Autor Wątek: Trike by comandor77  (Przeczytany 35464 razy)

comandor77

• kolarz na poziomie
Odp: Trike by comandor77
« Odpowiedź #15 dnia: Października 20, 2015, 01:17:40 pm »
Niestety fotosik zablokował mi transfer zdjęć na ten miesiąc - przekroczona liczba wyświetleń. Powinny wrócić w przyszłym miesiącu, albo zmienię usługodawcę. :(

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #16 dnia: Października 20, 2015, 03:24:34 pm »
korzystać ze wzoru legalnie można, tylko sprzedawać nie można :) czyt. mieć dla własnego użytku

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #17 dnia: Października 21, 2015, 05:29:44 am »
nie chodzi mi o wzór tylko pomysł na sam fakt tapicerowania
osobiście przeszycia zrobiłbym inaczej
te są ładne optycznie ,ale w praktyce jeszcze coś brakuje  ;)
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #18 dnia: Października 21, 2015, 06:17:39 am »
nie chodzi mi o wzór tylko pomysł na sam fakt tapicerowania
osobiście przeszycia zrobiłbym inaczej
te są ładne optycznie ,ale w praktyce jeszcze coś brakuje  ;)

Jednym zdaniem. Coś Ci się nie podoba, tylko nie wiesz co.
Jednym słowem hejt.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

adam91

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: Października 21, 2015, 09:27:50 am »
Fajna trajeczka i super materacyk :) Ale zastanawia mnie co jest z nią nie tak że przy większych prędkościach ją wozi na boki. Może mi to ktoś wytłumaczyć?

john52

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #20 dnia: Października 21, 2015, 12:15:38 pm »
Wożenie na boki tyłu powoduje niestabilność zawieszenia przedniego minimalne wachnięcie kierownicą sprawia rzucanie tyłem takie jest moje doświadczenie można to porównać z jazdą z przyczepą samochodową z góry dlatego środek cięzkości w trajce powinien być przesunięty bardziej do tyłu  Pozdrawiam.

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #21 dnia: Października 21, 2015, 02:10:48 pm »
    hansglopke zero hejtu sam podziw  :P

to wożenie na boki może być tez wynikiem zbieżności
po próbuj na rozbieżnym przeciąg nawet do 10 mm (testowo)
jeśli nic nie da to na zbieżnym, zobaczysz kiedy się uspokoi  john 52 tez ma racje
jeszcze jedno posadź kogoś o podobnej wadze i sprawdź kąty pochylenia prawa i lewa strona
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

comandor77

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #22 dnia: Października 21, 2015, 07:46:04 pm »
Fajna trajeczka i super materacyk :) Ale zastanawia mnie co jest z nią nie tak że przy większych prędkościach ją wozi na boki. Może mi to ktoś wytłumaczyć?

adam91 nie wiem skąd Twoje pytanie odnośnie wożenia - mój wpis w jednym z poprzednich postów był żartobliwą odpowiedzią do john52. Moja trajka prowadzi się dobrze i nie zauważyłem żadnego wożenia. Zresztą john52 chyba o wszystkich trajkach tak się wypowiada :) :
"Przy zjazdach z góry nastąpi takie wożenie na prawo i lewo, że to będzie nie do opanowania" - to o mojej,
"Nie wierzę, że można tym jechać70/h przy 35 to cię tyłem wozi w prawo i lewo, sto dlatego, że tył jest napewno gopki  kierrownica przy tej prędkości jest nie do opanowania więc to chyba trochę fantazja" - to o trajce qbalo86

AGA - geometria jest ustawiona dobrze - ustawiałem prze pomocy dalmierza laserowego Bosch DLE50 (używam na co dzień w pracy) - super narzędzie do tego celu.

