Autor Wątek: mój Batavus  (Przeczytany 13720 razy)

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
Odp: mój Batavus
« Odpowiedź #15 dnia: Października 01, 2012, 08:50:51 pm »
jak tak.. to po prostu dorób sobie kółka na łożyskach (maszynowych) i będzie git :) Albo (o ile masz hamulce rolkowe/bębnowe, jak mi się wydaje), faktycznie olej napinacz i łańcuch poprowadź w rurkach (z zipami w wielu miejscach).
A na forum jest parę metod na rurki które niekoniecznie chcą pozostać w swoim miejscu. Ale ja się nie wypowiadam, nie lubię tych rurek i tyle.

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #16 dnia: Października 01, 2012, 09:56:56 pm »
Hmm......... dzięki za zainteresowanie.
Jutro sam dokręcę ten napinacz.Po mojej ostatniej interwencji trzymał przez dwa wyjazdy :)
Ale oczywiście, to nie jest rozwiązanie docelowe.Rower ma jeździć a nie być ciekawostką.
Na kilku zagranicznych forach widziałem batausy z napinaczami od zwykłych przerzutek.
Zawsze myślałem jednak,że to etap przed dodaniem przerzutek z przodu...
Może ten napinacz batavusa tak ma, że ..popuszcza.... ;) i ludzie dodają zwykłą przerzutkę.
Dzięki za rady.
Pozdrawiam

2.10.2012
Sukces! Sukces!
Rano wstałem i ile sił dokręciłem nieszczęsny napinacz.
Pojechałem do znajomego warsztatu i mimo najszczerszych chęci nie udało mi się tak zakręcić, aby napinacz puścił.
Kiedyś tak miałem z samochodem.Co pojechałem do mechanika-samoistnie się naprawiał ;D
Pojeździmy,zobaczymy :)
Mam jeszcze pytanie odnośnie ustawienia długości boomu.Czy noga na pedale ma być maksymalnie wyprostowana?
Gdzieś spotkałem się z opinią,że na poziomce wcale nie?
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Października 02, 2012, 01:24:31 pm wysłana przez woojtek1 »

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #17 dnia: Października 04, 2012, 10:10:17 am »
Mam jeszcze pytanie odnośnie ustawienia długości boomu.Czy noga na pedale ma być maksymalnie wyprostowana?
Gdzieś spotkałem się z opinią,że na poziomce wcale nie?
Pozdrawiam.

Ustaw bom tak jak w pionowym rowerze ( pedał w DMP, pięta na pedale, noga maksymalnie wyprostowana), później cofnij (skróć) bom o 2- 3 cm. i będzie dobrze.

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #18 dnia: Października 04, 2012, 06:55:45 pm »
Dzięki.
Jutro tak uczynię :)