Autor Wątek: CB radio  (Przeczytany 3652 razy)

Danielasty

• całkiem inny wariat
CB radio
« dnia: Czerwca 01, 2012, 12:21:11 am »
patrzcie co znalazłem
http://www.youtube.com/watch?v=sF3nAdGb-D4
Może i gadżet, ale jak ktoś ma poziomego który w korkach stoi, - są takie ;D a tym bardziej nie zna miasta do którego jedzie, gadżet świetny. Jeszcze jakby ładować to prądnicą ;D

Propo tematu, Mam pytanko ale o zwykłe radio, czy ktoś może wie , zna , zrobił zwykłe radio fm na długą zewnętrzną antenę mocowaną gdzieś na bagażniku?
Aktualnie posiadam telefon z radiem + zewnętrze głosniki noki na baterie, ogółem daje to radę, ale jak wyjadę już za miasto , a telefon mam na szyyi, która z kolei jest nisko gubi mi zasięg. Myślałem nad kupnem typowego radia, i zamocowania anteny samochodowej coś jak we fiatach 125p było by wzmocnić sygnał, ale nie wiem jak do tego się zabrać

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
Odp: CB radio
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 01, 2012, 06:03:31 am »
Okładając się elektroniką tracimy na spontanie. Ja lubię jak jest trochę przygody, jak jadę gdzieś i nie do końca wie w którym jestem miejscu.
Takie SB dobre na krajówkach, by ostrzegać tirowców o swoim poziomym istnieniu, czasem podziękować, a czasem o......ć.
Raz takim tirem wlókł się za mną pod górkę. Jak mnie wyprzedził stwierdził, że musi zjechać na parking. jak my wiązankę puściłem (miał otwartą szybę) to gościu aż podskoczył.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 01, 2012, 08:08:00 am »
Tzn to dobry raczej gadżet, faktycznie, ale sam fakt posiadania. Kierowcy by się lekko zdziwili jakbym nadawał przez CB w mieście, np masy krytyczne, ostrzeganie że jedzie masa itp :)

A co do radia fm, czy ktoś ma pomysł jak zamocować antene fm do małego kieszonkowego radyjka? W trasie radio fm jak sprawdziłem jest bardzo przydatne o ile jakiąś fale łapie :)

Yeti

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 01, 2012, 08:11:29 am »
Radio na rowerze, jest zbędne. Szerokości życzę wszystkim kombinatorom ;)

;D

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 01, 2012, 08:21:32 am »
jak się traktuje pozioma jako muła wycieczkowego a nie jak speed maszynę, to radio jest całkiem spoko bo na jakimś 150km się robi już nudno, i prędkość spada. Po za tym fajnie jest pojechać poziomem do miasta z radiem na głośnikach - bez słuchawek - bezpieczniej :)

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 01, 2012, 08:34:38 am »
też na pionie kiedyś miałem Jezuska (zapakowanego w torbę na bagażniku z akupackiem, grucha pod siodełkiem). Bajer fajny, ale raczej mało użyteczny :( Baterie znikały w mgnieniu oka, wywołań w czasie jazdy nie było słychać. Ale parę ciekawych łączności zaliczyłem (jeszcze czasy, kiedy krótkofalarstwo było popularne)
A dynamem to możesz sobie światełko zasilić, a nie radio :(

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 01, 2012, 08:42:03 am »
Nie bezpośrednio to dynamo, aku żelowy z skutera chińskiego, są małe poręczne, dają całkiem spory prąd i są tanie, widziałem już takie konstrukcie, aku jest ładowany dynamem w piaście i aku ładuje poszczególne urządzonka