Autor Wątek: Midracer K3 - wzorowany na Raptobike  (Przeczytany 30622 razy)

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: Midracer K3 - wzorowany na Raptobike
« Odpowiedź #15 dnia: Października 14, 2010, 11:01:43 am »
Dlatego to się nazywa "mania" lekkości ;)

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Października 14, 2010, 11:05:42 am »
[...]każda rolka wprowadza szkodliwe naprężenia ramy, więc ich ilość powinna być ograniczona do niezbędnego minimum[...]

Chyba bez rolek po "dzwonie" też by pękło...

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #17 dnia: Października 14, 2010, 11:10:14 am »

w tym przypadku na 95%

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Października 14, 2010, 11:13:18 am »

w tym przypadku na 95%

Nie wiem Gemsi jak wycenią Ci tę szkodę ale ja bym sobie podliczył "roboczo-godziny" przy elemencie z drewna i podliczyłbym koszt materiału. Nie wiem ile kosztuje "roboczo-godzina" stolarza. Piszę serio (nie jestem złośliwy) - bo na tym wypadku nie powinieneś stracić gdy Ci to właściwie wycenią.
« Ostatnia zmiana: Października 14, 2010, 11:15:19 am wysłana przez Maciej Długosz »

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #19 dnia: Października 14, 2010, 11:16:08 am »

Nie wiem Gemsi jak wycenią Ci tę szkodę ale ja bym sobie podliczył "roboczo-godziny" przy elemencie z drewna i podliczyłbym koszt materiału. Nie wiem ile kosztuje "roboczo-godzina" stolarza. Piszę serio (nie jestem złośliwy) - bo na tym wypadku nie powinieneś stracić gdy Ci to właściwie wycenią.

Spoko, kwestia tego czy traktowac to jako drewno czy jako kompozyt ? czas pokaze, bede robił update na bieżąco

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Października 14, 2010, 11:20:07 am »

Spoko, kwestia tego czy traktowac to jako drewno czy jako kompozyt ? czas pokaze, bede robił update na bieżąco

Wydaje mi się że jeśli nie było to laminowane od zewnątrz i używałeś głównie żywicy "od wewnątrz" (jako "kleju" na połączenia) to Ci to policzą jako "stolarkę".

A tak w ogóle Gemsi to wyszedł Ci również bardzo fajny rower wizualnie. 45 km/h - już w pierwszym dniu to dobry wynik. Gdybym miał być strasznie wybredny to "pogrubiłbym" tylko optycznie tylne widełki (np. dokleić kawałek sklejki). Brawo za odwagę w konstruowaniu. Trzymam kciuki.
« Ostatnia zmiana: Października 14, 2010, 11:25:27 am wysłana przez Maciej Długosz »

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #21 dnia: Października 14, 2010, 11:22:06 am »
:)

laminat byl od wewnatrz i od zewnatrz, sklejka stanowi jakies 10% calej kostrukcji, ale nie ma co dywagowac,
wysle oswiadczenie do Hestii i zobacze jak sie sytuacja będzie rozwijała

Szkoda została zgłoszona do ubezpieczyciela, teraz pozostaje mi czekac na wizyte rzeczoznawcy, ktory powinien sie zjawic do 48h od przyjecia zgloszenia
« Ostatnia zmiana: Października 14, 2010, 01:05:38 pm wysłana przez gemsi »

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #22 dnia: Października 14, 2010, 01:29:47 pm »
Damn .. Wspolczuje

Ja bym powiedzial ze to rama kompozytowa :)
Pokaz Panstwu z ubezpieczenia ile taki kosztuje w Pl (velokraft) i nich Ci zaplaca za nowa rame.
Twoja wiedza/czas roboczy/materialy/czas bez roweru/bol psychyczny, pewnie warte jest 6000Zl bys sobie kupil nowa rama kompozytowa.
Przeciez rower poziomy jest drogi ;)

Powodzenia!

Pozdro :)
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #23 dnia: Października 14, 2010, 01:55:41 pm »
Damn .. Wspolczuje

Ja bym powiedzial ze to rama kompozytowa :)

tego sie bede trzymal, czekam na rzeczoznawce

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #24 dnia: Października 14, 2010, 04:12:33 pm »
Szykuj adwokata i w cale się nie dziw jak będą chcieli dać 60 zł odszkodowania (lub aż 6zł na tubkę kleju)
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

cruzbike

• wyczynowiec na poziomie
  • Solec Wielkopolski
« Odpowiedź #25 dnia: Października 14, 2010, 07:09:21 pm »
Współczuję Gemsi, wiem coś o tym:
Nie wiem ile kosztuje "roboczo-godzina" stolarza
stolarz zarabia około 2000 - do nawet 4500 na miesiąc.( swoją drogą, to sporo kasy ) ;)
GG: 13949582

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #26 dnia: Października 14, 2010, 07:27:52 pm »
Gemsi, teraz będziesz musiał zrobić trzeci rower - TEN DLA SIEBIE.
Chłopie roweru nie masz, a zastanowiłeś się jak byś wyglądał po takim zajściu jadąc na pionowym?
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #27 dnia: Października 14, 2010, 07:39:44 pm »
Gemsi, teraz będziesz musiał zrobić trzeci rower - TEN DLA SIEBIE.
Chłopie roweru nie masz, a zastanowiłeś się jak byś wyglądał po takim zajściu jadąc na pionowym?

No tak, teraz będę mógł spokojnie trzeci zrobic :), nie zastanawialem sie jakbym wyglądał po pionowym crashu, pewnie nieciekawie, faktem jest ze analizuje od rana całe to zajście i nie mam pojecia jak to sie stalo ze ja mam tylko zadrapanko na kolanie i na łokciu. No nic to, narobiłem sobie takiego smaka na jazde tym ( tego typu ) rowerem, że raczej się nie poddam 

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #28 dnia: Października 14, 2010, 09:19:44 pm »
No tak, teraz będę mógł spokojnie trzeci zrobic :), nie zastanawialem sie jakbym wyglądał po pionowym crashu, pewnie nieciekawie, faktem jest ze analizuje od rana całe to zajście i nie mam pojecia jak to sie stalo ze ja mam tylko zadrapanko na kolanie i na łokciu. No nic to, narobiłem sobie takiego smaka na jazde tym ( tego typu ) rowerem, że raczej się nie poddam 

No uszczerbek na zdrowiu jak nic powyżej 7 dni zwolnienia z pracy ;)
Dobrze że jesteś cały. Szczęście w nieszczęściu, jak i to że zdążyłeś się w tym rowerze zakochać. Teraz nie da Ci to spokoju i będzie nowy  8)
Jakub Sałata

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #29 dnia: Października 14, 2010, 11:06:16 pm »
Szczęście w nieszczęściu, jak i to że zdążyłeś się w tym rowerze zakochać. Teraz nie da Ci to spokoju i będzie nowy  8)

umarl krol, niech zyje krol, jak to sie mowi, chyba zdecyduje sie na nowa rame ;)