@Yin - proszę, nie wciskaj mi słów, których:
- nie napisałem
- których bym nigdy nie napisał z takimi błędami ortograficznymi 
Konkretne przykłady proszę? Co do ortografii przeglądarka to i owo mi podkreśla w cytatach ale się nie czepiam, że samemu zdarza mi się zrobić byka cóz "Homo sum humani nihil a me alienum puto?.
1. Budowanie ramy - kawał rury stalowej kosztuje kilkanaście zeta w jakimś skupie zuomu. Spawanie - te spawy, których my potrzebujemy to jest kwestia kilkudziesięciu złotych.
I twierdzisz że rury i spawanie ramy roweru pionowego wyniosło by drożej? Bo o tym pisałem.
2. Co do wyścigów BM etc - czy dane o rowerach pionowych tez mam brać z budowy rowerów torowych? 
Oczywiście. Wszystko zależy co i w jakim kontekście porównujemy.
3. Wielkosć roweru - obalona. Mam rower po Bartku Z. i wiem, że mi on pasuje wielkością, a w chwili kiedy jeździł pod Bartem był dłuższy raptem o 10cm? Miał te 2m a nie 190cm? Czy ten wzrost jest naprawdę tak istotny? IMHO - nie.
Jeździłem na poziomach z ramą projektowanej dla niższej osoby i sam dawałem jeździć na moich długich ramach osobom niższym. O ile w przypadku ramy zbyt małej można się jeszcze jakoś masochistycznie toczyć to w przypadku długiej ramy niskie osoby zwyczajnie nie sięgały nogami do pedałów.
4. Na średniej tego nie zobaczysz, bo fotelik pozwala na uzyskiwanie większej mocy chwilowo. Ale jednak dzięki temu, że to jest stała część roweru - to możemy dłużej i częściej pracować w oparciu o niego, be zpotrzeby tracenia stabilności podczas kiwania się z lewej na prawą i przekładania masy własnego ciała na odpowiedni pedał.
Tracenia stabilności? Oj chyba dawno na pionowym nie jechałeś

5. Ciężar kufra niweluje zysk? A o jakich prędkościach mówimy? Bo przy V dochodzacej w porywach do 20 km/h - to pewnie tak. Ale przy prędkościach przelotowych rzędu 30 i więcej km/h to już ten ciężar przestaje być odczuwalny. A skoro ciężar kufra Ci tak bardzo przeszkadza, to może spytaj Bartka Z. (i obejrzyj filmik też) jak to zrobił, że na swoim CIĘŻKIM poziomie Flevo wyciągął na torze kolarskim prędkości ~50km/h? A przecież jego rower to prawie 25-30 km/h? Mięśnie? Wytrzymałość? Nie sądzę, bo bart ma w tym roku jakieś 2k km OIDP(?).
Jeżdżę "trochę" szybciej niż 20 km/h ''przelotowe'' też mam często powyżej 30 km/h. Zauważ że tor jest względnie płaski a ja swoje wyniki podaję z jazdy miejskiej / podmiejskiej w terenie pagórkowatym.
6. Wszystkie te kierownice zamontujesz w 1 pozycji na rowerze pionowym - ASS. Ale jakoś nigdy nie widziałem na mieście roweru pionowego z kierownicami w pozycji USS
A o dziwo - w poziomkach dosyć często takowe widuję 
[czyli ilość róznego rodzaju kierownic jest przynajmniej 2x większa niż w pionowcach
)
Ilość kierownic jest taka sama lub porównywalna, mówisz o typach mocowania to już inna bajka
7. Tą samą ramę (przykładowo) w LWB mogę zrobić na... więcej niż 1 spośób. Poczawszy od Puzona na 1 belkowcu, na kratownicę... Co jeszcze? A Ty mi przeciwstawiasz 1 typ - DF? Buhahahahahahaha!!!
Nie bądźmy śmieszni, proooszę 
Uhm czyli ramy monolitycznie, amortyzowane, składane itp w pionowych nie istnieją lub są ciągle jednym typem ramy?

Nie wszystkie pionowe to tradycyjnie DF - ten typ po prostu jest najbardziej popularny.
BTW: czy możesz mi pokazać jakiś rower pionowy mieszczący się w zakresie midracer? (o lowracerze litościwie nie wspomnę)
Proszę Cię bardzo:

Po za tym przypominam że chodziło o ilość i różnorodność typów rowerów pionowych nie o to czy w rowerach pionowych mamy analogicznie konstrukcje jak w poziomych.
8. Rozmiary ramy... hmmm, w poziomie zmieniasz rozmiar fotelika i odległość supportu-fotelik - be zpotrzeby wymieniania całej ramy
Ostatnio jak sprawdzałem to w DF siodełka też się da zmieniać, a odległość od suportu regulowało się sztycą..

No chyba, że rozmiar człowieka jest skrajnie inny. To olbrzymia zaleta pozioma - niewielkie zmiany i rower już pasuje pod człowieka - bez konieczności zmiany czegokolwiek stałego w 90% przypadków.
A w pionowych jest inaczej? Zaryzykuję z kolejnym niepopularnym poziomo stwierdzeniem: większość składanych garażowo poziomów jest robiona pod wymiar, i regulację ma mocno ograniczoną lub nie ma wcale. Widać to szczególnie po replikach gold hush'a.
9. Obawiam się że właśnie ww różnorodność samych ram i kierownic stosowanych w poziomach powoduje, że nie można mówić o tym jakoby różnorodność rowerów poziomych jest podobna do rowerów pionowych. Jest kompletnie na odwrót, chociaż raczej... pionowce nie dorównują poziomym w tym miejscu 
Trzeba policzyć, liczymy typy, w przypadku poziomych możemy potem pomnożyć x2 (uss/ass).
10. Terminologia i oznaczenia - i to właśnie świadczy przeciwko Twoim argumentom Yin
Sam sobie zaprzeczyłeś. Właśnie ta różnorodność budowy poziomki, powoduje, że ich nazewnictwo jest zdecydowanie inne niż pionowców.
Konkretny cytat proszę?
11. Nie musi byc lukier. Ale póki co uwazam materiał za nieobiektywny, niekompletny i fałszujący widok poziomek.
Zatem mamy dokładnie przeciwne opinie, bywa i tak

12. http://hamlet.pro.e-mouse.pl/uczen/?id=ortonie
A dziękuję, odświeżenie pamięci się przyda. Choć gdy człowiek szybko pisze to różnie to wygląda prawda
Stormie?