Autor Wątek: Jak przewozić pozioma w samochodzie/ pociągu/ autobusie??  (Przeczytany 19703 razy)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
Odp: Jak przewozić pozioma w samochodzie/ pociągu/ autobusie??
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 13, 2016, 02:07:09 pm »
Bez przesady z tym wystawaniem na boki. Mój P8 ma ~2m, Czołg 1.8m szerokości po karoserii, 2m w lusterkach i normalnie jeżdżę. Xiężniczka była jakieś 10cm węższa i też się nie zastanawiałem. Kiedyś widziałem jak kolega przywiózł peugeotem 104 swój rower który też miał 2m. A pug 104 to malutki mieszczuch. Jeżeli rower ma mniej niż 2.5m to nie trzeba się zastanawiać. Jeżeli ma więcej niż 2.5, to nie może wystawać więcej niż 25cm na stronę.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

comandor77

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 13, 2016, 07:39:10 pm »
Prawo o ruchu drogowym
Art. 61.6.1
ładunek wystający poza boczne płaszczyzny obrysu pojazdu może być umieszczony tylko w taki sposób, aby całkowita szerokość pojazdu z ładunkiem nie przekraczała 2,55m, a przy szerokości  pojazdu 2,55m nie przekraczała 3m, jednak pod warunkiem umieszczenia ładunku tak, aby z jednej strony nie wystawał na odległość większą niż 23cm.

ppkt.2 wystawać do tyłu dalej niż 2m od tylnej płaszczyzny obrysu pojazdu....

Nie mylić ładunku z przyczepką - w moim wypadku rower jest ładunkiem.

Mój rower ma 220cm w skrajnym wymiarze długości - krawędź blatu korby do krawędzi tylnego koła - wystaje po 10cm max za krawędź lusterka. Jest umieszczony prawie idealnie symetrycznie. Na zdjęciu tylko to tak wygląda.
Zamontuje jeszcze obrysówki dwustronne (biało - czerwone) demontowalne lub składane.

fdx

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 14, 2016, 06:27:42 am »
No wlasnie na zdjeciu wyglada jakby sporo wystawało.
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

andrej

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #33 dnia: Września 04, 2016, 12:25:06 pm »
Przeglądając swoje zdjęcia przypomniałem, że chciałem Wam pokazać mój sposób przewożenia dwóch trajek.
Pozostaje miejsce dla 5 osób, a po zdjęciu tylnego koła zmieściły by się w mniejszym aucie.