A teraz najważniejsze:

Wożenie na boki tyłu powoduje niestabilność zawieszenia przedniego minimalne wachnięcie kierownicą sprawia rzucanie tyłem takie jest moje doświadczenie można to porównać z jazdą z przyczepą samochodową z góry dlatego środek cięzkości w trajce powinien być przesunięty bardziej do tyłu  Pozdrawiam.

john52 polecam zapoznać się z następującą publikacją (jedną z wielu na world wide web) Patricka Fenner'a inżyniera, który ukończył uniwersytet Loughborough z wyróżnieniem, a teraz robi doktorat na temat pracy i właściwości wyboczenia poszycia skrzydła samolotu, który był częściowo finansowany przez Airbus UK - dla mnie wystarczający autorytet.
Konkluzja opracowania pod tytułem:
"Złota zasada projektowania trajek"(Rozkład masy w proporcjach 66% front 33% tył.)  poparta obliczeniami mówi: jeżeli środek ciężkości będzie w przedniej połowie ramy to pojazd będzie miał boczną stateczność przy wszystkich prędkościach. To znaczy, że krytyczna prędkość będzie równa pierwiastkowi kwadratowemu z liczby ujemnej, który jak wiadomo nie istnieje.

W innych przypadkach możemy określić prędkość krytyczną. (PKT. 5 opracowania)

link do opracowania:
http://www.deferredprocrastination.co.uk/blog/wp-content/uploads/2010/10/on_the_golden_rule_of_trike_design.pdf

Może się przyda więc admin może wrzuci to do techno.

A poza tym dzięki wszystkim za słowa uznania, bardzo mi miło. Niedługo mam nadzieję, że będę mógł pokazać drugą trajeczkę - bardziej "terenowa" i dla dzieci, przód 24'' tył 26'' bez amortyzacji, z prześwitem ok. 22 cm, fotel hamakowy no i dużo krótsza.  :)
Pozdrawiam.

grzeziu

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #23 dnia: Października 21, 2015, 08:43:24 pm »
rama alu czy stal

comandor77

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #24 dnia: Października 21, 2015, 09:25:49 pm »
Rama stalowa - w 90% stal nierdzewna. Niestety nie miałem możliwości wykonania ramy z aluminium i wyżarzenia jej. Rozmawiałem z jednym z fanów rowerowych z Bydgoszczy, który był właścicielem trajki z duralu (skradzionej) i twierdził, że wykonanie takiej ramy w jednym z zakładów w Bydgoszczy posiadającym profesjonalne maszyny do obróbki wraz z materiałem to koszt ok. 14 tys. na dzień dzisiejszy. Myślę, że gość wiarygodny, swoją trajkę robił w tym samym zakładzie parę lat temu. Dziś jeździ na pionie za ok.35 tysia, zjeździł dzieścia krajów w Europie i był na rowerze nawet w Chinach.

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #25 dnia: Października 21, 2015, 11:20:32 pm »
pio za 35 tys - gruba przesada, mieszkam w Bydgoszczy nikogo nie znam tym bardziej sprzętu nikt nie widział, składając rower na xtrz caronową ramą i wylajotwanymi częsciami to max 15 tyś, chyba że coś ze złota albo kamienie szlachetne miał :), ewidetnie Ci wciskał kit :), ja pytałem o zwykłe alu 6.. coś to wahacz do piona nowiutki, taki sam 700zł :) ale nie 14 tyś :)

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #26 dnia: Października 22, 2015, 06:28:59 am »
"Przy zjazdach z góry nastąpi takie wożenie na prawo i lewo, że to będzie nie do opanowania" - to o mojej,
"Nie wierzę, że można tym jechać70/h przy 35 to cię tyłem wozi w prawo i lewo, sto dlatego, że tył jest napewno gopki  kierrownica przy tej prędkości jest nie do opanowania więc to chyba trochę fantazja" - to o trajce qbalo86

możecie mi to objaśnić trochę się to wymieszało z wcześniejszymi wpisami  i nie wiem co do czego

70 km/h to żaden wyczyn mam potwierdzony przejazd przez jednego klienta 102 km/h (wyprzedzając odpuście sobie szyderę)ale samemu mi się zjeżyły włosy jak to zobaczyłem  :o
ja wyhamowywałem do zera z 60 naprawdę miałem ciepło

ja nie sugerowałem ze jest źle ustawiona ,chodziło o wpis ze wozi ,ale skoro nie wozi ,to ktoś nas wywozi na manowce  ;)
« Ostatnia zmiana: Października 22, 2015, 03:21:46 pm wysłana przez AGA »

comandor77

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #27 dnia: Października 22, 2015, 10:01:07 am »
pio za 35 tys - gruba przesada, mieszkam w Bydgoszczy nikogo nie znam tym bardziej sprzętu nikt nie widział, składając rower na xtrz caronową ramą i wylajotwanymi częsciami to max 15 tyś, chyba że coś ze złota albo kamienie szlachetne miał :), ewidetnie Ci wciskał kit :), ja pytałem o zwykłe alu 6.. coś to wahacz do piona nowiutki, taki sam 700zł :) ale nie 14 tyś :)

