Autor Wątek: 3 koła bez spawania  (Przeczytany 2428 razy)

barba

• kolarz na poziomie
3 koła bez spawania
« dnia: Stycznia 18, 2021, 11:40:32 pm »
Plan jest prosty. Zbudować coś możliwie bez użycia spawarki itp. Da się to wiem. I wiem że mogę się powtarzać. Deja vu itp. Dajcie szansę marzeniom. Sporo już się naoglądałem na YT i naczytałem itp. Trochę zaniedbałem temat to wiem. Latka lecą ale możliwości finansowe rosną. 

Moje wymagania to 3 koła (2 z przodu a 1 napędowe z tyłu). Chcę zachować wymiary roweru czyli max. szerokość 90cm oraz możliwie krótką długość.

Optymalnie jeśli chodzi o koła planuję 2x20? i 29?/28?. Dostępność opon i obręczy spora i jest z czego wybierać. Układ hamulcowy bębny/tarcze. No tak, planują projekt otwarty z możliwością dogodnego wyboru.

Materiał aluminium. Nie trzeba malować, można wiercić i łączyć narzędziami i materiałami ogólnodostępnymi.

Tyle słowem wstępu. Aktualizacja co wymyśliłem jak tylko czas pozwoli. A tak btw. inspiracją są plany/opisy Thunderbolt R. Horwitz. Muślę że można coś w tym stylu opisać/zaktualizować i udostępnić w oparciu o możliwości dzisiejszych czasów.

oblivion

• całkiem inny wariat
Odp: 3 koła bez spawania
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 19, 2021, 09:07:52 am »
Hej, trzymam kciuki, też myślałem o budowie bez spawania ale ostatecznie spawał mi znajomy (juz trzecią ramę).

3x3

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 19, 2021, 12:11:11 pm »
Im większe koło z tyłu, tym więcej szprych na zapas potrzebne.

miki11

• wyczynowiec na poziomie
  • M5 / Speedliner 'Blue Glide'
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 09, 2021, 11:23:07 pm »
No, ja też chciałbym coś takiego samodzielnie wydłubać w wolnym czasie.