Autor Wątek: rozszeranie widelca alu  (Przeczytany 9532 razy)

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
Odp: rozszeranie widelca alu
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 08, 2013, 02:51:55 pm »
A tak w ogóle.. skoro masz dostęp do dobrego warsztatu (o ile dobrze pamiętam).. to czy nie warto byłoby zrobić dwupółkowca?
I pamiętaj, że widelec do ZOX'a musi mieć jak najmniejsze wyprzedzenie (inaczej łańcuch szoruje o widelec na małych zębatkach)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 08, 2013, 06:12:20 pm »
I pamiętaj, że widelec do ZOX'a musi mieć jak najmniejsze wyprzedzenie (inaczej łańcuch szoruje o widelec na małych zębatkach)
W takiej sytuacji sprawę ratuje przesunięcie górnej rolki trochę bardziej w tył, lub zmiana jej na większą :)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 08, 2013, 06:16:08 pm »
I tu się pokazuje zaleta widelca samoróbki - wyprzedzenie widelca (lub też offset jak zwał) można uzyskać na 2 sposoby - proste widły i korona oraz wygięte do przodu haki (widelec klasyczny) co daje problem z małymi trybikami albo wypchnięta do przodu korona, proste widły i oś koła na tylnej krawędzi wideł.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

koncki

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 08, 2013, 07:21:19 pm »
Koncki,a jak to mam zrobić z tym karbonem?
Chodziło mi o naciągnięcie na wygięty już widelec czegoś takiego
http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=1_121_798&products_id=14465
Oczywiście po wcześniejszym przesączeniu żywicą epoksydową.
Ale jak tak sobie patrzę na ten widelec, to wychodzi na to, że raczej się nie da. Pozostaje pokryć (owinąć) widelec paskami tkaniny węglowej.
Sam też mam do zrobienia coś takiego - wyklepałem sobie jakiś czas temu ramę aluminiową od górala po kolizji z samochodem. Wygięte były tylne widełki. Grzałem palnikiem i klepałem młotkiem. Wyszło nieźle, ale powierzchnia jest teraz bardzo nierówna i dlatego właśnie chcę to pokryć laminatem. Na początek zresztą poeksperymentuję z włóknem szklanym - będzie taniej i bezpieczniej.

Majsterkowicz

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 08, 2013, 07:28:28 pm »
Nie zniechęcam ;) Jedynie chciałem Cię przestrzec przed aluminiowymi atrakcjami :p
Z drugiej strony, może warto zostawić sobie tego Mosso do jakiegoś projektu swb rwd?
To tylko moja drobna sugestia na ten temat, aczkolwiek odpowiednie spreparowanie dobrego widelca alu bedzie nie lada prestiżem ;)

świeżak

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 11, 2013, 07:09:26 pm »
 Przychylam się do twojej sugestii Majsterkowicz ,widelec aluminiowy zostawiam w spokoju. Właśnie jestem na etapie szukania karbonowego widelca,do którego  przerobienia właśnie się przekonałem.Szkoda tylko,że wyszukiwarka nie znalazła,żadnego widelca na koło 24 cale . Zastanawia mnie tylko jak będzie się zachowywał karbon tzn. jego wytrzymałość ,wiadomo będzie ponad standardowo obciążony . pozdrawiam zainteresowanych w temacie.