Autor Wątek: stery w rowerze transportowym  (Przeczytany 9072 razy)

Yeti

• wyczynowiec na poziomie
Odp: stery w rowerze transportowym
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 09, 2012, 10:21:33 pm »
Yeti, a możesz przybliżyć wymiary i masę tego sprzętu? Czy moja towarówka wystarczy, czy jest za mała? Może wystarczy tobie przyczepka na wzór Y-frame (dyszel z boku, 2 kółka, tylko podłoga, bez burt)? Przyczepki są chyba najbardziej łatwe w "garażowaniu".

Wymiary bliżej nieustalone. Szerokość na pewno poniżej 90cm, żeby załapać się pod definicję roweru dopuszczonego do jazdy po drogach rowerowych.

O przyczepce nie myślałem z prostego powodu, chciałbym wozić od czasu do czasu dziecko i mieć z nim stały kontakt (opowiadać o mijanym krajobrazie, sprawdzać czy nie wypadło itp. ;)

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 16, 2012, 04:38:09 pm »
Na alledrogo zwiększyła się rozmiarówka główek cięgien.
Według tego katalogu http://www.albeco.com.pl/katalogi/Fluro_polski.pdf , fi 10mm mają nośność 10 - 20 kN. Fi 16mm, pewnie wystarczy z naddatkiem w rowerze. Jak uda ci się takie łożyska zamocować, to czemu nie.
Szerokość na pewno poniżej 90cm, żeby załapać się pod definicję roweru dopuszczonego do jazdy po drogach rowerowych.
ddr i inne śmieszki to przekleństwo
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 16, 2012, 04:43:10 pm »
neverhood: nie zgadzam się z tobą, DDR to nie przekleństwo, to ZUUOOOO :D
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Yeti

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 16, 2012, 06:06:30 pm »
neverhood: nie zgadzam się z tobą, DDR to nie przekleństwo, to ZUUOOOO :D

Jeżeli DDR to drogi dla rowerów, to zgadzam się z wami w całej rozciągłości tematu.

A tu sznurek z kolejną inspiracją transportowa: http://www.fuseproject.com/category-2-product-63 (nie, nie liczę, że się do tego zbliżę, ale jest kilka ciekawych rozwiązań)