Natalko, zmuszasz mnie abym cytował sam siebie, bo nie czytasz poprzednich postów, a to ten w którym odpowiedziałem na twoje pytanie: "? Odpowiedź #49 dnia: Lipiec 09, 2022, 01:05:20 pm ?
"Proponuję, przykładowo liczącą 150 km i w całosci przeznaczoną dla ruchu rowerowego i pieszego scieżkę Szczecin-Kostrzyn. Całkowicie asfaltowa trasa biegnie m.in. nad kanałem Odra-Hawela, nad którym przerzucono wiele mostków po których można dotrzeć do miasteczek po drugiej stronie kanału, gdzie są sklepy, bary, pensjonaty, pola namiotowe, słowem wszystko czego rowerowy turysta może potrzebować. W pobliżu miasteczek i wsi scieżka jest szeroka aby zmiescili się i piesi i rowerzysci. Na dalszych odcinkach, gdzie nie spotyka się już spacerowiczów jest już jak na normalnej scieżce rowerowej. Na terenach obok trasy znajduje się park krajobrazowy Doliny Odry, atrakcje to m.in. prom kablowy przez rzekę i najdłuższy most rowerowo pieszy w tej częsci Europy. Jesli komu to nie wystarczy, może jechać dalej aż do Czeskiej granicy, a własciwie do granicy polsko-czesko-niemieckiej, bo tam granice tyh krajów się łączą. Wkrótce wrzucę krótkie video z tej trasy. Na koniec wyjasnię, iż nie czuję kompetentny, by zabierać głos w dyskusji jak sprawić by Polacy za kierownicą byli bardziej empatyczni wobec innych uczestników ruchu drogowego, zwłaszcza tych niechronionych jak piesi, rowerzysci, dzieci, zwierzęta... Mamy plagę potrąceń i ucieczek z miejsca wypadku. O czyms to swiadczy. Nie chcę aby ktos był kolejną ofiarą i sam nie chcę nią być." A co do "szkopowni" jak się wyraziłas, to uważam, że je poziom w tej dyskusji to stwierdzenie oznacza, iż w tej dyskusji położyłas sobie poprzeczkę pod ziemią