Autor Wątek: Czy warto montować koła 26" ? Obecie 24"  (Przeczytany 4183 razy)

doman

• kolarz na poziomie
Czy warto montować koła 26" ? Obecie 24"
« dnia: Września 04, 2010, 12:24:49 pm »
Mam możliwość zamontowania do mojego cruzbike kół 26". Sprawdziłem czy się zmieszczą z tyłu i jest ok. Z przody wymienię widelec i też będzie ok? Czy warto się w to bawić ? Obecnie mam 6 biegową kasetę. Najmniejsza zebatka ma 14 zębów, w korbie jest 46 zębów.Czasami chciałbym mocniej depnąć ale nie ma co młynkować. Większe koła chyba by wydłuzyły przełożenia?

cruzbike

• wyczynowiec na poziomie
  • Solec Wielkopolski
Odp: Czy warto montować koła 26" ? Obecie 24"
« Odpowiedź #1 dnia: Września 04, 2010, 03:32:42 pm »
Mi na moim się dobrze jezdziło jak miałem 26" koła, niestety nigdy nie miałem okazji jeździć na 24" więc nie powiem ci jaka jest różnica. Ale chyba warto spróbować, może będzie ci się jeżdziło lepiej :)
GG: 13949582

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Września 04, 2010, 04:22:24 pm »
cześć miałem w swoim "cruzbike" chociaż to nie cruzbike:) koło 24" odpowiem ci że zdecydowanie warto mniej trzeba młynkować  poza tym odczujesz  lepszą stabilność prowadzenia rowerka ps.w "cruzbike mocniej trzeba pompować przednie koło pozdrawiam

http://www.youtube.com/watch?v=5g0PeCnhOWA

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Września 04, 2010, 06:23:52 pm »
Na 24" jeździ się zupełnie inaczej (pokonywanie przeszkód jest bardziej "ostre", niestety lepiej wychwytuje wszelakie wady nawierzchni). Takie mam doświadczenia z jazdy na "normalnym" pionowym i tandemie.

Przy zastosowaniu "standardowego" napędu (niech zgadnę 28-14/24-35-46..) maksymalna prędkość będzie "mało zadowalająca" (przy kadencji ~100rpm tylko 35km/h), ale za to podjedziesz pod każdą górkę (28 zębów z tyłu to tak "jakby" 39 przy kole 28", na megarange w poziomce "wchodzę" na każdą w miarę równą górkę!)

Do 24" lepiej pomyśleć o czymś z 11 ząbkami albo/i o sportowej korbie. Jak budujesz ramę, to pomyśl o middrive, na pewno będzie taniej, a wagowo może wyjść niewiele gorzej (w szczególności odpadają problemy z rolkami!)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #4 dnia: Września 04, 2010, 08:23:30 pm »
Mam możliwość zamontowania do mojego cruzbike kół 26".

na pewno będzie bardziej komfortowo, załozylem u siebie z przodu 26" zamiast pierwotnego 20" i komfort jazdy poprawił sie znacznie,   co do prędkości, to tak jak zostało już wczesniej napisane.

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Września 04, 2010, 09:53:00 pm »
Na 24" jeździ się zupełnie inaczej (pokonywanie przeszkód jest bardziej "ostre", niestety lepiej wychwytuje wszelakie wady nawierzchni). Takie mam doświadczenia z jazdy na "normalnym" pionowym i tandemie.

Przy zastosowaniu "standardowego" napędu (niech zgadnę 28-14/24-35-46..) maksymalna prędkość będzie "mało zadowalająca" (przy kadencji ~100rpm tylko 35km/h), ale za to podjedziesz pod każdą górkę (28 zębów z tyłu to tak "jakby" 39 przy kole 28", na megarange w poziomce "wchodzę" na każdą w miarę równą górkę!)

Do 24" lepiej pomyśleć o czymś z 11 ząbkami albo/i o sportowej korbie. Jak budujesz ramę, to pomyśl o middrive, na pewno będzie taniej, a wagowo może wyjść niewiele gorzej (w szczególności odpadają problemy z rolkami!)

miałem w swoim "cruzbike" sportowa korbę 54 zeby 175mm niewiele to pomaga max prędkość była coś około 40/h przy wysokich obrotach

wrmichal

• wyczynowiec na poziomie
  • Turek Wielkopolska
    • http://picasaweb.google.com/wrmichal
« Odpowiedź #6 dnia: Września 04, 2010, 09:58:35 pm »
Moim zdaniem korba z 54 ząbkami i kaseta z 11 i będzie lepiej.Tak dla ciekawości korbę z 54 można uzyskać od ruskiego rowera.
Ebenen ist eine Maschine.
Michał