Autor Wątek: Long John  (Przeczytany 84274 razy)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
Odp: Long John
« Odpowiedź #60 dnia: Października 26, 2019, 11:31:50 pm »
Film jak zbudować towarówkę.
https://youtu.be/SDlnDEXlfm8
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #61 dnia: Października 27, 2019, 08:58:41 am »
Temat od wielu lat znany i wałkowany.
Twórca Aeroridera,  pomysłodawca Sunridera i od 10 lat mój kumpel Bart de Wert
siedzi w tym temacie od lat kilku.
Przedwczoraj po raz kolejny podrzucił mi stronę Urban Arrow.com

Pomysły i pojazdy fajne, ale po tylu latach "leżakowania" ja nie wyobrażam sobie siebie
w tak idiotycznej pozycji pedałującego.

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #62 dnia: Października 27, 2019, 09:46:04 am »
Leżakowanie,  leżakowaniem.
Lista towaru,  zakupów i innych pierdół, po których zostają śmieci w samochodowym bagażniku jest chyba bez końca. Wszystko to można przewieźdź "od drzwi,  do drzwi".

Pomysły i pojazdy fajne, ale po tylu latach "leżakowania" ja nie wyobrażam sobie siebie
w tak idiotycznej pozycji pedałującego.

Podejżewam,  że więcej byś tych towarowek sprzedał w Polce,  niż "mydelniczek" w świecie.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #63 dnia: Października 28, 2019, 09:19:14 am »
Hans...PodejRZewam iż Ty błędnie u mnie chęci do dzikiego  zarabiania kasy i dużej ilości różnych pojazdów sprzedawania podejŻewasz.
Przez 28 lat mojej firmowej działalności dziesiątki "życzliwych" propozycji (najwięcej z branży motocyklowo-samochodowej) do dużo szybszego i znacznego wzbogacenia się dostawałem.

Ale to mnie właśnie od milionów rodaków różni, że robię to co chcę i to co lubię.
Przy okazji na dość wygodne życie zarabiając i w tej mojej wolności z lubością się pławiąc.
Wolę bowiem jednego VaueMa w świat puścić niż dziesiątki pojazdów czy produktów,
co to mnie nie kręcą.

Trochę czuję się zawiedziony, że Bart który w mediach holenderskich
 i niemieckich (i nie tylko) wielką furorę tym Aeroriderem zrobił (podobnie jak Kamil Aventybikiem),
 zbańczył, poddał się, całą ideę porzucił i w Long Johny się zaangażował.

A teraz do Long Johnów.
1. Są długie i podobnie jak VM garażu potrzebują.
2. Prawidłowa i tradycyjna pozycja jadącego (palce nóg ledwo ziemi dotykają) dość mocno opanowanie pojazdu - w przypadku poślizgu przedniego koła, wahnięcia się ładunku itp. - ogranicza.
Dlatego też tandem mój poziomy budując pozycję kierującego - w przeciwieństwie do tandemów firmy Hase - w pozycji siedzącej (jak na Choperach) umieściłem.
(Galeria, str.3 temat; A coś takiego widzieliście? http://forum.poziome.pl/index.php?topic=3684.0 )
Przyznasz, że zamiana miejsca siedzącego z przodu na skrzynię towarową,
czy siedziska dla dwójki dzieci to pikuś.
3. Mam nawet gdzieś projekty laminatowych obudów na takie wehikuły.
4. Twój projekt na cienkich rowerowych rurach bazujący sporą chybotliwość i niestabilność całości
zapewnia lub zapewni.
5. VM czy po Waszemu "mydelniczka" wszelkie potrzeby takie jak transport zakupów, jazdę w poziomie, dużą ładowność, szybkość, bezpieczeństwo (duża powierzchnia kolorowa), stabilność,
ochronę przed zimnem, wiatrem, opadami i wygodę zapewnia.
Dlatego też po latach doświadczeń z najróżniejszymi pojazdami (ten mój tandem także worki z cementem i gipsem na miejscu pasażera woził) moje myśli i serce na VM ach skoncentrowałem.
Namiętnie i w pełni szczęścia ich zażywając.
Czego i innym - co to po namysłach vauemową (i niekoniecznie polską) decyzję podejmą - życzę.
I tak nam dopomóż bób.
« Ostatnia zmiana: Października 28, 2019, 09:23:49 am wysłana przez Maciej K »

