Autor Wątek: Zmiana hamulca rolkowego na tarczowy  (Przeczytany 4618 razy)

fdx

• całkiem inny wariat
Zmiana hamulca rolkowego na tarczowy
« dnia: Maja 02, 2017, 02:33:22 pm »
Mam pytanie czy są tarcze które wchodzą na te zęby hamulca rolkowego? (coś jak centerlock)

Pytam bo mam przekładnię nuvinci z hamulcem rolkowym. składam na niej pionowca z silnikiem bafang.

Problem (nie problem  8) ) z takim połączeniem jest taki że wyliczone prędkości przejazdowe podejdą pod 65-70km/h a do tego przydałby się znacznie lepszy hamulec niż rolkowy...  Wiem że jest adapter do hamulca tarczowego do nuvinci ale zanim zamówie tak mi przyszła myśl czy nie ma prostszego rozwiązania np. tarcza która pasuje po prostu w to samo miejsce.

wiem że profanacja ale tak to wygląda na ten moment:

Jeszcze muszę dospawać tulejkę suportu żeby dać silnik wewnątrz ramy (nad dolną rurą). Bateria będzie schowana w skórzanej ładownicy po obu stronach górnej rury. 48V (po 4 ogniwa równolegle)
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

LowRider

• całkiem inny wariat
  • Motorem postępu jest lenistwo.
Odp: Zmiana hamulca rolkowego na tarczowy
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 02, 2017, 07:20:18 pm »
Nie ma takiej tarczy. Jak ją przykręcisz do piasty? Coś musi ją trzymać, żeby nie spadła. Nie możesz jej chamsko przykręcić do osi, bo jak dobrze wiesz, tarcza się obraca z piastą a oś nie. Tarczę trzyma 6 śrub. Jest adapter z rolkowego na tarczowy, jak piszesz, ale trochę kosztuje bo ma łożysko z nakrętką, która odseparowuje obrót tarczy od nieobracającej się osi.

Do Sram i do Shimano to cena 50 Euro - taką cenę ja przynajmniej znalazłem. Taniej nie widziałem.

Nie wiem jak w Nuvinci ale wydaje mi się, że da radę. Oś i wielowypust jest taki sam - tak myślę,  więc chyba podejdzie...

https://www.youtube.com/watch?v=0wzAEo92IRE#action=share
« Ostatnia zmiana: Maja 02, 2017, 08:15:54 pm wysłana przez LowRider »

kwazik

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 03, 2017, 08:24:46 pm »
W Nuvinci jest system adapterów na jaki hamulec zapragniesz:
- przy vkach jest zwykła zatyczka
- przy rolkowym te ząbki
- przy tarczowym adapter na 6 śrub
Przy adapterze jest taki pierścień z dziurami, który trzeba odkręcić i wymienić adapter na tarczowy. W manualu piszą, że można odkręcić tylko ori kluczem Nuvinci, ale sądzę, że da się przerobić kawałek blachy na stosowny klucz.

Link to pierwszego lepszego adaptera -https://www.amazon.com/NuVinci-N360-Disc-Brake-Adaptor/dp/B00Y8UDWA8

Pzdr
kwazik

fdx

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 04, 2017, 10:04:48 am »
Czyli pozostaje adapter...

Czy są różnice miedzy adapterem do nowszej i starszej piasty nuvinci? ta moja chyba ma kilka lat i troche sie rozni od tej nowej.

kwazik

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 04, 2017, 10:59:57 am »
Tego nie wiem, gdyż cała moja wiedza na temat Nuvinci jest z materiałów pisanych i filmowych, które intensywnie przeglądałem zastanawiając się nad zakupem używki do własnych celów.
Wydaje się mi, że jeżeli masz Nuvinci 360 to niezależnie od roku produkcji jej budowa nie różnił się.
Zawsze możesz sprawdzić jak działa słynny suport Fallbrook (wszyscy go bardzo chwalą) - wyślij im zapytanie co i jak z ew. zdjęciami i poczekaj na informację od samego producenta.
Jakby adapter nie pasował to i tak jest mniej roboty z jego przeróbką niż tworzenie całkiem nowego i próba prawidłowego centrowania otworów.

Pzdr
kwazik

fdx

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 04, 2017, 11:56:03 am »
moja piasta jest starsza (sprzed 2008 roku) i budowa jest zupelnie inna...

fdx

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 04, 2017, 11:57:47 am »
Zawsze możesz sprawdzić jak działa słynny suport Fallbrook (wszyscy go bardzo chwalą) - wyślij im zapytanie co i jak z ew. zdjęciami i poczekaj na informację od samego producenta.

no i wlasnie sie dowiedzialem jak dziala ich suport...
nie dosc ze musialem na odpowiedź na maila czekac całą godzinę to jeszcze chcą mi wysłac zalegający im w magazynie adapter... beszczelnosc normalnie... nic tylko ich chwalić...