Autor Wątek: Tworzywo czy Metal  (Przeczytany 3118 razy)

cruzbike

• wyczynowiec na poziomie
  • Solec Wielkopolski
Tworzywo czy Metal
« dnia: Kwietnia 20, 2010, 04:46:15 pm »
Witam. Od jakiegoś czasu dręczy mnie pewne pytanie związane z Velomobilami , a mianowicie : co bardziej " buczy ", metalowa osłona czy z tworzywa ? Jak na mój rozum ( chociarz mogę się mylić  ;) ) tą z tworzywa słychać bardziej niż metalową. A co wy o tym sądzicie ?
GG: 13949582

sławek

• całkiem inny wariat
Odp: Tworzywo czy Metal
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 20, 2010, 05:25:34 pm »
 Zadałem pytanie doświadczonemu koledze i uzyskałem odpowiedź:
  JA:
Pytanie techniczne jeżeli można - w jaki sposób się łączy kuferek made by
 Kaczmarek z fotelikiem firmy tej samej? (Fotelik pasuje kształtem do kuferka)

KOLEGA
  Ja skręcałem kuferek mini tura na 4 śrubki M6 z podkładkami fi zewn. ok 30 -35
mm.
  NAJWAŻNIEJSZE  JEST  JEDNAK   ABY  PRZEDZIELIĆ  STYK  TYCH  PLASTIKÓW  JAKĄŚ  GĄBECZKĄ  LUB  FILCUSIEM...  co by nie skrzypiało :))

I zdies  sobaka zaryta - jak mówią Rosjanie (tu jest pies pogrzebany) - gąbki, gumy, wszędzie trza dać podkładki!
 Dźwięk powstaje najczęściej w miejscach styków, jak się je poprzekłada materiałem elastycznym, to pewnie wszystko jedno czy osłona będzie z metalu czy tworzywa.
  Zawiasy w drzwiach skrzypią jak są suche, jak jest między nimi warstwa smaru to piszczeć nie będą.
 (Stąd powiedzenie "bieda, aż piszczy"  - jeżeli głód był taki że ludzie woleli smarowidło zjeść, niż drzwi nasmarować)
  Owiewka otwarta(np owiewka Azuba) będzie mniej hałaśliwa niż pełne lub prawie pełne pudło  velomobila.
Sławek

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 20, 2010, 06:44:01 pm »
co bardziej " buczy ", metalowa osłona czy z tworzywa ?

Żeby nie było ' mi się wydaje' trzeba by wziąć decybelometr i pomierzyć oba :). Bo hałas będzie i tu i tu, imho trochę bardziej znośny dla ucha może być metalowy (blacha aluminiowa, bo zakładam że nie rozważamy czołgu na pedały? ;)).

Co do podkładek wygłuszających zgadzam się w 100%. Do tego odpowiednie usztywnienie by nie rezonowało, i ewentualnie oklejenie matą bitumiczną lub pianką wygłuszającą (typu 'jajko').

cruzbike

• Solec Wielkopolski
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 20, 2010, 07:34:41 pm »
blacha aluminiowa, bo zakładam że nie rozważamy czołgu na pedały?

Pewnie że aluminiowa  ;D

taki czołg mógł by nie źle ważyć ( jeszcze wojsko by podchwyciło pomysł i by robili ekologiczne pancerniki na pedały :) ) Widziałem na youtube kilka filmów z takimi osłonami i właśnie zaciekawił mnie ten patent. Teoretycznie łatwiej jest zrobić taką osłonę z blachy niż z np. włókna węglowego. Oczywiście w domowym zaciszu  ;)
GG: 13949582

toft

« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 20, 2010, 09:35:14 pm »
Akurat z pomiarami akustycznymi troche mam do czynienia, wiec jeśli ktoś by chciał zrobić eksperymenta to proszę bardzo w wolnych chwilach możemy się pobawić z dobrym miernikiem i jakimś rowerkiem... musiałbym tylko postudiować czy jest jakaś norma metodyka pomiarów tego typu ustrojstw, bo ja akurat zwykle mierze coś innego:)