Autor Wątek: SŁOWNIK- czyli co Kolega chciał powiedzieć?  (Przeczytany 30137 razy)

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
Odp: SŁOWNIK- czyli co Kolega chciał powiedzieć?
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 12, 2010, 05:59:56 pm »
tailbox?

O, i oto mi właśnie chodzi.

edit:Tailbox - Owiewka tylna, również kuferatrapa kufra zbudowana w prowizoryczny sposób i z przypadkowych, nie trwałych materiałów. Ma za zadanie zasymulowanie użytkowania konstrukcji z kufrem, w warunkach codziennej eksploatacji. Patrz wątek Mythbusters - test średniej wielkości tailbox'a.

I teraz poprawiamy sobie treść, poprawiamy błędy, dyskutujemy nad właściwą formą.
A jak poprawimy i forma będzie właściwa, to trafia do słownika.
Tak ja to widzę.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 12, 2010, 06:37:49 pm wysłana przez kaczor1 »

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 12, 2010, 07:45:33 pm »
@Yin - proszę, nie wciskaj mi słów, których:
- nie napisałem
- których bym nigdy nie napisał z takimi błędami ortograficznymi ;)

Konkretne przykłady proszę? Co do ortografii przeglądarka to i owo mi podkreśla w cytatach ale się nie czepiam, że samemu zdarza mi się zrobić byka cóz "Homo sum humani nihil a me alienum puto?.

1. Budowanie ramy - kawał rury stalowej kosztuje kilkanaście zeta w jakimś skupie zuomu. Spawanie - te spawy, których my potrzebujemy to jest kwestia kilkudziesięciu złotych.

I twierdzisz że rury i spawanie ramy roweru pionowego wyniosło by drożej? Bo o tym pisałem.

2. Co do wyścigów BM etc - czy dane o rowerach pionowych tez mam brać z budowy rowerów torowych? :P

Oczywiście. Wszystko zależy co i w jakim kontekście porównujemy.

3. Wielkosć roweru - obalona. Mam rower po Bartku Z. i wiem, że mi on pasuje wielkością, a w chwili kiedy jeździł pod Bartem był dłuższy raptem o 10cm? Miał te 2m a nie 190cm? Czy ten wzrost jest naprawdę tak istotny? IMHO - nie.

Jeździłem na poziomach z ramą projektowanej dla niższej osoby i sam dawałem jeździć na moich długich ramach osobom niższym. O ile w przypadku ramy zbyt małej można się jeszcze jakoś masochistycznie toczyć to w przypadku długiej ramy niskie osoby zwyczajnie nie sięgały nogami do pedałów.

4. Na średniej tego nie zobaczysz, bo fotelik pozwala na uzyskiwanie większej mocy chwilowo. Ale jednak dzięki temu, że to jest stała część roweru - to możemy dłużej i częściej pracować w oparciu o niego, be zpotrzeby tracenia stabilności podczas kiwania się z lewej na prawą i przekładania masy własnego ciała na odpowiedni pedał.

Tracenia stabilności? Oj chyba dawno na pionowym nie jechałeś :)

5. Ciężar kufra niweluje zysk? A o jakich prędkościach mówimy? Bo przy V dochodzacej w porywach do 20 km/h - to pewnie tak. Ale przy prędkościach przelotowych rzędu 30 i więcej km/h to już ten ciężar przestaje być odczuwalny. A skoro ciężar kufra Ci tak bardzo przeszkadza, to może spytaj Bartka Z. (i obejrzyj filmik też) jak to zrobił, że na swoim CIĘŻKIM poziomie Flevo wyciągął na torze kolarskim prędkości ~50km/h? A przecież jego rower to prawie 25-30 km/h? Mięśnie? Wytrzymałość? Nie sądzę, bo bart ma w tym roku jakieś 2k km OIDP(?).

