Autor Wątek: Wady i zalety "Poziomki"  (Przeczytany 21891 razy)

Majsterkowicz

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Wady i zalety "Poziomki"
« Odpowiedź #30 dnia: Lipca 16, 2014, 06:28:06 am »
Dorzucając jeszcze od siebie, zauważyłem na swoim SWB, który tak do końca nie jest taki 'short' :P, że poczas prowadzenia roweru, jak i jazdy, trzeba uważać na zachodzący przód, szczególnie podczas ciasnych manewrów. W takich sytuacjach nazywam swój niebieski pojazd - Autosanem ;)

john52

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #31 dnia: Lipca 16, 2014, 10:07:59 am »
Dlamnie satysfakcja a i przyjemność

Majsterkowicz

« Odpowiedź #32 dnia: Lipca 16, 2014, 03:52:35 pm »
Satysfakcja oraz przyjemność, to wg mnie następstwa zalet, jakie płyną z posiadania/użytkowania poziomki.

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #33 dnia: Lipca 17, 2014, 09:35:05 am »
W sobotę jadę na pierwszą dłuższą traskę do Malborka i z powrotem, łącznie wyjdzie 120km, jak na razie Mała Czarna jeździła zaledwie 60km trasy, więc to będzie taki mały większy test, jedno o czym nie chce zapomnieć to... koszulka dodatkowa... po 4 godzinach jazdy (jadę z koleżanką, więc tempo będzie... mikre), koszulka nie dość, że jest mokra to zaczyna trochę nie fajnie pachnieć, a co w Malborku w sobotę? Oblężenie jest :D warto zobaczyć. Pogoda teoretycznie ma być... Zobaczymy. Pewnie wady i zalety się zweryfikują dodatkowo. Może do tego czasu uda mi się dokończyć ładowarkę na dynamo, brakuje mi tylko akumulatorów które od poniedziałku idą i dojść nie mogą z allegro, kupiłem dwie sztuki takich akku jak są w bateriach do lapków. Ale o tym napiszę później wraz ze zdjęciami w osobnym temacie.
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #34 dnia: Lipca 17, 2014, 11:24:44 pm »
kupiłeś pewnie 18650 tzw li-n 3,7v a te przerywanego ładowania nie lubią :( o ile uda Ci się uzyskać stałe napięcie ładowania to jak się zatrzymasz( np na światłąch ) i pojedziesz dalej to akumulatorki dostają nieźle po tyłku, jak wytrzyma Ci taki miesiąc, góra dwa to będzie dobrze :)

Majsterkowicz

« Odpowiedź #35 dnia: Lipca 18, 2014, 03:59:50 pm »
@Danielasty
Bez nawet odrobinę zaawansowanego procesora sterującego ładowaniem - można zapomnieć nawet o jednym cyklu ładowania. Akumulatory Li-Xx potrzebują konkretnego trybu ładowania. DeVillio, jeżeli pojęcia CC oraz CV są dla Ciebie obce w dziedzinie akumulatorów, zalecam lekturę. Może to oszczędzić Tobie urazów, wizyty w szpitalu, albo jeszcze gorszych zdarzeń zwiwzanych ze złym obchodzeniem się z tego typu akumulatorami.

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #36 dnia: Lipca 19, 2014, 10:41:05 am »
@Danielasty
Bez nawet odrobinę zaawansowanego procesora sterującego ładowaniem - można zapomnieć nawet o jednym cyklu ładowania. Akumulatory Li-Xx potrzebują konkretnego trybu ładowania.
Znana i szeroko stosowana ładowarka li-ion, żadne procesory i inne talizmany nie są potrzebne. Ładuje dwa ogniwa połączone szeregowo:

Cała filozofia polega na nieprzekroczeniu napięcia 4,2V. Wytłumacz zatem mi, laikowi, dlaczego niezbędny do ładowania ogniw li-ion jest procesor.
« Ostatnia zmiana: Lipca 19, 2014, 10:45:32 am wysłana przez live_evil »

