Autor Wątek: Jakie stery?  (Przeczytany 10976 razy)

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
Odp: Jakie stery?
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 28, 2012, 09:32:21 pm »
ale po co chcesz gwintować rurę pod stery ??? Toć to wszystko jest "na wcisk"..
No chyba, że cały czas rozmawiamy o supporcie (czyli tam gdzie pedały się kręcą)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 28, 2012, 09:58:44 pm »
Koledze teraz chodzi o rurę sterową widelca. Główkę ramy już ma, ma stery gwintowane 1" i teraz pyta się jaka powinna być rura sterowa. A to wszytko jest ładnie opisane w przytoczonym linku.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 29, 2012, 06:38:50 pm »
W tym linku nie ma nic wartościowego jaka powinna być rura. Jeśli twierdzisz inaczej , to wyczytaj z tego linku średnicę(wewnętrzną) - grubość ścianki rury. Wyczytaj też na jakiej długości ma być gwint. Możesz też podać wzmocnienia/mocowanie rury do reszty widelca. No i z jakiego materiału ma to być ;-) Jak dla mnie to te super źródło to papka marketingowa dla składaczy gotowych górali, nie konstruktorów.
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 29, 2012, 09:53:54 pm »
Aha, no to stalowa rura 25.4 x 1,7 mm. Czyli średnica zewnętrzna 25.4mm(1 cal), grubość ścianki 1,7mm,
bo  w środku ma być 22mm bo mostki są 22mm.
Jeśli do środka rury sterowej nie będziesz dawał np. mostek w przypadku sterowania bezpośredniego,
to ścianka może być i grubsza.

Chyba calowej rury można kupić, ale znowu radze złomowisko, odciąć rurę sterową z widelca i już.
Nie trzeba nic toczyć i takie tam, wszystko gotowe do użycia, no jedynie może jeszcze nagwintować
jeśli główka ramy jest krótsza niż obecny gwint na rury sterowej widelca.

Pozdawiam
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Dzumek

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 29, 2012, 10:19:58 pm »
O właśnie o to mi chodziło :) Wielkie dzięki za pomoc :D

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 29, 2012, 10:28:11 pm »
Wielkie bardzo proszę ;)
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 06, 2012, 01:39:51 pm »
Neverhood: bez przesady. To jaka powinna być rura zależy od fantazji konstruktora. Jak ma fantazję na alu, to musi wziąć grubszą, albo wytoczyć z pręta, jak stal, to może być cieńsza - a to już dyktuje zdrowy rozsądek, producentom sterów nic do tego.
Wg mnie ta rozpiska jest idealna mam wszystkie wymiary gabarytowe pod zamontowanie sterów, reszta jest moją inwencją. Długości gwintu - ile chcesz (jak masz długą główkę ramy, to masz długą rurę sterową, może więcej gwintu), średnica wewnętrzna jaką potrzebujesz - konstruktorom sterów nic do tego, wzmocnienia - takie, jakie dasz, takie będą. Do  zrobienia dziwnego, odwróconego układu mocowania do kierownic USS wg własnego pomysłu wytwórca sterów nic nie ma, tak jak z producentem łożysk - on podaje wymiary do zabudowy, a reszta to fantazja konstruktora.
A co do samej rury sterowej - pamiętajcie, że dolne łożysko opiera się na średnicy albo 26,coś, albo 27mm i to też musi być uwzględnione. Czyli albo toczymy grubą rurę (pręt?) o średnicy ~30mm i ściance 5mm - tak ja robiłem pod kierownicę USS w IMK Nr5 I w P7 albo bierzemy rurę 1" i wciskamy w tulejkę D30, którą podtaczamy na wymiar pod dolne stery!!
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 06, 2012, 08:22:11 pm »
Nie przesadzam. W przypadku klasycznych sterów, średnica rury mostka też jest znormalizowana. Sam się na tym przejechałem, bo polskie składaczki miały mniejszą średnicę mostka na rzecz grubszych ścianek rury sterowej (w widelcu). To czym piszesz jest raczej zaletą uproszczenia sobie poprzez stery typu ahead. A ja cały czas zaznaczam klasyczne gwintowane 1" ( pomijają podrodzaje ). Typ sterów z reguły wymusza więcej zależności ;-)

Swoją drogą nadal problemem u mnie jest zrobienie w warunkach domowych i tanio kolumny kierownicy ( stery, główka ramy, rura sterowa ) o długości ponad 50cm. A jakby to było jeszcze lekkie ( bo jedyny znaleziony sposób gospodarczy jest o ściankach 2.6mm) ...

Rower to prosta maszyna, lecz zabawa tkwi w szczegółach.
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!