Autor Wątek: Mój rower  (Przeczytany 11431 razy)

uzurpator

• sympatyk na poziomie
  • **
Mój rower
« dnia: Kwietnia 09, 2011, 11:35:22 am »
Duże zdjęcia :)

http://uzurpator.com.pl/self_data/pz/first.jpg
http://uzurpator.com.pl/self_data/pz/second.jpg
http://uzurpator.com.pl/self_data/pz/third.jpg

Waży ok 17-18 kilo w zależności od konfiguracji. Jedynie jeszcze muszę się zmusić do zrobienia zagłówka ( jakieś propozycje? )

W każdym razie:
Rama - wyrób Mariusza Łuczaka, projekt mój, aczkolwiek dość swobodnie zinterpretowany
Widelec - podobnie, haki dostarczyłem ja :)
Osprzęt to mieszanina Novateca i Shimano.

Ogólnie z roweru jestem zadowolony, jednak nie mogę ukryć, że w kilku miejscach Mariusz się nie popisał i są one zrobione raczej w mało przemyślany sposób. Główne ale mam do główki ramy, która jest na 1" i to nawet nie dobrze dopasowana ( po prostu kawał rury bez obróbki maszynowej ) oraz geometrii wahacza gdzie przy pełnym wykorzystaniu skoku opona zahacza o ramę. Tak samo mocowanie wahacza jest 'na amen' nierozbieralne bez chirurgii chemiczno-temperaturowej.

Co do napędu, to upierałem się przy FWD i ogólnie jestem zadowolony, jednak jeszcze zostało trochę do zrobienia w tym temacie. Napęd jest w miarę cichy, ale jeszcze nie bezszelestny. Ale to już moja sprawa.

Będę odpalać młynek CNC i robić nowe prowadnice do łańcucha i mam nadzieję, że to rozwiąże problem.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 09, 2011, 11:40:05 am wysłana przez uzurpator »

wrmichal

• wyczynowiec na poziomie
  • Turek Wielkopolska
    • http://picasaweb.google.com/wrmichal
Odp: Mój rower
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 09, 2011, 08:15:44 pm »
Ładny sprzęcik,niski,tak jak mój przyszły Low Racer ,co to za siedzenie?
Ebenen ist eine Maschine.
Michał

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 10, 2011, 02:13:22 am »
Zagłówek zrobiłem ze spienionego PCV. Kawałek dostałem w zaprzyjaźnionym zakładzie reklamowym. Grubość ok 10 mm. Wyciąłem potrzebny kształt wyrzynarką (może być piłka włosowa, jak u A. Słodowego). Profil, czyli wygięcie uzyskałem podgrzewając nad gazem w kuchni. Naczynie z zimną wodą pomogło utrwalić wygięcie. Próba na foteliku, dwie 6 zamkowe i przykręcone. U zaprzyjaźnionego tapicera pokrowiec i dużo gąbki w środek. Wszystko na rzepy mocowane do pokrowca fotelikowego. Przy zmiennych warunkach atm między pokrowce a rzepy można zatknąć okulary p.słoneczne.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

toft

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 11, 2011, 08:20:32 am »
Sliczny:), jak się spisuje na podjazdach?

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 11, 2011, 09:17:29 pm »
Sliczny:), jak się spisuje na podjazdach?

Pewnie słabo, jak każdy poziomy :D ;)

Ladny rowerek, już dawno go widziałem na stronie Mariusza ..
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

kapitanwasyl

« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 11, 2011, 09:52:57 pm »
skąd taki blat ?
I tak w koło  Macieju ...

storm

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 11, 2011, 10:04:13 pm »
Właśnie, co to za blat, ile ząbków to ma, skąd i ile kosztuje takie cudo?

Poza tym wydaje mi się, że masz strasznie wysoko support względem ciała... Stad pytanie jak z prędkościami i innymi osiągami? Nogi nie drętwieją? Nie męczysz się za szybko? Co z podjazdami?