Majsterkowicz

« Odpowiedź #37 dnia: Lipca 19, 2014, 10:09:02 pm »
Może i nie jest niezbędny, co zalecany.
Ogólnie chodzi tutaj o kontrolowanie prądu ładowania, choć jak już wspomniałeś - ograniczenie napięcia na zaciskach akumulatora do 4.2V jest ważniejsze.
Podana przez Ciebie ładowarka powinna się sprawdzić w prostych aplikacjach i na pewno naładuje akumulator, przy użyciu odpowiedniego źródła zasilania - w tym przypadku dynamo rowerowe, to trzeba będzie dobrze pokręcić :P
Procesor kontrolujący ładowanie steruje właśnie prądem, a dodatkowo coraz kontroluje napięcie na akumulatorze. Na początku, akumulator ładowany jest w trybie CC (constant current), czyli stałego prądu, ustalonego przez układ regulujący/nastawczy lub po prostu z góry ustalony przez producenta układu. Gdy napięcie osiągnie pewną wartość, często około 4V, przełącza się on na tryb CV (constant voltage) i dobija akumulator stałym napięciem - max 4.2V - a po osiągnięciu tej wartości odcina prąd. Dodatkowo zaletą tego trybu jest stopniowy spadek prądu ładowania niekiedy nawet do 50mA.

Pozdrawiam ;)

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #38 dnia: Lipca 19, 2014, 10:19:54 pm »
Panowie panowie... ładuję akku przez rozbebeszonego powerbanka... po prostu odłączyłem akku ze starego powerbanka i dałem te dwa ogniwka, ale niestety coś się posypało i jutro będę sprawdzał. Dzisiaj zrobiłem 140km ponad do Malborka i spowrotem i troche padam na pysk, tym bardziej że przypaliłem się okrutnie :D słoneczko dzisiaj dawało ładnie a poziomka, no cóż, jakby nie patrzeć to jeżdżący leżak jest :D
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #39 dnia: Lipca 24, 2014, 10:20:06 am »
Cała filozofia polega na nieprzekroczeniu napięcia 4,2V. Wytłumacz zatem mi, laikowi, dlaczego niezbędny do ładowania ogniw li-ion jest procesor.
Na stabilizatorze napięcia nie ma stabilizacji prądu. Ogniwa "spuchną" po paru ładowaniach.
Po drugie.. ładowanie szeregowo może być "dość" niebezpieczne jak baterie mają różną pojemność albo są różnie naładowane: na jednej z nich będzie napięcie 3.8, gdy na drugiej 4.6V (co już może spowodować przebicie.. i druga bateria dostaje 8.4.. i..)
Polecam filmiki na youtube, jest ich masa (no dobra.. zazwyczaj pokazują większe napięcia i większe prądy, ale za to efekty są jeszcze bardziej atrakcyjne).

A tak w ogóle filozofia jeszcze coś wspomina o ładowaniu stałym prądzie, najlepiej nieprzekraczającym 0.2C (na żywca) lub 1C (z kontrolą temperatury, itp, itd), czy o ładowaniu 1/20C poniżej 3V.. W ogóle jest to bardzo duża filozofia..
Implementuje się to procesorkiem, bo kosztuje koło 3zł (a można dodać np. wyświetlacz i pomiar pojemności) albo specjalizowanymi układami (okolice 2zł, potrzebny na każdą baterię). Czy jest to wystarczająco dobry powód dla laika? :). Ceny z pewnego portalu aukcyjnego, w hurcie są oczywiście znacznie niższe.

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #40 dnia: Lipca 24, 2014, 10:43:29 am »
Na stabilizatorze napięcia nie ma stabilizacji prądu.
Zadanie z podstaw elektrotechniki:
Ładujemy ogniwo napięciem 4,2V - jaki prąd płynie między ładowarką a ogniwem po osiągnięciu przez ogniwo napięcia 4,2V?
Napięcie i prąd nie są dwoma odrębnymi bytami.

Po drugie.. ładowanie szeregowo może być "dość" niebezpieczne jak baterie mają różną pojemność albo są różnie naładowane: na jednej z nich będzie napięcie 3.8, gdy na drugiej 4.6V (co już może spowodować przebicie.. i druga bateria dostaje 8.4.. i..)
Clarence Zener opisał jak rozwiązać ten problem :P
« Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2014, 11:02:27 am wysłana przez live_evil »