Autor Wątek: Silnik od pocketa'a w poziomce.  (Przeczytany 24080 razy)

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: Silnik od pocketa'a w poziomce.
« Odpowiedź #30 dnia: Września 23, 2013, 05:20:02 pm »
Kupowałeś w magmie? Oni mają chyba kilka rodzajów tarcz pod różny łańcuch i trzeba się dopytywać przed zakupem o konkretny typ. Niestety jeśli chodzi o ilość informacji  na stronie przedmiotu to magma ma delikatnie mówiąc sporo do nadrobienia. Może da się z nimi dogadać żeby wymienili blat na jakiś w bardziej przyjaznym rowerowym standardzie?

No i BCD jest koło 81mm (a miało być "standardowe" 64)..
 :'(
Dziś poniedziałek i nie trybię, co to te BCD? :)

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #31 dnia: Września 23, 2013, 08:06:55 pm »
Kupowałeś w magmie? Oni mają chyba kilka rodzajów tarcz pod różny łańcuch i trzeba się dopytywać przed zakupem o konkretny typ.
Przed zakupem rozmawiałem.. Ale zamawiałem przez ichni sklep.. i niepowodzenie. Dalsze rozmowy w toku (ciekawe co z tego wyjdzie, ale i tak wybór jest żaden).

Dziś poniedziałek i nie trybię, co to te BCD? :)
Bolt Circle Diameter. Właściwie "główny" parametr koronek po liczbie zębów. W rowerowych chyba najbardziej znane to czteroramienne 64/104: MTB, czy pięcioramienne trzyrzędowe 74/130: szosa.
Z ważnych BCD to jeszcze tarcza hamulcowa (44), oraz standardowa zębatka pocketa (jak pamiętam 40mm)
« Ostatnia zmiana: Września 23, 2013, 08:19:35 pm wysłana przez pajak_gdynia »

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #32 dnia: Września 23, 2013, 09:31:32 pm »
Bolt Circle Diameter.
Czyli po naszemu rozstaw otworów montażowych :) Daj znać jak pójdzie z sklepem, jak by nie mieli pod łańcuchy rowerowe to można by pokombinować z blatami z wolnobiegiem dedykowanymi pod korby trialowe - choć tu problem był by pewnie w znalezieniu odpowiedniej liczby zębów i ewentualnej sztywności zębatki żeby uciągnęła drugi blat.

Edit. Pokopałem trochę i wygląda na to ze zębatki na te korby są śmiesznie małe (12-15 t) więc odpada..
« Ostatnia zmiana: Września 23, 2013, 09:41:53 pm wysłana przez Yin »

OldSpice

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #33 dnia: Września 26, 2013, 12:26:24 am »
Tak się zastanawiam... czy odwrócenie zwykłego TORPEDO o 180* nie działałoby jak wolnobieg? Silnik ciągnąłby wtedy ciągle na hamulcu, nie pamiętam tylko, czy wtedy koło będzie się obracało, czy tylko blokowało..
"Weź to wywal, na co to trzymasz.. I tak tego nigdy nie zrobisz.."- mówili..
"Zrobię."- odpowiadałem.

Kulek

• sympatyk na poziomie
  • **
    • Moja strona
« Odpowiedź #34 dnia: Września 26, 2013, 04:07:35 pm »
Tak się nie da, obraca także ośkę. Sprawdziłem u siebie, gdy puściło mi mocowanie tego wystającego ramienia.

OldSpice

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #35 dnia: Września 26, 2013, 08:17:18 pm »
no to kombinuję dalej :P
[...]
Po rozpakowaniu rozpacz.. Ano tarcza jest pod łańcuch motocyklowy (grubość blachy 5.3mm, normalne 1/2" piny).
No i BCD jest koło 81mm (a miało być "standardowe" 64)..

Lekko obawiam się zamawiać wolnobieg patrząc na doświadczenia pająka, jednakże jak nic nie wymyślę do momentu zakupu silnika, będę zmuszony zaryzykować. ;)
"Zrobię."- odpowiadałem.

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #36 dnia: Września 27, 2013, 02:08:06 pm »
jak nic nie wymyślę do momentu zakupu silnika, będę zmuszony zaryzykować. ;)
lepiej najpierw kup silnik i potem dobieraj do tego wolnobieg/tarcze. Problem polega na tym, że jest parę typów łańcuchów (pocketowy 1/4", rowerowy 1/2", motocyklowy 1/2", może jeszcze jakieś?) i raczej to jest podstawą do wyboru (jednak znacznie tańszego) kompletu wolnobiegu i tarczy. A silnik będziesz już miał i mniej więcej będziesz wiedział, czego dalej szukać.

Edit. Pokopałem trochę i wygląda na to ze zębatki na te korby są śmiesznie małe (12-15 t) więc odpada..
Zębatki na trialowe są "dowolnie" różne. Od jakiś 13 w górę. A najczęściej korzystają z małych 15-17 standardowych zębatek (bo w tej zabawie prędkość nie gra większej roli). Widziałem nawet 39 zębów (ale cena tej "trochę zaskakuje").

