Autor Wątek: Przerzutka przednia  (Przeczytany 2821 razy)

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
Przerzutka przednia
« dnia: Maja 04, 2012, 06:27:40 pm »
Czy istnieje przerzutka przednia z dolnym ciągiem (najlepiej z doprowadzeniem linki przez pancerz) obsługująca duże tarcze oraz dużą pojemność?

W "jamniku" mam korbę 64/50/32. Walczę ze swoją przerzutką od pewnego czasu, albo coś ociera, albo nie schodzi na małą zębatkę, albo szoruje wózkiem o dużą tarczę, itd.

W sieci nic "od ręki" nie mogę znaleźć, może macie swoje sprawdzone typy do obsługi takich potworów?

Danielasty

• całkiem inny wariat
Odp: Przerzutka przednia
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 04, 2012, 07:42:44 pm »
zatrzymujesz się, zsiadasz z rowera, naciągacz wózek tylnej przerzutki i rękoma zmieniasz z przodu na blat ;D

storm

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 05, 2012, 01:34:16 pm »
@Pająk - wiesz jak u mnie jest z przerzutką? Nie mam jej na 52/40 ;) (w sensie linki do niej i manetki ;) )
I jeżdżę... A jak potrzebuję zmienić to się zatrzymuję, lewą nogą przytrzymuję rower, a łapkami zmieniam blat i ustawiam przerzutkę, aby złapała odpowiednie miejsce i żeby łańcuch o nią nie ocierał ;)

Wiem wiem, rozwiązanie takie sobie, ale jak często się krozysta z przedniego blatu, jak sie ma do dyspozycji 8 przełożeń z tyłu? To nie pionowiec z krosującym się łańcuchem :D

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 05, 2012, 11:06:58 pm »
Zwykle przednie przerzutki są projektowanie pod obsługę 22zębów różnicy, nie słyszałem o obsługujących większy zakres. U Ciebie 64 =>34 to 30zębów różnicy i to raczej normalne, że nie działa. Jakbyś miał układ 64-53-42 to by pewnie lepiej działało.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 06, 2012, 09:51:06 pm »
Ale, jak kąt rurki przerzutki jest mniejszy niż zwykłe,czyli inny niż w rowerach pionowych, to bez problemu przerzutka zwykła obsługuje większe niż zwykłe różnice w blatach :)
Mam 53-24 i jeszcze jest miejsca.

Pozzz
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------