5km/h
Wzrost prędkości o 13.5km/h na skutek lekkiego kręcenia.
W zasadzie velo potrzebuje w normalnej jeździe cokolwiek powyżej 3promile = 0,3% nachylenia i już zaczynają się czary.
Skąd te dane wytrzasnąłem dla MiniCabbike ?
Zorientowani w temacie pewnie się domyślą bo tu o tym było:
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=4564.0to są wyniki MiniCabbike:

Przełamałem barierę mojego lenistwa, mnóstwa błędów pochodzących z danych gps i udało mi się wreszcie nie tylko wyznaczyć zapotrzebowanie na moc ale również rozdzielić opory toczenia od oporów aerodynamicznych. Wrzucę wyniki wszystkich testowanych velo i poziomek 2o tylko jak to zwykle dzielę włos na czworo i próbuję dojść do minimalnych błędów, bo zawsze jakieś jeszcze będą.
Przy 63.5km/h w zestawie testowym Jakub ma około: 135Wat opory toczenia i 326Wat opory aerodynamiczne. Jakuba velo ma całkiem małe opory toczenia.