Fajna trajeczka i super materacyk
Ale zastanawia mnie co jest z nią nie tak że przy większych prędkościach ją wozi na boki. Może mi to ktoś wytłumaczyć?
adam91 nie wiem skąd Twoje pytanie odnośnie wożenia - mój wpis w jednym z poprzednich postów był żartobliwą odpowiedzią do john52. Moja trajka prowadzi się dobrze i nie zauważyłem żadnego wożenia. Zresztą john52 chyba o wszystkich trajkach tak się wypowiada

:
"Przy zjazdach z góry nastąpi takie wożenie na prawo i lewo, że to będzie nie do opanowania" - to o mojej,
"Nie wierzę, że można tym jechać70/h przy 35 to cię tyłem wozi w prawo i lewo, sto dlatego, że tył jest napewno gopki kierrownica przy tej prędkości jest nie do opanowania więc to chyba trochę fantazja" - to o trajce qbalo86
AGA - geometria jest ustawiona dobrze - ustawiałem prze pomocy dalmierza laserowego Bosch DLE50 (używam na co dzień w pracy) - super narzędzie do tego celu.
A teraz najważniejsze:
Wożenie na boki tyłu powoduje niestabilność zawieszenia przedniego minimalne wachnięcie kierownicą sprawia rzucanie tyłem takie jest moje doświadczenie można to porównać z jazdą z przyczepą samochodową z góry dlatego środek cięzkości w trajce powinien być przesunięty bardziej do tyłu Pozdrawiam.
john52 polecam zapoznać się z następującą publikacją (jedną z wielu na world wide web) Patricka Fenner'a inżyniera, który ukończył uniwersytet Loughborough z wyróżnieniem, a teraz robi doktorat na temat pracy i właściwości wyboczenia poszycia skrzydła samolotu, który był częściowo finansowany przez Airbus UK - dla mnie wystarczający autorytet.
Konkluzja opracowania pod tytułem:
"Złota zasada projektowania trajek"(Rozkład masy w proporcjach 66% front 33% tył.) poparta obliczeniami mówi: jeżeli środek ciężkości będzie w przedniej połowie ramy to pojazd będzie miał boczną stateczność przy wszystkich prędkościach. To znaczy, że krytyczna prędkość będzie równa pierwiastkowi kwadratowemu z liczby ujemnej, który jak wiadomo nie istnieje.
W innych przypadkach możemy określić prędkość krytyczną. (PKT. 5 opracowania)
link do opracowania:
http://www.deferredprocrastination.co.uk/blog/wp-content/uploads/2010/10/on_the_golden_rule_of_trike_design.pdfMoże się przyda więc admin może wrzuci to do techno.
A poza tym dzięki wszystkim za słowa uznania, bardzo mi miło. Niedługo mam nadzieję, że będę mógł pokazać drugą trajeczkę - bardziej "terenowa" i dla dzieci, przód 24'' tył 26'' bez amortyzacji, z prześwitem ok. 22 cm, fotel hamakowy no i dużo krótsza.

Pozdrawiam.