Jeżdżę "trochę" szybciej niż 20 km/h ''przelotowe'' też mam często powyżej 30 km/h.   Zauważ że tor jest względnie płaski a ja swoje wyniki podaję z jazdy miejskiej / podmiejskiej w terenie pagórkowatym. 

6. Wszystkie te kierownice zamontujesz w 1 pozycji na rowerze pionowym - ASS. Ale jakoś nigdy nie widziałem na mieście roweru pionowego z kierownicami w pozycji USS :P A o dziwo - w poziomkach dosyć często takowe widuję :D
[czyli ilość róznego rodzaju kierownic jest przynajmniej 2x większa niż w pionowcach :P )

Ilość kierownic jest taka sama lub porównywalna, mówisz o typach mocowania to już inna bajka :)

7. Tą samą ramę (przykładowo) w LWB mogę zrobić na... więcej niż 1 spośób. Poczawszy od Puzona na 1 belkowcu, na kratownicę... Co jeszcze? A Ty mi przeciwstawiasz 1 typ - DF? Buhahahahahahaha!!! :D Nie bądźmy śmieszni, proooszę :D

Uhm czyli ramy monolitycznie, amortyzowane, składane itp w pionowych nie istnieją lub są ciągle jednym typem ramy? :) Nie wszystkie pionowe to tradycyjnie DF - ten typ po prostu jest najbardziej popularny.

BTW: czy możesz mi pokazać jakiś rower pionowy mieszczący się w zakresie midracer? (o lowracerze litościwie nie wspomnę)
Proszę Cię bardzo:

Po za tym przypominam że chodziło o ilość i  różnorodność typów rowerów pionowych nie o to czy w rowerach pionowych mamy analogicznie konstrukcje jak w poziomych.

8. Rozmiary ramy... hmmm, w poziomie zmieniasz rozmiar fotelika i odległość supportu-fotelik - be zpotrzeby wymieniania całej ramy :D

Ostatnio jak sprawdzałem to w DF siodełka też się da zmieniać, a odległość od suportu regulowało się sztycą.. :)

No chyba, że rozmiar człowieka jest skrajnie inny. To olbrzymia zaleta pozioma - niewielkie zmiany i rower już pasuje pod człowieka - bez konieczności zmiany czegokolwiek stałego w 90% przypadków.

A w pionowych jest inaczej? Zaryzykuję z kolejnym niepopularnym poziomo stwierdzeniem: większość składanych garażowo poziomów jest robiona pod wymiar, i regulację ma mocno ograniczoną lub nie ma wcale. Widać to szczególnie po  replikach gold hush'a.

9. Obawiam się że właśnie ww różnorodność samych ram i kierownic stosowanych w poziomach powoduje, że nie można mówić o tym jakoby różnorodność rowerów poziomych jest podobna do rowerów pionowych. Jest kompletnie na odwrót, chociaż raczej... pionowce nie dorównują poziomym w tym miejscu :D

Trzeba policzyć, liczymy typy, w przypadku poziomych możemy potem pomnożyć x2 (uss/ass).

10. Terminologia i oznaczenia - i to właśnie świadczy przeciwko Twoim argumentom Yin :D Sam sobie zaprzeczyłeś. Właśnie ta różnorodność budowy poziomki, powoduje, że ich nazewnictwo jest zdecydowanie inne niż pionowców.

Konkretny cytat proszę?

11. Nie musi byc lukier. Ale póki co uwazam materiał za nieobiektywny, niekompletny i fałszujący widok poziomek.

Zatem mamy dokładnie przeciwne opinie, bywa i tak :)

12. http://hamlet.pro.e-mouse.pl/uczen/?id=ortonie

A dziękuję, odświeżenie pamięci się przyda. Choć gdy człowiek szybko pisze to różnie to wygląda prawda Stormie? ;)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 12, 2010, 08:33:48 pm »
panowie, litosci, to slownik mial byc...

kaczor1

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 12, 2010, 08:46:07 pm »
panowie, litosci, to slownik mial byc...