live_evil

• całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #64 dnia: Października 28, 2019, 10:48:45 am »
1. Są długie i podobnie jak VM garażu potrzebują.
Gratuluję spostrzegawczości.
Duńczycy i Holendrzy często takie rowery trzymają "pod chmurką".
2. Prawidłowa i tradycyjna pozycja jadącego (palce nóg ledwo ziemi dotykają) dość mocno opanowanie pojazdu - w przypadku poślizgu przedniego koła, wahnięcia się ładunku itp. - ogranicza.
Wiele, choć nie wszystkie tego typu konstrukcje mają (w rzucie) większą niż klasyczne rowery odległość siodło-oś suportu, dzięki czemu przy zatrzymaniu można obie stopy stabilnie oprzeć na gruncie nie zsiadając z roweru.
Przykładowo:

Dlatego też tandem mój poziomy budując pozycję kierującego - w przeciwieństwie do tandemów firmy Hase - w pozycji siedzącej (jak na Choperach) umieściłem.
(Galeria, str.3 temat; A coś takiego widzieliście? http://forum.poziome.pl/index.php?topic=3684.0 )
Przyznasz, że zamiana miejsca siedzącego z przodu na skrzynię towarową,
czy siedziska dla dwójki dzieci to pikuś.
4. Twój projekt na cienkich rowerowych rurach bazujący sporą chybotliwość i niestabilność całości
zapewnia lub zapewni.
Czyli rower z nisko umieszczonym ładunkiem (long john) będzie niestabilny, za to z wysoko umieszczonym (poziomy tandem z bagażem zamiast przedniego siedziska) - będzie. Jakoś mi się to logicznie nie składa.

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #65 dnia: Października 29, 2019, 07:18:26 am »
Hans...PodejRZewam iż Ty błędnie u mnie chęci do dzikiego  zarabiania kasy i dużej ilości różnych pojazdów sprzedawania podejŻewasz.

zapewnia lub zapewni.

W obu zdaniach może tak wyglądać jak się na to tylko z boku patrzy.

Czyli rower z nisko umieszczonym ładunkiem (long john) będzie niestabilny, za to z wysoko umieszczonym (poziomy tandem z bagażem zamiast przedniego siedziska) - będzie. Jakoś mi się to logicznie nie składa.

Słuszna uwaga.
« Ostatnia zmiana: Października 29, 2019, 07:36:46 am wysłana przez hansglopke »

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #66 dnia: Października 29, 2019, 08:53:46 am »
"Jakoś mi się to logicznie nie składa"...Napisał Live, a potwierdził Hans.
I tego się mogłem spodziewać i niech tak pozostanie.
Ale może postarajcie się jeszcze raz to co napisałem przeczytać,
jakoś zrozumieć i wtedy to się jakoś złoży.

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #67 dnia: Października 04, 2020, 01:05:45 pm »
Ponoć w kraju przybywa milion samochodów rocznie. Zgniły zachód pozbywa się aut bo są uciążliwe i modyfikują stare sposoby przewożenia wszystkiego:
https://youtu.be/ig4smnwLukQ

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #68 dnia: Listopada 26, 2023, 09:52:32 am »
Taka impreza się odbyła. Jedyna słuszna konstrukcja (1:53).
https://youtu.be/x3cP8ZdUP5U?feature=shared
Tendencja idzie w cięższe rowery że wspomaganiem elektrycznym.
Zlot w Łodzi słabo zorganizowany, podpięty do innej wielkiej imprezy. O zawodach w przewożenia towarów dowiedziałem się z tego filmu.

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #69 dnia: Sierpnia 15, 2024, 09:39:16 am »
Kolejny film "jak naprawić rower". Tym razem zestaw naprawczy nie wymaga warsztatu ani umiejętności spawalniczych.
https://youtu.be/AMTnmfIo-sk?si=c9G1-pA6QY9xeDjL