Autor Wątek: Gbik(5)e Bamboo Carbon - też się pochwalę  (Przeczytany 35506 razy)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
Odp: Gbik(5)e Bamboo Carbon - też się pochwalę
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpnia 31, 2011, 08:50:09 pm »
W zasadzie wszystko już pomierzone i wyrysowane, problem z ładnym wycięciem tego. Zastanawiam się czy firma z której brałem odpadki XPS wycina dowolny kształt ploterem w tym czymś. Na tą małą osłonę piankę ciąłem gorącym nożem wdłuż listwy, ale przy tej dużej to się może nie udać, a cięcie nożykiem bardzo strzępi.

ja robie szablon ze sklejki, a potem tne drutem oporowym, ale zalezy czym sie firma zajmuje, jak reklama to maja ploter, a jak po prostu montazem to moga miec wycinarke z drutem oporowym

A tak se spytam: ile waży ten Twój rowerek?

niecałe 13 kg

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpnia 31, 2011, 08:52:10 pm »

Zbędna waga ;). Osłona miodzio, aż miło się patrzy - ale jak już wrzucasz takie cuda to podawaj też wagę. Jutro jak pogoda do fotek dopisze premiera mojej nowej zabawki :)

a oczywiście,  waga 60 g , ale jak bym robił kolejną to dałbym dwie warstwy mniej i powinno zejsc do 40g

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #47 dnia: Sierpnia 31, 2011, 08:58:30 pm »
Hmmm, a tak jak teraz patrze na tą osłonę, to nie było lepiej zostawić całą ?
W sensie taką całą płytę bez tego kwiatka w środku ? Byłoby bardziej aero ;D
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #48 dnia: Sierpnia 31, 2011, 09:02:45 pm »
Hmmm, a tak jak teraz patrze na tą osłonę, to nie było lepiej zostawić całą ?
W sensie taką całą płytę bez tego kwiatka w środku ? Byłoby bardziej aero ;D

kwestia testów, nie wiem czy by było lepiej, może i tak, do sprawdzenia, pytanie czy zysk na aerodynamice skompensuje dodatkowe 30g obciążenia :D

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #49 dnia: Sierpnia 31, 2011, 09:09:24 pm »
ja robie szablon ze sklejki, a potem tne drutem oporowym, ale zalezy czym sie firma zajmuje, jak reklama to maja ploter, a jak po prostu montazem to moga miec wycinarke z drutem oporowym

A wiesz jakie krawędzie zostają po ploterze? To firma od reklamy więc raczej w ten sposób tną.
Jakub Sałata

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #50 dnia: Sierpnia 31, 2011, 09:13:41 pm »

A wiesz jakie krawędzie zostają po ploterze? To firma od reklamy więc raczej w ten sposób tną.

gładkie i proste, zagadaj z nimi i dowiedz sie jaki maja cennik i jakie pliki trzeba im przygotowac, ale pewnie dowolny wektor

wwojciech

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #51 dnia: Września 26, 2011, 09:26:16 pm »
Gemsi jakiej żywicy używasz do nasączania tkaniny carbonowej?? Wykańczasz jakoś specjalnie po ostatniej warstwie carbonu, bo ładny efekt Ci wyszedł. Mam epidian 53 i nie wiem czy uzyskam taki sam efekt jak u Ciebie:) a chciałbym zamiast malować całej ramy-wykończyć ją carbonem(jedna warstwa). cenowo powinno wyjść to samo co lakierowanie, a efekt wydaje mi się, że lepszy.

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #52 dnia: Września 26, 2011, 09:31:23 pm »
uzywam zywic LG, epidian jest gestszy od LG, wiec warstwy wychodza grubsze i moga wyjsc pofaldowania, najlepszy efekt da polozenie carbonu na e53, potem szlifowanie i lakier.

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #53 dnia: Października 01, 2011, 03:45:38 pm »
w końcu się pozbierałem po zlotowej wpadce, poprawiłem co nieco, wyciąłem co zbędne, przeniosłem rolkę, zrobiłem nową kierownice ( 95% carbon, 5% alu). Niestety z braku czasu kierownica ma drobne niedoróbki, ale do wyboru miałem kierownice świecącą i wypimpaną, albo jeżdżenie w weekend, wybrałem drugie. Oto foty:

Yin : urwałem około 300 g :)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #54 dnia: Października 02, 2011, 07:55:32 pm »
Dobra robota! :) Przy wymianie pancerzy na nokony dało by się pewnie urwać jeszcze 100-150g.

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #55 dnia: Października 02, 2011, 08:04:15 pm »
Dobra robota! :) Przy wymianie pancerzy na nokony dało by się pewnie urwać jeszcze 100-150g.

wymienie fotel na carbon to zejdzie 850 g :)