Autor Wątek: Prosta amortyzacja trajki  (Przeczytany 8433 razy)

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
Odp: Prosta amortyzacja trajki
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 12, 2017, 07:28:17 am »
Andrej, dzięki wielkie, tym linkiem kubeł zimnej wody wylałeś mi na głowę :D

No i to jest komedia-bo nie spisują się totalnie, w tej konstrukcji ( sam mam 90 kg) ,miałem spore ugięcie wstępne,wygiąłem sprężynę nawet-poddała się ,więc poszedł nowy amor,ale to i tak nie działa tak jak powinno -mam tak rozwiązany układ kierowniczy,że ugięcie wahaczy powoduje zmiane geometrii,czyli chwilowe większe ugięcie ramy = rozchylenie kół na zewnątrz  \ /  ,nie da się jeździć. teraz mam na sztywno,niestety.

Wszystkie moje obawy zawarte w jednym komentarzu  ::)
Projekt (TEJ KONKRETNEJ) amortyzacji zdecydowanie wybijam sobie z głowy  :P

trochę pochopnie zarznęliście ten temat  ;)
konstrukcja jest ciekawa i warta poświęcenia uwagi ,Kolega @finger trochę nieudolnie pod kopiował projekt
po pierwsze zrobił projekt bez możliwości zmiany punktu podparcia amortyzatora( brak możliwości praktycznego dobrania pochylenia amorka a co za tym idzie prawidłowej jego pracy )
odległość miedzy mocowaniem wahacza do ramy a mocowaniem amorka do ramy jest u niego  całkiem przypadkowa
jeżeli dobrze obliczymy trójkąt jaki tworzy amorek z wahaczem i ramą, całe zawieszenie zacznie prawidłowo wybierać
problem to mocowanie wahacza do ramy i układ kierowniczy
myślę ze na tym forum powinniśmy sobie z tym poradzić  :) :)
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane