Autor Wątek: Piła ramowa z napędem  (Przeczytany 4901 razy)

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
Piła ramowa z napędem
« dnia: Kwietnia 12, 2013, 09:58:21 pm »
Chcę wykonać pilę ramową z napędem. Tego typu maszyny zostały wyparte na rzecz pił taśmowych. Więc co mi szkodzi przetestować starsze rozwiązanie? Taka piła ma mi umożliwić dokładne cięcie np. 45/90 stopni oraz przecięcie dużych przedmiotów np. ceownik 120mm, podwójny teownik 100mm. Wolno, ale przetnie. Bardzo możliwe, iż eksploatacja będzie tańsza od cięcia tarczami ściernymi.

Kilka przykładowych konstrukcji jest w wątku Narzędzia DIY (samoróbki) i inne ciekawostki http://forum.poziome.pl/index.php?topic=1745.0

Mój projekt.

*Brzeszczot 300mm. W tym rozmiarze są też brzeszczoty do pił maszynowych (ramowych) ~ 30zł, lecz ja skłaniam się do tanich brzeszczotów do pił ręcznych ~ 0.5zł - 5zł.  Łatwo dostępne, duży wybór, za 20 lat powinny też być na rynku. Przy okazji będzie możliwość porównania trwałości brzeszczotów, czyli zweryfikować marketing.
*Podstawa z ceownika 120 ~ 140mm
*ramka brzeszczota wykonana z profilu prostokątnego 40x20x2
*ramię z profilu prostokątnego 40x20x2. Myślę o wypełnieniu go gipsem, betonem.
*silnik od wycieraczek samochodowych wraz z oryginalnym łożyskowaniem wycieraczek(korbowód, wał korbowy itd...)
*posuw brzeszczota 100mm

Jakieś uwagi?

Jakby nie patrzeć to posiadam wszystkie materiały oprócz tego nieszczęsnego ceownika ~70zł. Z tym ceownikiem jest problem z zakupem jak i przecięciem. Obecnie wyciąłem ramkę pod brzeszczot. 3 cięcia. Miało być dokładnie, to ciąłem ukośnica ręczną. I tak z przerwami zajęło mi to 3 godziny :D

E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
Odp: Piła ramowa z napędem
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 13, 2013, 03:57:11 pm »

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 13, 2013, 08:25:06 pm »
Obecnie wyciąłem ramkę pod brzeszczot. 3 cięcia. Miało być dokładnie, to ciąłem ukośnica ręczną. I tak z przerwami zajęło mi to 3 godziny :D

A nie mogłeś zrobić sobie jakiejś piły do cięcia? ;)
Tyle zachodu by zrobić piłę - masz aż tyle cięcia czy nie możesz hałasować/rzucać iskrami z kątówki*/gumówki*/boszki*/fleksa* ?

* - chodzi o szlifierkę kątową
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 14, 2013, 03:56:26 pm »
Potrzebuję precyzji w cięciu. Na hałas i snop iskier nie zawsze mogę sobie pozwolić. Niestety. Co do ilości cięcia, to ta piła dużo nie przerobi, gdyż jest wolna, ale jak się uprę to przetnie klocek stali np. 100x100mm. Trzeba też pamiętać o problemach kupnych elektronarzędzi: planowane przedwczesne zużycie.

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 14, 2013, 05:02:39 pm »
ale jak się uprę to przetnie klocek stali np. 100x100mm.

Sory. A widziałeś jak RUDEMY 102 w TV lufę brzeszczotem obcieli?
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 15, 2013, 06:38:00 pm »
Nie widziałem, a powinienem?