Jak ze sterowaniem i manewrowością przy takim ustawieniu napędu? Ile miejsca zajmuje wykonanie zakrętu o 180^?

uzurpator

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 12, 2011, 08:43:20 pm »
wrmichal:
Siedzenie ze sklepiku naszego hosta. Kupione hoho, albo jeszcze dawiej :)
Rower niestety nie jest tak niski jak sobie tego życzyłem :) oryginalny projekt miał fotel na wysokości ok 12cm.

hansglopke:
dzięki, pomyślę nad tym :)

toft:
Podjeżdża, wolniej niż pionowiec, ale nie jakoś dramatycznie. Podjeżdżałby lepiej, gdyby nie fakt, że razem z nim i bagażem ważę jakieś 130 kilo :)

kapitanwasyl:
Blat TA specialites, 110mm, 61 ząbków. Ciut mało, ale do normalnej jazdy starcza. Rozkręca mnie do ok 55km/h, potem brakuje przełożenia

storm:
Kosztował mnie coś 50 ojro, ale to było 4 lata temu. Teraz widziałem je za bodajże 260 zł. Wysokość suportu jakoś specjalnie nie przeszkadza. Podejrzewam jednak, że to kwestia przyzwyczajenia. Robiłem już 10 godzinne trasy bez większego problemu, więc raczej nie jest to jakiś alarm :) Na równym rozpędzam się do ok 50km/h, co jest raczej nieźle :)

Podjeżdżałem już bestią pod Salmopol od strony Wisły mając ok 100km w nogach, więc dało się :)

Promień nawrotu jest mniejszy niż możnaby się spodziewać. Oczywiście - rower ma długą bazę kół, więc to ogranicza promień skrętu, ale sam napęd nie jest problemem.

robson97991

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #8 dnia: Października 31, 2013, 08:14:45 pm »
Z tego co widzę uzurpztor dawno nie zaglądał na to forum. Ale mam pytanie czy ten rower :                                                                                                                  https://plus.google.com/photos/116062408417243655403/albums/5913887285419848625/5913887288916637122?banner=pwa&pid=5913887288916637122&oid=116062408417243655403                                         nie został przypadkiem popełniony przez Ciebie?
« Ostatnia zmiana: Października 31, 2013, 08:17:46 pm wysłana przez robson97991 »
Robert

grzeziu

« Odpowiedź #9 dnia: Września 04, 2014, 06:46:18 pm »

tomigelo

• kolarz na poziomie
  • 20 latek od pierwszej poziomki :)
    • www.poziome.republika.pl/techno12.htm
« Odpowiedź #10 dnia: Września 04, 2014, 08:41:38 pm »
Hm to konstrukcja Kamila Maneckiego - VELOKRAFT  a nie Mariusza Łuczaka - takie drobnostka :P

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Września 04, 2014, 10:06:37 pm »
Uzurpator po Jamniczku porzucił poziomki. A właściwie to chyba w ogóle porzucił rowery (bo nawet na forum szosowym "umarł").
Podobno bardzo zaangażował się w produkcję zębatek (trybo.pl), aż szkoda, że nie robi nic dla poziomek.

uzurpator

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 02, 2014, 04:19:35 pm »
Uzurpator po Jamniczku poziomki tymczasowo porzucił, ale rowerów stanowczo nie :) Stanowczo więcej mnie internetowo na endurotrophy.pl/forum.

Co do roweru wyżej, to była to pierwsza wersja Jamniczka, zamówiona o Kamila Maneckiego. Dość powiedzieć, że się Kamil nie popisał. O ile rower od Mariusza, ze wszystkimi swoimi wadami, nadawał się do jazdy, to ten prototyp nadawał się tylko do śmietnika :(

robson97991

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 02, 2014, 07:21:45 pm »
Ten prototyp ze śmietnika trafił do mnie. Po wstępnym poskładaniu roweru okazało się że rama nie posiada żadnych kątów.Więc wylądowała w kącie i czeka na swoją szansę. Myślę o zrobieniu formy na jej podstawie i zbudowania ramy od podstaw.
Robert