I jest .
        ..
        ...
           orytogaficzny (!)  :D ;D :D

storm

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 12, 2010, 09:54:55 pm »
@Yin - wsadziłeś mi w usta słowa, które napisał Kaczor i to napisał z błędem. O to się przyczepiłem. Co do reszty dyskutował nie będę, bo właśnie sobie przypomniałem, że zrobiłeś dosyć mało kilometrów na poziomie i stale próbujesz udowadniasz wyższość roweru pionowego nad poziomych w jakiś sposób (prawdopodobnie?) racjonalizując wykorzystywanie przez siebie owego typu. Ok, Twój wybór, Twoja sprawa.
Ale ja w tym udziału brał nie będę. EOT.

Aha i jeszcze co do moich literówek - to normalna rzecz, że przy dużej prędkości pisania, się one zdarzają, staram się je poprawiać i ich innym nie wytykom. Ale wytykam i wytykał będę błędy ortograficzne. O ile faktycznie mnie mocniej zakują, lub ktoś wsadzi mi je w usta, chociaż nie ja je napisałem :P
A jak nie wiesz co mi wsadziłeś w usta to może po prostu czytaj to co piszesz zanim odpowiesz? Upewniaj się, że właściwie cytujesz inne osoby? Proszę?

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 12, 2010, 10:05:25 pm »
Cos widze ze kolegom zima doskwiera :)
Panowie, spokojnie bez zbytnich podniet, pobiegac na nartach dla rozluznienia :) jeszcze tylko 3 miesiace i bedzie mozna znowu jezdzic.

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 12, 2010, 10:28:24 pm »
Gemsi masz rację. Jak na rower zbyt dużo śniegu, to za łopaty i szuflujemy, szuflujemy.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 13, 2010, 09:59:48 am »
@Yin - wsadziłeś mi w usta słowa, które napisał Kaczor i to napisał z błędem. O to się przyczepiłem.

A to przepraszam, musiałem coś pomylić przy cytowaniu.

Co do reszty dyskutował nie będę, bo właśnie sobie przypomniałem, że zrobiłeś dosyć mało kilometrów na poziomie i stale próbujesz udowadniasz wyższość roweru pionowego nad poziomych w jakiś sposób (prawdopodobnie?) racjonalizując wykorzystywanie przez siebie owego typu. Ok, Twój wybór, Twoja sprawa.
Ale ja w tym udziału brał nie będę. EOT.

Na trzech poziomach łącznie trochę ponad 5k - fakt mało ale ja od stosunkowo niedawna bawię się w poziomy. Co do udowadniania wyższości - nie gloryfikuję żadnego typu roweru, a mając obecnie 5 sztuk (a jeszcze z początkiem roku 8 ) zupełnie odmiennych typów (SWB, mtb, szosa, miejski i full do szaleństw) mam porównanie do zalet i wad poszczególnego typu. I żadnego typu nie uważam za najlepszego - wszystko zależy gdzie i po co jadę. Jak spytasz mnie o ich wady to w każdym coś znajdę - podobnie jak dostrzegam wady w poziomkach.

Aha i jeszcze co do moich literówek - to normalna rzecz, że przy dużej prędkości pisania, się one zdarzają, staram się je poprawiać i ich innym nie wytykom. Ale wytykam i wytykał będę błędy ortograficzne. O ile faktycznie mnie mocniej zakują, lub ktoś wsadzi mi je w usta, chociaż nie ja je napisałem :P
A jak nie wiesz co mi wsadziłeś w usta to może po prostu czytaj to co piszesz zanim odpowiesz? Upewniaj się, że właściwie cytujesz inne osoby? Proszę?

Cytowałem kilka odpowiedzi na raz, stąd błąd, ponownie mea culpa.

Cos widze ze kolegom zima doskwiera :)
Panowie, spokojnie bez zbytnich podniet, pobiegac na nartach dla rozluznienia :) jeszcze tylko 3 miesiace i bedzie mozna znowu jezdzic.

