forum.poziome.pl
Wrzesień 10, 2010, 12:40:20 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum na poziomie zostało prawie w całości przeniesione. Pozostaje dział Stare Forum, który systematycznie przenoszę.

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Podróże  (Przeczytany 4715 razy)
sławek
wyczynowiec na poziomie

« Odpowiedz #15 : Marzec 08, 2010, 09:21:00 »

No właśnie co ważniejsze rynek miasta czy tablica z nazwą miejscowości.
 Na pewno rynek, bo tam przeważnie można się piwa napić  Mrugnięcie, z drugiej strony bezpieczniej jest "zaliczać" tablice bo znalezienie rynku często nie jest rzeczą prostą!
  Chcąc wkurzyć mieszkańca Ozimka koło Opola mówił się do niego "spotkajmy się w Ozimku na rynku"
  Ozimek powstał jako osada przemysłowa przy hucie "Malpane" i rynku nie posiada.
  A gdzie ma rynek Częstochowa? Konia z rzędem temu kto odpowie!
  Współczesna Częstochowa powstała z połączenia Częstochowy (Starej) i Częstochówki. Częstochówka ma swój rynek zwany Rynkiem Wieluńskim, ale nie jest on już rynkiem Częstochowy. Stara Częstochowa posiadała "stary rynek" który za komuny tak skrowiał, że jak budowano nowoczesny dom towarowy to postawiono go... zapleczem do rynku.
  Zróbcie eksperyment na Google Maps  - wpiszcie w "pokaż trasę"  Rynek miasta X i Rynek miasta Y.
  Często komputer głupieje bo nie może znaleźć w miasteczku rynku.
  Właśnie wpisałem "pokaż trasę" Rynek Częstochowa do Rynek Katowice - skierował mnie z Katowic do Koniecpola a przy Rynek Częstochowa do Rynek Ozimek zgłupiał zupełnie.
 Więc może jednak ważniejsza jest tablica z nazwą miejscowości bo
a)można zrobić zdjęcie pod napisem
b) nie ryzykujemy że miejscowi obiją nam gębę w reakcji na pytanie "Jak dojechać do rynku" gdy pomyślą że się z nich nabijamy Duży uśmiech

Sławek
cruzbike
kolarz na poziomie

Solec Wielkopolski

« Odpowiedz #16 : Marzec 09, 2010, 04:08:50 »

Wiadomo przecież że rynek jest sercem całego miasta ( miejscowości ), myślę jednak że nie jechał na rynek gdyż tak jak piszesz , w niektórych miastach to można się zgubić , albo rynku po prostu niema  Uśmiech

POZIOME - TO DOPIERO PASJA !!!
nahtah
kolarz na poziomie

Obieżyświat w poziomie

« Odpowiedz #17 : Marzec 09, 2010, 08:57:41 »

W większości miast, byłem na rynku a przy tablicach robiłem zdjęcia. Oczywiście zdarzały się przypadki, że nie wiedziałem gdzie i czy w ogóle jest rynek ale nie oto chodziło. Zaliczyć miasto, dla mnie znaczyło dojechać do rynku lub do znanego jego zabytku lub miejsca w centrum.  Uśmiech
Jazda po mieście była frajdą, trochę się zwiedziło a nawet spotkało bikera na poziomce, właśnie na rynku i to w Oleśnicy k/Wrocławia.Uśmiech

Co  ciekawe, nie które mapy pokazywały gminne miejscowości jako miasta a niektóre miasta okazywały się miejscowościami wiejskimi o statusie gminnym. Żeby to zweryfikować, przejrzałem trochę map co pomogło mi również w planowaniu tras.Uśmiech
kaczor1
kolarz na poziomie

www.kaczor2.blogspot.com

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 29, 2010, 04:49:50 »

Wyszło dłużej niż sądziłem.
Więc aby nie śmiecić, przydługi opis krótkiej przejażdżki umieściłem
tu http://www.kaczor2.blogspot.com/
Zapraszam. 

"Both read the Bible day and night, but thou read black where I read white."
William Blake

www.kaczor2.blogspot.com
Yin
całkiem inny wariat

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 29, 2010, 09:14:35 »

Fajnie napisane, dobrze się czyta. Co do jazdy na poziomie w 'terenie' - trzeba zmienić nawyki i strategie wypracowane w MTB. To jest jednak zupełnie inny typ roweru i to się odbija na sposobie jazdy: podjazdy na mniejszym przełożeniu, większe kombinowanie na zjazdach (bo przeskoczyć się nie da, po za tym koło 20" potrafi 'utknąć' tam gdzie 26" przejeżdża bez problemu..).

Frame is the heart of bike
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!