Nie wiem czy bajerował, ale był rzeczowy w rozmowie - starszy pan - dzwonił do mnie w sprawie mojej traki, chciał się umówić na spotkanie w drodze powrotnej z jakiegoś zlotu w Łodzi.
Danielasty:
- grupa Shimano Dura Ace Di2 - 8 300,00 zł
- dwa koła 28" Dura Ace WH-9000 chyba bez opon - 6 000,00 zł
- rama Specialized Mark Cavendish - 14 400,00 zł
= 28 700,00 zł
... a gdzie reszta
Ceny z marszu nie ważne czy spasowane komponenty, chodziło o same ceny.

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #28 dnia: Października 22, 2015, 10:08:44 am »
usiądź i pomyśl chwilkę, miałbyś taki sprzęt, jeździłbyś turystycznie? zwiedził europe, w czym? namiot i wszystko w plecaku? Bądźmy realistami :) mimo wszystko o rowerze byłoby całkiem głośno na forach i samej Bydgoszczy , każdy by go znał dla mnie ewidetnie wciskał kit :)

Nie twierdzę że się nie da, bo odczego jest karta kredytowa i wtedy nawet plecaka nie trzeba brać aczkolwiek, nikt na takim rowerze raczej nie zwiedza,napęd Di2 w trasie byłby za wadliwy, załóżmy chociaż że ejsteś po środku jakieś zadupia gdzieś w europie i nawala elekronika, dla mnie to po prostu nie realne. Jakby ktoś się skusił do w mielcu ramę z alu można pospawać już za 2-3 tyś , jakby ktoś się uparł, weźmy osprzęt ten co laduje użytkownik AGA do trajek, ma swoje za 5 tyś ,

twierdził, że wykonanie takiej ramy w jednym z zakładów w Bydgoszczy posiadającym profesjonalne maszyny do obróbki wraz z materiałem to koszt ok. 14 tys. na dzień dzisiejszy.
który to zakład tak się ceni, nie znam się na cenach duralu, ale nie przesadzajmy z kosztami, zamiast " twierdził " " w jednych zakładach " to lepiej by było jakbyś sam podzwonił i się dowiedział a nie słuchać kitu o pionie za 35 tys,. Ja mam poziomkę  w piwnicy rama z alu pokryta złotem, koła z włókna weglowego i przerzutki shimano airlines :) ale nie jeżdżę bo boje się wystawiać :)
« Ostatnia zmiana: Października 22, 2015, 10:17:10 am wysłana przez Danielasty »

comandor77

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #29 dnia: Października 22, 2015, 11:09:51 am »
Nie sądzę, że facet kupił, złożył czy jak wolisz rower z karty kredytowej, bo jest  pięćdziesięcio paro letnim emerytem i podejrzewam że z emeryturą państwową ok. 7 tys.
Wyraźnie napisałem:

"Ceny z marszu nie ważne czy spasowane komponenty, chodziło o same ceny."

A ty już piszesz o niedopasowaniu, nie sprawdzaniu się itp.
Nie wiem czy wiesz, ale dziś są już pakiety ubezpieczeniowe typu AC, OC, Assistance dla rowerzystów...

A zakład to nie chodziło mi o "zakład" Kowalskiego z kowadłem i migiem tylko Wojskowe Zakłady Lotnicze nr 2, które znam bo byłem tam kilka razy służbowo na odbiorach.
Danielasty nie wiem po co drążysz jedno moje zdanie z wcześniejszych wpisów. Oczekujesz, że podam gościa nazwisko, mam numer do niego to zadzwonię i zapytam, przedstawiał się ale nie mam pamięci do nazwisk i było to 2 m-ce temu.
Są w Polsce tacy ludzie, których stać na takie zabawki.
Wątek założyłem, żeby pokazać co udało mi się zrobić, czyli rower i żebyście to ocenili, a mocno odchodzi rozmowa od tematu.