Autor Wątek: Koła do przyczepki  (Przeczytany 5517 razy)

ra_dek

• sympatyk
  • *
Koła do przyczepki
« dnia: Sierpnia 02, 2015, 10:32:08 pm »
Jakie koła do przyczepki?
Przymierzam się do przyczepki, do sporych ciężarów  >> 40 kg. w porywach >> 80.
Poczytałem forum, pooglądałem olbrzymią ilość linków i chyba już sobie wszystko poukładałem tylko te koła? ;)
Przyczepka głownie na asfalt, rzadziej utwardzone. Mocowanie  obustronne, koła z wolnobiegiem 20"
Ktoś może coś polecić, albo przynajmniej podpowiedzieć gdzie szukać? Bud żet umiarkowany.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 03, 2015, 08:08:21 am wysłana przez ra_dek »

Bryxon

• wyczynowiec na poziomie
    • Bryxon - dwa lata w roku czyli jak stałem się kiwi
Odp: Koła do przyczepki
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 03, 2015, 09:15:05 am »
Czesc,
Mam przyczepke bodajze Winther z jednostronnymi mocowaniami. Byla to przyczepka dziecieca ale zdjalem cala "bude" i wstawilem wzmocnienia i burty by bagaz nie haczyl o kolo. Z powodzeniem wiozlem na niej ok. 80kg mimo ze max to ok 60.
Kola tam to zwykle szprychowki ze stalowymi obreczami i wkladami na lozyskach maszynowych wiec daja rade - to tylko 30-40 kg na kolo, a 20' sa bardzo sztywne.
Mozesz poszukac kol od BMX'ow - tych tanszych z wyprzedazy szczegolnie na stalowkach cena moze byc dobra i byc moze bedzie to wiecej niz 36 szprych. Ogolnie nie ma co przesadzac bo jak powiedzialem kola wytrzymuja wiele, pierwsze poleci ich mocowanie...

Pozdrawiam

Bryxon

"na horyzont i jeszcze.."

ra_dek

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 03, 2015, 09:49:35 am »
Dzięki. Stalowe obręcze, piasty i szprychy /najlepiej więcej niż 36/, łożyska maszynowe, czy dobrze rozumiem?
Jaka oś, zwykła wystarczy czy musi być grubsza?

Kupiłem ostatnio jednokołową z all. /za ok. 2 stówki/ i niby jest do 35 kg., ale w praktyce przy połowie tego strach jeździć. Szykuje się do wożenia sporego gabarytu o wadze jw. z różnych względów będę rzeźbił, tylko te koła... Na początku myślałem o większych, ale ludzie piszą  że 20 lepiej się trzyma drogi, mniej buja itp. Akurat w 20" jest mniejszy wybór  :-\

P.s. Znalazłem: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5247663197&ref=last-visited
Wystarczy, czy szukać dalej, może za mały budżet? Mogę wydać więcej.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 03, 2015, 10:15:55 am wysłana przez ra_dek »

Bryxon

• wyczynowiec na poziomie
    • Bryxon - dwa lata w roku czyli jak stałem się kiwi
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 03, 2015, 09:53:58 pm »
Hmm to z all. wyglada nieco zwyczajnie : po szybkim poszukiwaniu znalazlem za 69 zl 48 szprychowe na osiach 14mm http://e-bmx.pl/opis/5931537/kolo-bmx-przod-stars--joytech-14mm-alu.html
Celowalbym w cos takiego, poszukaj podobnych bo to pierwsze wyszukiwanie googla :) wiec cena moze i byc lepsza.
Pozdrawiam

Bryxon

"na horyzont i jeszcze.."

ra_dek

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 03, 2015, 10:17:31 pm »
Dzięki. Chodziło mi o to czy coś na poziomie tego z All może być, czy jednak coś mocniejszego, niestety przy mocniejszych drastycznie rośnie waga i co gorsze cena, a że na to rady nie ma a sprzęt /mam nadzieję/ trochę posłuży...

Poszukam, zwłaszcza że tam wyszło - znaczy forum ma dużą siłę rażenia ;)

W tzw. między czasie szukałem opon, no i tu dopiero jest Sajgon przynajmniej dla nowicjusza  :-\

EDIT: Takie by chyba stykło: http://e-bmx.pl/opis/4241414/kolo-bmx-tyl-flip-flop-14mm-cnc-mocne-.html
Dodatkowo oba gwinty pod wolnobieg, zawsze to więcej możliwości, a na razie nie wiem co tam będzie  8)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 03, 2015, 10:46:44 pm wysłana przez ra_dek »

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 04, 2015, 08:33:04 am »
Czy 80kg to większy ciężar? Tyle waży "zestaw" z drobnym rowerzystą. Takie obciążenie wytrzyma dowolne koło (nawet badziewiaste z rowerka dziecięcego)

Przy mocowaniu dwustronnym nie ma sensu pchać się w grube osie, "zwykła" oś spokojnie da radę, a 300zł zostaje w kieszeni.
I za diabła nie potrafię zrozumieć po co Ci wolnobieg? Zamierzasz to jakoś napędzać? A flip-flop to już zupełnie przerost formy nad treścią. Do przyczepek zakłada się koła przednie.

Jeżeli byłaby mowa o 180kg (i/lub jazda po maksymalnych bezdrożach), to faktycznie koło 48 szprych do BMXa (ale nie takiego "dziecięcego"..). Ale i opony nabierają wtedy zupełnie nowej ceny (na co dużo bardziej musiałbyś zwrócić uwagę)

ra_dek

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 04, 2015, 01:54:42 pm »
pajak_gdynia dzięki. Nad oponami właśnie dumam. Na bezdroża także, ale tylko żeby toto "dociągnąć". Tak zamierzam napędzać - przyczepka będzie wspomagać/pchać. Co do wagi to: jeździć będzie powiedzmy między 40 a 80 kg. ale ta sama konstrukcja będzie też "stać", a wtedy waga całości może dojść nawet do 200 kg. Oczywiście można nogi itp... na razie koncepcji jest kilka.
Jaki BMX będzie "nie dziecięcy"? Jakie koło/opony z dolnej/środkowej półki byś polecił?

christophorus

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 04, 2015, 07:34:49 pm »
Jakbyś chciał same piasty z ośkami 14 mm to mam na zbyciu. Opony też mam 20" :)
W przyczepce do przewożenia dzieci mam koła 20", a jej dopuszczalna masa całkowita, jaką podaje producent to 60 kg, czyli jakieś 40 kg ładowności. Koła są zaplecione tylko na 1 krzyż i na pewno dadzą radę, więc na obciążenie rzędu 80 kg 36 szprych i zaplot na 3 krzyże spełni swoje zadanie.

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 04, 2015, 09:53:52 pm »
Ja tam mam koła od taczki.  Udźwigu to mają one tyle ile potrzeba :)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

ra_dek

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 05, 2015, 08:18:54 am »
christophorus dzięki, ale chcę kupić wszystko nowe.

szydziu nie wiem czy zlewasz czy radzisz... Na razie koła od taczki w tym projekcie nie są brane pod uwagę.

Wracając do sedna, chciałem się poradzić i napisałem tu, bo 20" często jest wykorzystywane w poziomkach. Potrzebne mi koła i pytałem czy np. typowe na chudej ośce i 36 szprychach wytrzyma czy jednak trzeba szukać czegoś mocniejszego/droższego. Właściwie już wszystko wiem.
Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie i pomoc.

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 24, 2015, 02:09:21 pm »
Ja tam sie chwale ze takowe posiadam :)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8