Autor Wątek: Cruzbike trike  (Przeczytany 13019 razy)

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
Odp: Cruzbike trike
« Odpowiedź #15 dnia: Września 12, 2013, 06:29:00 pm »
Yin, nie cruzbike w układzie delta, tylko tadpole już króluje (albo ja jestem zakręcony jak support :) ) Aczkolwiek wydaje mi się trochę, że decyzja nie jest najlepsza :P

Gdzieś (forum? atomic? skleroza?) widziałem mniej więcej takie mocowanie koła w trajce z podwójnymi kołami z przodu:

Uprzedzając: na rysunku nie ma żadnych kątów :) Wszystko trzeba policzyć.
A koła 26" w tadpole to trochę mrzonka: ucierpi na pewno na tym albo szerokość, albo zwrotność (albo obie jednocześnie).

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #16 dnia: Września 13, 2013, 02:25:53 pm »
Może coś mi umknęło z przemęczenia ale założyłem ze rozmawiamy o układzie delta :) Cruz tadpole hmm nie widzę tego, chyba że zrobić kosmiczny projekt z dwoma kołami mocno wysuniętymi do przodu + jakiś przedział bagażowy dla obciążenia a rowerzystę umieścić za tylnym kołem w układzie mbb. Sensu by to nie miało, mogły by być problemy z stabilną jazdą na wprost ale wyglądało by dosyć kosmicznie :) Imho delta bez pochylania to może być to.

OldSpice

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #17 dnia: Września 15, 2013, 01:16:27 pm »
Jak się nie da, jak się da... ^^
http://www.youtube.com/watch?v=0vD3wgnuL_Q&list=PLgtbK0Q4enl9tZYYqNqtk2Odv7GsD0gpw

Na  filmiku w miarę wyraźnie widać co i jak z przednimi kołami :P V-break jest tutaj idealny ^^
Zagadką jest dla mnie system pochylania w tym projekcie.
Co do zwrotności, nie wydaje się być problemem- zawraca w miejscu  ;D

Jak ktoś z Was znajdzie plany do niego to dajcie znak.

Z nimi od razu przystępuję do budowy ^^
« Ostatnia zmiana: Września 15, 2013, 01:18:47 pm wysłana przez OldSpice »
"Weź to wywal, na co to trzymasz.. I tak tego nigdy nie zrobisz.."- mówili..
"Zrobię."- odpowiadałem.

Romanes

• wyczynowiec na poziomie
  • handmade CRUZBIKE
« Odpowiedź #18 dnia: Września 15, 2013, 05:05:37 pm »
Trochę się w tym temacie pogubiłem.... W tytule "Cruzbike trike", dalej mowa że układ trajki z dwoma kołami przednimi, a przecież cruzbike to przednionapędowiec, więc albo skomplikowany napęd na oba koła, albo dwuosobowy z tylnym kołem między fotelikami??

Co do pochylania, to przeglądając forum pod kątem "składana poziomka" (marzy mi się taka do nesesera/worka marynarskiego i jako bagaż podręczny do autobusu/pociągu) znalazłem w poście @Neverhooda http://forum.poziome.pl/index.php?topic=498.msg27971#msg27971
filmik z fajnie składanym pythonem w układzie trajki.
A w poście wyżej @Xun Vixx'a http://forum.poziome.pl/index.php?topic=498.msg27967#msg27967 są trzy filmiki z tylną osią pochylającą koła tylnena zakrętach.
« Ostatnia zmiana: Września 15, 2013, 05:28:11 pm wysłana przez Romanes »

władek8

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #19 dnia: Września 15, 2013, 09:53:32 pm »
Pochylanie tylnego koła daje dużo fanu jak widac na filmiku kręcenie bączków i inne. Dodatkowo ostre hamowanie  powoduje uniesienie tyłu do góry nie ma problemu z zaczymaniem. Tylko czy ten przechył kół nie wpływa na szybkie zużycie łożysk?

OldSpice

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #20 dnia: Września 15, 2013, 10:43:12 pm »
Jeśli będziesz bawił się stojąc w miejscu jest wielce prawdopodobne uszkodzenie (powiem ogólnie) koła/ kół.

Podczas jazdy pochylenie roweru powinno wpływać pozytywnie na koła, gdyż siła działa w linii prostej przez całe koło; w niepochylanym modelu ostry zakręt może nawet je połamać...

Zwróć uwagę, że na zwykłym rowerze każdy zakręt pokonujesz w niewielkim przechyle :P
"Weź to wywal, na co to trzymasz.. I tak tego nigdy nie zrobisz.."- mówili..
"Zrobię."- odpowiadałem.

michu

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #21 dnia: Września 16, 2013, 09:58:27 am »
@Romanes:
Zmieniłem plany po tym, jak Yin mi odradził. Później przyszedł pomysł konstrukcji trajki (2 koła z przodu, 1 z tyłu) z hamulcami v-break. Pokazujecie, że to możliwe to to bardziej mi odpowiada. Formalnie powinnienem założyć nowy temat.

Pochylany trajk z filmiku widziałem. Również jestem ciekawy jak tego dokonał. Fajne rozwiązanie pochylanego tyłu uzyskał użytkownik forum, który konstruował poziomkę o nazwie "Projekt N55" z aluminiowych profili kwadratowych. 

michu

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #22 dnia: Października 10, 2013, 03:02:32 pm »
Gdzieś (forum? atomic? skleroza?) widziałem mniej więcej takie mocowanie koła w trajce z podwójnymi kołami z przodu:

Pajak_gdynia przedstawił na obrazku widelec postawiony pionowo. Też nad tym myślałem, ale czy nie można "położyć" widelca i tak przymocować go do główki sterowej? Dospawać jakieś wzmocnienie myślę, że nie będzie problemem. Lepiej by to wszystko wyglądało. Widelce ustawione byłby przodem do kierunku jazdy. Koło nie ma szans wyskoczyć z mocowania?

Coś się ruszyło z bikiem. Mam ramę Y-kową. Większość elementów na miejscu. Brakuje tylko profili, no i pomiarów.