OldSpice

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #37 dnia: Września 27, 2013, 04:11:26 pm »
Pająk czy ktokolwiek inny... jesteście w stanie wytłumaczyć mi, po co jest "przekładnia" w pocket'owych silnikach? strona ta sama, moc ta sama, kierunek kręcenia... chyba też... po co? warto to brać? szukałem w google, jednakże same odnośniki do aukcji udawało mi się odszukiwać  >:(

Problem polega na tym, że jest parę typów łańcuchów (pocketowy 1/4", rowerowy 1/2", motocyklowy 1/2", może jeszcze jakieś?) i raczej to jest podstawą do wyboru (jednak znacznie tańszego) kompletu wolnobiegu i tarczy. A silnik będziesz już miał i mniej więcej będziesz wiedział, czego dalej szukać.
Chyba źle zrozumiałem- wynika z tego, iż motocyklowy i rowerowy łańcuch jest taki sam...  :o
Silnik zdecydowanie wiem jaki chcę mieć- Pocket  8)
Sama przyczepka już zaprojektowana. Teraz tylko przyciąć, przyspawać (cholerny brak spawarki... będę się z tym bujał chyba do gwiazdki :-\). Po odczepieniu jej od roweru w zaledwie ok 1 min będzie można ją przerobić na skuterek :D Świetna opcja, jak kogoś trzeba odebrać "skądś" :P
"Zrobię."- odpowiadałem.

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #38 dnia: Września 27, 2013, 05:23:50 pm »
Pająk czy ktokolwiek inny... jesteście w stanie wytłumaczyć mi, po co jest "przekładnia" w pocket'owych silnikach? strona ta sama, moc ta sama, kierunek kręcenia... chyba też... po co? warto to brać? szukałem w google, jednakże same odnośniki do aukcji udawało mi się odszukiwać  >:(
Ano..
Silnik obraca się powiedzmy 5tyś obr/min. Przy 30km/h koło obraca się koło 250x na minutę. Jakbyś chciał to "wyrównać" łańcuchem.. to musisz być "zmiana obrotów" (jakieś 20 razy) gdyby silnik miał dobrze napędzać. Można to zrobić łańcuchem i trybami (np. 6 zębów z przodu i 120 z tyłu) lub przekładnią x4 i 6 zębami z przodu i 30 z tyłu.
Jak masz "zwykły" łańcuch (1/2" na ogniwo), to 120zębów ma średnicę 50cm (ciut mniej niż koło). Na łańcuchu "pocket" tarcza miałaby średnicę tylko 25cm (czyli ciut więcej niż duża tarcza hamulcowa).

Drugą różnicą jest moment obrotowy (który daje przyspieszenie.. ale przy źle dobranym przełożeniu ogranicza prędkość).

Podanych wartości nie traktuj jako wyrocznia, to tylko przykłądy. Jak jest silnik z przekładnią, to zazwyczaj ma większą zębatkę zdawczą (co znacznie poprawia czas życia łańcucha).

Chyba źle zrozumiałem- wynika z tego, iż motocyklowy i rowerowy łańcuch jest taki sam...  :o
Nie taki sam. Są "podobne". Tylko mają z 2cm szerokości i pancerne blaszki :) Aczkolwiek w rowerze nawet "single speed" wygląda jak motocyklowy (a jest ledwo o 1-2mm szerszy od "narrow"!)
Gwoli ścisłości.. Motocyklowe są także 5/8" i 3/4".. Ale to już inna bajka.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #39 dnia: Września 27, 2013, 08:18:59 pm »
Wrzucałem do pokrewnego tematu ale dam i tu gdyby ktoś potrzebował: sklepik z częściami do silników rowerowych - głownie typu skyhawk i podobnych chińczyków wzorowanych na Mav / Riga.
http://www.sickbikeparts.com/catalog/index.php?cPath=21

Tak wyglądały oryginalnie http://www.youtube.com/watch?v=OxTBco9cZfs&list=PL78AD7FB390F10D16&index=25
« Ostatnia zmiana: Września 27, 2013, 08:21:07 pm wysłana przez Yin »

OldSpice

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #40 dnia: Października 05, 2013, 05:47:54 pm »
Prace powoli ruszają do przodu, parę dni temu byłem u znajomych pospawać przyczepkę ::)
Trzeba będzie przerobić tylny trójkąt- przesunąć rurę podsiodłową maksymalnie do opony, by silnik się zmieścił, mimo to jestem cholernie zadowolony z mojego TRANSFORMERS'a ;D
https://plus.google.com/u/0/photos/115050772848126963028/albums/5931298047861238961/5931298049863663090?pid=5931298049863663090&oid=115050772848126963028

Pierwsze testy za mną, niestety przednie koło jest delikatnie przekoszone na bok (źle wspawana sterówka), jednakże nie jest to problematyczne, jeździ się świetnie! ;D Na filmiku moja luba, którą, jak to ktoś na forum stwierdził, staram się zabić  ::) Jej entuzjazm jest znikomy, gdyż choroba ją złapała; Mimo to, hulajnogi oddać nie chciała :P
http://www.youtube.com/watch?v=wMnhaM5PS5w&feature=youtu.be

Po dorobieniu "deski", (rury nie były wybitnie wygodne do jazdy) postanowiłem wybrać się do babci. Bardzo jej się spodobało  ;D
http://www.youtube.com/watch?v=fAN2f9gFcw4

W rurę sterową można wsadzić siodełko, co hulajnogę "zmieni" w skuterkopodobne coś, ale to się ustali- na razie nie mam silnika :P

PS. Całość po złożeniu oczywiście można będzie podpiąć do roweru :P
« Ostatnia zmiana: Października 05, 2013, 05:54:57 pm wysłana przez OldSpice »
"Zrobię."- odpowiadałem.