E, nie ja tam jeżdżę cały czas, jeno zimą rzadziej i mniejsze dystanse. :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2010, 10:02:02 am wysłana przez Yin »

kaczor1

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 02, 2011, 04:14:26 pm »
W innym wątku Sławek napisał:
No to mi ulżyło!
 Bo już chciałem pisać "FAQ - KIM JESTEŚ???  Podnieś przyłbicę i pokaż się!
 Czy przychodzisz w pokoju?   
 Bowiem dręczył mnie niepokój straszny  który streszczał się w pytaniu:  FAQ czyś ty jest Maciejem???!!!

Ale nie czujesz się Sławku chyba zawiedziony?, że FAQ nie będzie nikim konkretnym (MD)tylko "wspólnym kontem" ;D

Jeden temat przybity gwoździem, aby nie spadał, połączony linkami z definicjami, które z czasem sobie spadną i nie będą zaśmiecać forum, ale będzie do nich łatwy dostęp przez linki z przypiętego spisu.
Tak to sobie wymyśliłem. Co sądzicie o takiej formie.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 02, 2011, 04:19:42 pm wysłana przez kaczor1 »

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 02, 2011, 04:21:12 pm »
Jestem za, a nawet.......
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 02, 2011, 05:32:49 pm »
Jeden temat przybity gwoździem, aby nie spadał, połączony linkami z definicjami, które z czasem sobie spadną i nie będą zaśmiecać forum, ale będzie do nich łatwy dostęp przez linki z przypiętego spisu.
Tak to sobie wymyśliłem. Co sądzicie o takiej formie.

Jestem za! Mamy taką skłonność do dygresji, odchodzenia na bok od tytułowego tematu, że trudno później cokolwiek znaleźć... Potem siedzę i myślę "Gdzie to było?" i czuję się jak w swojej kuchni - zupełnie bezradny-  "Gdzie Ona sól wsadziła? a gdzie cukier?"  No dobra, cukier znalazłem, pomieszam widelcem ::)
Sławek

kaczor1

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 02, 2011, 07:43:11 pm »
Rumcajs napisał:
Jak wklejać filmu z Youtube
Nie da się. Można wkleić tylko link do filmu...

Filmik oglądany na YouTube wgrywa się do kompika w jakimś tymczasowym katalogu (osobiście używam Opery 10.00, i tempy są w katalogu ...\Opera 10-1750\profile\cache). Problemem jest znalezienie konkretnego pliku, gdyż (jak n.p. u mnie) pliki tempów mają swoją własną symbolikę.. Najłatwiej zlokalizować pliczek po przyroście wielkości (oczywiście - w trakcie, gdy ów rośnie ). Następnie należy skopiować go do innej lokalizacji, i zapisać z rozszerzeniem .flv. Do odtwarzania owych plików używam FLVPlayer'a.

Pozdrawiam

Rumcajs, opisałeś jak ściągnąć film z YT na dysk,
ale jak taki film wkleić na forum? Wydaje mi się, że ta wersja forum nie daje takiej możliwości.

Rumcajs1

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 02, 2011, 09:12:04 pm »
kaczor1 - faktycznie, dokładniej przejrzałem opcje, i chyba nie ma takiej możliwości.. Ostatecznie - można taki filmik zapodać na Rapida, lub - pogadać z Moderem ;)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 02, 2011, 09:33:09 pm wysłana przez Rumcajs1 »
Jeżeli półtorej kury zniesie półtora jajka w półtora dnia, to ile jajek zniesie dziewięć kur w dziewięć dni?

adriansocho

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 04, 2011, 01:05:25 am »
Sorry za offtopic, ale ja bym chciał się zapisać do zespołu pracującego nad wpisem do FAQ dotyczącego laminowania.

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #44 dnia: Stycznia 04, 2011, 09:03:48 pm »
a w ogóle jest taki zespół
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject