Autor Wątek: Czesci nowe czy uzywane ??  (Przeczytany 7903 razy)

afish

• kolarz na poziomie
Czesci nowe czy uzywane ??
« dnia: Listopada 30, 2008, 09:56:56 am »
Witam
Robie liste czesci zeby zobaczyc jaka cena moze wyjsc roweru poziomego i zastanawiam sie czy warto inwestowac w nowe czy lepiej uzywane??
Jak mozecie to podajcie koszt waszych rowerków ( mile widziane wyszczegółnienie).
Interesuje mnie jeszcze kwestia hamulcy.. Jako ze tzw trójkat tylny chce zrobic sam musze wymyslesc mocowanie ich .. ?? Jakies sugestie w tym temacie ??
POzdrawiam i czekam na odpowiedzi ;] (fotki tez)

Janusz

• sympatyk na poziomie
  • **
Odp: Czesci nowe czy uzywane ??
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 30, 2008, 05:47:11 pm »
Jeśli się zdecydujesz na części używane , to myślę , że warto pojechać w niedzielę na giełdę samochodową w Słomczynie koło Grójca (zakładam , że nie masz do niej 500km). Jest tam rejon gdzie sprzedają używane rzeczy i jest dużo rowerów. Czasami mają egzemplarz za niską cenę na którym jest dobry osprzęt , a np. rama jest nieciekawa.

Janusz

afish

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 30, 2008, 05:51:11 pm »
Janusz moze nie mma 500 km ale z 250 to lekko ale mimo wszystko dzieki za zainteresowanie tematem i za namiar.

donpedro2107

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 30, 2008, 07:57:25 pm »
witam  :) czasem ciężko zdobyć jakąś część używaną i jeszcze w dobrym stanie. Ja osprzęt staram się montować nowy (chyba że jakiś używany mam ekstra. np hamulce lub linki czy manetki kupuję nowe ale niedrogie. chodzi mi o to że zazwyczaj taki rower to prototyp ale powinien w miarę dobrze działać a niekoniecznie musi być super drogi. no i nie powiem raz kupiłem rowerek dziecięcy (nowy!) z pełnym zawieszeniem i pociąłem go na konstrukcję poziomą. co do hamulców to wyciąłem piwoty ze starej ramy i wspawałem do nowej po dopasowaniu czy nie będą za mocno przeszkadzać. a hamulce założyłem nowe. pozdrawiam życzę udanej konstrukcji ;)

afish

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 30, 2008, 08:51:59 pm »
Ogladalem zwykle rowerki i tez stwierdzilem ze piwoty da sie wyciac i przespawac ;] Zdecyduje sie na cala wlasna konstrukcje ramy tylko widelec przedni od bmx-a wezme;]
NIe chce wkladac najgorszego sprzetu ( nowego) i po wstepnych obliczeniach mi wyszlo ze w 1000 za sam osprzet sie nie zmieszcze ;] NIe liczac konstrukcji ramy itd.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 30, 2008, 10:36:02 pm »
Warto polować na okazje na allegro, czasem można wylicytować prawdziwe 'perełki'. Z nowych części zdecydowanie piasty najlepiej na łożyskach maszynowych - po zmianie z kulkowych kolosalna różnica. Jestem bardzo zadowolony z nowatec-ów mają świetny stosunek jakość cena, obręcze (jakieś lekkie MAVIC) , nyple ( polecam aluminiowe dartmoora) , oraz szprychy cieniowane DT Swiss Competition. Jeżdżę na tak złożonych kolach w rowerze mtb, i jak tylko fundusze pozwolą podobny zestaw założę do poziomki. 

afish

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 02, 2008, 04:18:52 pm »
NIe chcialem zakladac nowego watku dlatego zapytam tutaj.
Przednie kolo 20 " macie od bmx czy skladaków ?? bo zastanawiam sie czy to od skladaka nie bedzie za malo wytrzymale;/

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 03, 2008, 12:43:17 pm »
przednie koło możesz zakupić w velokrafcie w krk firmy weinman (nie jest to koło od bmx'ów ani od składaków) jest to normalne 406 z tym że węższe od bmx'owych i nadaje się pod v'ki
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

Janusz

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 04, 2008, 11:55:11 am »
Wychodzi na to , że jeśli nie dostanie się spadku lub nie obrobi banku to chyba człowiek jest skazany na części używane. Zrobiłem dziś zestawienie kosztów zakupu części (nowych)ceny w zaokrągleniu:

Koło przednie      200
Koło tylne      200
Hamulec p/t      240
Widelec          250
Amortyzator tył      300
Siodełko         150
Korby z saportem   270
Stery         100
Klamkomanetki      150
Przerzutka tył      100
Przerzutka przód        50
Kaseta         100
Łańcuch         200
Pedały         100
Mostek           60
Opony T+P      200
--------------------------------------
Razem                2670

Starałem się wybierać elementy tańsze ale już dobre. Z powyższego wynika , że najrozsądniej było by kupić rower tradycyjny i przełożyć wszystkie części na ramę poziomą (łącznie z przednim kołem 26`).

Janusz

afish

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 04, 2008, 01:30:35 pm »
Najwiekszy problem bede mial chyba z "gniazdem" suportu i glówka ramy .
Nie majac rzadnej ramy do pociecia jest problem bo tych czesci osobno sie nie kupi.. Zastanawiam sie czy da rade zrobic te dwie czesci z jakis rur samemu. MIal ktos podobny pomysl ??

Janusz

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 04, 2008, 05:00:43 pm »
Jeśli rama ma być stalowa ,to może kupisz je :

http://sklep.poziome.pl/

Janusz

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 04, 2008, 08:35:43 pm »
Proponował bym pociąć jakaś marketową ramę, albo poszukać starych ram na złomowisku. Największa niedogodność to szlifowanie resztek po ucięciu. 

afish

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 04, 2008, 09:23:30 pm »
moze uda  mi sie cos wykombinowac ... Dzisiaj bylem w sklepie ogladac widelce  na kolo 20 ' i hcyba taki tanszy od bmx kupie bo te od skladaków to nei bardzo chyba ;]