Autor Wątek: Pytanko  (Przeczytany 3139 razy)

cruzbike

• wyczynowiec na poziomie
  • Solec Wielkopolski
Pytanko
« dnia: Września 11, 2010, 09:03:56 pm »
Witam zacne grono. Mam pytanie odnośnie oświetlenia przy rowerze, a konkretnie to chodzi o tylną lampkę. Czy takowa lampka może w trakcie jazdy pulsować(tzn. Migać ), czy to tylko taki chiński dodatek dla dzieci aby miały ubaw ? ::) Bo nie mogłem w internecie znaleźć odpowiedzi na to pytanie, byłem na kilku forach i wszędzie nie jest udzielona jednoznaczna odpowiedź.
GG: 13949582

art75

• kolarz na poziomie
  • Świętochłowice
Odp: Pytanko
« Odpowiedź #1 dnia: Września 11, 2010, 09:21:13 pm »
Może być migające. Coś na ten temat
Za to w Niemczech (nie wiem, jak w innych krajach Europy Zachodniej) musi być ciągłe.

cruzbike

• wyczynowiec na poziomie
  • Solec Wielkopolski
« Odpowiedź #2 dnia: Września 12, 2010, 08:21:13 am »
dzięki  :)
GG: 13949582

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #3 dnia: Września 13, 2010, 09:22:54 pm »
Oświetlenie roweru nie wyżej, niż 90cm. A jaki to powód? 
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #4 dnia: Września 13, 2010, 09:42:48 pm »
Bo to jest odgórny przepis dotyczące wszelakich pojazdów ( ~homologacja, dopuszczenie do ruchu ). Przydałoby się sprawdzić czy nie ma luk np. odnosi się tylko do pojazdów silnikowych, rower nie ma świateł mijania/drogowych ... Po tuzinie poprawek/ustawek może coś się znajdzie. Co ciekawe nowe samochody są homologowane jako całość i nie spełniają niektórych wymogów np. jakiś SUV ma na dach w relingach światła dodatkowe drogowe.  Zresztą, ja mam to głęboko gdzieś, a nawet wyżej ~ 100cm. I tak nie mam homologowanych światełek, bo Chińczycy nie odlewają znaków E na kloszu. W moim odczuciu światełka powinny być na takiej wysokości, iż światło ma wpadać do kabiny przez boczne szyby osobówek.
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!