Nie rozumiem po co owijałeś rowingiem węglowym na całej długości. Po mojemu zrobiłeś karb, a więc zmniejszyłeś wytrzymałość. Ja bym jak już(a po co go stosować, to nie samolot) stosował rowing węglowy wzdłuż (jako listewki) oraz jako owijka mocowań typu haki. To co zrobiłeś pasuje raczej do konstrukcji laminatowego zbiornika ciśnieniowego
Cytat: tomo on Marzec 22, 2013, 09:23:52
Wyciąłem okienka po to, żeby mieć którędy osunąć styrodur i zastąpić go sieczką szklaną. Okienka były wycięte w momencie gdy na wahaczu była raptem jedna warstwa tkaniny, a więc na samym początku laminowania, do tego wyciąłem je możliwie małe, a jeszcze mam zamiar wzmocnić ten rejon wahacza.
Jeżeli pozbyłeś się całego styrduru (kopyta), to według mnie jest to błąd. Wypełnienie dobrze sprawdza się przy uderzeniach w przeciwieństwie do samej cieniutkiej skorupki laminatowej.
Z tymi "garbami" to racja, jednak papier 60 załatwi sprawę poza tym tkanina rovingowa 300g. jest na tyle gruba że wystarczą 2/3 warstwy i po "grabach"nie będzie śladu.
Warto natomiast puścić nitki czarne wzdłuż to usztywni cały wahacz.
Co do okienka na tym etapie można jeszcze łupać cienką skorupkę gorzej gdyby miała już z 4/5mm

Jak na pierwszego "ulepka" jak mawia Kaczor to jest bardzo dobrze. Wystarczy porównać z pierwszymi konstrukcjami jakie pojawiały się
na forum jeszcze w starej wersji.
Na dzisiaj odpuszczamy sobie recumbent workshop ale za 2 tyg ruszamy z grubej rury.
Zaprezentuję Wam w swoim wątku realizację pierwszych prac na High Racerem Nypha

W sumie to będzie Mid Racer. Plany uległy modyfikacji i trochę zmieniła się geometria.
Mam trochę materiałów na temat laminowania i planów na google drive.
Gdyby ktoś miał ochotę na dostęp to podesłać adres email, dodam do listy tych co mają mieć dostęp.
Trzymajcie poziom chłopaki i prostej równej na szlaku