Autor Wątek: Trajka: zerowe wyprzedzenie zwrotnicy koła  (Przeczytany 6227 razy)

Yin

• całkiem inny wariat
Trajka: zerowe wyprzedzenie zwrotnicy koła
« dnia: Września 12, 2016, 12:13:55 pm »
Może ktoś przerabiał to w praktyce - kombinuje nad przednim zawieszaniem piórowym do elektrycznej trajki i przy okazji chcę poprawić promień zawracania - kusi mnie przetestowanie 0 wyprzedzenia zwrotnic co teoretycznie dało by najlepszą zwrotność pytanie na ile niesterowna / nerwowa będzie wtedy trajka przy większych prędkościach? Tzn - całkiem nie do opanowania czy da się jeździć?

oblivion

• całkiem inny wariat
Odp: Trajka: zerowe wyprzedzenie zwrotnicy koła
« Odpowiedź #1 dnia: Września 12, 2016, 08:28:11 pm »
Bardziej jestem zainteresowany zawieszeniem piórowym - też się przymierzam do zamortyzowania przodu w zimie ;)
Z czego pióra będziesz robił? O ile dobrze rozumiem - coś a la Ti-Fly?

zbiegusek

• kolarz na poziomie
  • http://www.zbychewka.pl
    • Pracownia ceramiki ZBYCHEWKA
« Odpowiedź #2 dnia: Września 12, 2016, 09:36:50 pm »
Zerowe wyprzedzenie zwrotnic daje dużą nerwowość i brak samoczynnego utrzymywania się kierunku "na wprost". Czyli nie pojeździsz "bez trzymanki". Zwłaszcza na nierównym terenie.
I nie widzę zbyt dużego związku pomiędzy zerowym wyprzedzeniem a zwiększoną zwrotnością. Ta druga zależy przede wszystkim od kąta skrętu kół przecież?
--
Pozdrrrawiam serrrdecznie!
zbYszek

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Września 12, 2016, 11:12:21 pm »
Bardziej jestem zainteresowany zawieszeniem piórowym - też się przymierzam do zamortyzowania przodu w zimie ;)
Z czego pióra będziesz robił? O ile dobrze rozumiem - coś a la Ti-Fly?
Tak coś na wzór ti-fly. Laminat fabryczny 5mm - zrobiłem testowo dwa pióra 5mm góra i 5 mm dół wytrzymują bez problemu mój ciężar z lekkim ugięciem. W trajce z racji na akumulatory etc dam na początek 3x5mm góra i 3x5mm dół i w razie potrzeby odejmę.

I nie widzę zbyt dużego związku pomiędzy zerowym wyprzedzeniem a zwiększoną zwrotnością. Ta druga zależy przede wszystkim od kąta skrętu kół przecież?
Wyprzedzenie zwrotnicy jest parametrem analogicznym do kąta główki ramy w jednośladach. Zerowe wyprzedzenie masz np. w paleciakach. 
« Ostatnia zmiana: Września 12, 2016, 11:14:56 pm wysłana przez Yin »

zbiegusek

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Września 13, 2016, 08:02:45 am »
Wyprzedzenie zwrotnicy jest parametrem analogicznym do kąta główki ramy w jednośladach. Zerowe wyprzedzenie masz np. w paleciakach.
Bo w paleciakach masz skręt kół zbliżony do 90st. I charakter pracy paleciaka jest taki, że on jeździ w obu kierunkach. Taki skręt kół planujesz w trajce? Planujesz jeździć tyle samo do przodu co i do tyłu? ;)
--
zbYszek

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Września 13, 2016, 10:16:52 am »
Planuję zwiększyć skrętność w porównaniu do trajki która mam aktualnie i czasem cofać tyłem. Dobra konkretnie - ktoś próbował tego rozwiązania w praktyce?

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #6 dnia: Września 13, 2016, 03:48:48 pm »
Nawet krzesło biurowe ma pozytywne wyprzedzenie. To powinno ci coś mówić  :p ;)   
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #7 dnia: Września 13, 2016, 07:47:36 pm »
[...] i czasem cofać tyłem. [...] ktoś próbował tego rozwiązania w praktyce?
Tak ja - ale cofnąłem w bok ;)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Września 14, 2016, 06:49:26 pm »
Szydziu, trolu :)

Zerowe wyprzedzenie nie pomoże w zwiększeniu skrętności. Za to spowoduje duże problemy, i to nie tylko przy większych prędkościach, ale i przy małych. Tak dokładniej zakres prędkości przy których toto będzie stabilne (myślę o braku myszkowania i nadsterowności) zostanie bardzo mocno ograniczona. No i trzeba pamiętać, że czas reakcji na manewr zdecydowanie spadnie (na szczęście na trajce może to tak nie będzie bolało).
Dla jasności.. Powyższe problemy można zredukować poprzez zastosowanie przekładni sterowniczej (czyli tak jak w samochodach).

Jakąś opcją są "wychylne" koła (co spowoduje powiększenie skręcenia kół), tylko czy budowa takiej zwrotnicy.. nie będzie przerostem formy nad treścią?

Jednak najprostszym rozwiązaniem przychodzącym mi do głowy jest.. skrócić rozstaw międzyosiowy.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Września 14, 2016, 11:51:16 pm »
Jest to jakaś metoda. W międzyczasie przyszła mi do głowy koncepcja zmiennej geometrii ramy - zawias między fotelem a mocowaniem przednich kół pozwalający na ustawianie wyprzedzenie z jednoczesnym podniesieniem / opuszczaniem supportu. Choć pewnie w praktyce skończyło by się na 3 ustawaniach - dobrze / źle / jako tako. Zrobię z wyprzedzeniem nie będę kombinował.

zbiegusek

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #10 dnia: Września 15, 2016, 05:33:55 am »
Uff... Koniec hamletyzowania. ;)
--
zbYszek