Autor Wątek: Problem z rurą sterową  (Przeczytany 10964 razy)

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
Odp: Problem z rurą sterową
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 22, 2009, 12:22:02 am »
rama z karbonu jest z Warszawy, Carbon Design

a resztę kolega sam dorobił

za ramę dał ponad tysiaka bo też o jej cenę pytałem (rama jest z drugiej ręki)
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

Sławek75

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 22, 2009, 11:50:44 am »
Witam
Część odpowiedzi znajduje się w tytule: Pierwsza poziomka
Ale do rzeczy. Jak wspomniał kolega rama z drugiej ręki, a reszta dorabiana w domu. Co do wagi, to jeszcze nie sprawdzałem, ale będzie ponad 10kg. Jazdy próbnej jeszcze nie było i długo nie będzie, ponieważ tylny wahacz ma dopiero 4 warstwy, a przewiduję tak ze 12. Aby je dorobić muszę najpierw zrobić pompę próźniową. Części już mam: butla po gadzie z zaworem 12l, złaczki i przewody ciśnieniowe, agregat z lodówki oraz manometr do -1bar. Myślę że wystarczy, tylko nie mam kiedy tego poskładać.
Co do samego roweru to zakupiłem ostatnio łańcuch connex 808 w 3 egzemplarzach. Muszę jeszcze poskładać, a właściwie zrobić kierownicę, tzn. samą kierownicę już mam (aluminium zooma), ale chciałem dorobić rurę sterową taką, żebym miał możliwość ustawienia długości i wysokości z włókna szklanego.
Po zamontowaniu przedniego widelca przedniego oczywiście siadłem na rower i tu wielkie zdziwienie, bo bez jęknięcia 4 warstwy laminatu wytrzymały moje 95kg - więc myślę, że po dołożeniu kolejnych 8 będzie ok. Układ amortyzacji przód-tył działał bardzo dobrze, ale to tylko warunki statyczne i zobaczymy jak sprawdzi się na drodze (tzn. nie wiem, czy nie jest trochę zbyt miękki jak na moją wagę). Ponadto do zrobienia jest jeszcze najważniejsze, czyli układ napędowy. Muszę poskładać łańcuchy w jedną całość, sprawdzić jak przebiega linia łańcucha i podeprzeć w odpowiednim miejscu dwoma łożyskowanymi rolkami z poliamidu.
Tak więc do jazdy próbnej jeszcze dość daleko....... ::) że nie wspomnę o wykończeniu.
Pozdrawiam

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 22, 2009, 12:31:02 pm »
Trzymam kciuki za sukces :). Wiem jak to jest czekać na nową maszynę - moja jest już na etapie 99% ukończenia - niedługo napiszę relację na forum. 

nahtah

• całkiem inny wariat
  • Obieżyświat w poziomie
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 22, 2009, 04:45:12 pm »
O tak! czekanie na nową maszynę, przyprawia o ból głowy. Ja swój nowy poziom, składam już pół roku i zabieram się właśnie do przygotowania ramy pod malowanie i też życzę sukcesu i jak najszybszego wyjazdu na trasę.:)
ŻYCIE jest jak jazda NA ROWERZE aby utrzymać równowagę MUSISZ się poruszać naprzód.......Albert Einstein
https://www.bikestats.pl/rowerzysta/nahtah