Autor Wątek: wyginanie sklejki  (Przeczytany 17409 razy)

karol

• wyczynowiec na poziomie
Odp: wyginanie sklejki
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 02, 2012, 06:07:16 pm »
No właśnie. Przy pozycji mocno odchylonej rzeczywiście takiego ryzyka nie ma. Mi jest jednak najwygodniej z suportem na wysokości siedziska i oparciem 55st., czyli nie zbyt bardzo. Przy takiej wysokości suportu odchylenie oparcia wraz z siedziskiem dużo ponad te moje 55st. już niestety powoduje to uwieranie przedniej krawędzi w udo.

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 03, 2012, 08:21:30 pm »
ja robiłem siedzenia dzielone ta która była po tyłkiem była przymocowana do oparcia za pomocą zawiasów tak że oparcie pracowało na teleskopach :) wystarczy pomyśleć :)  https://picasaweb.google.com/70ismail/Ffd#5387303288844353234   tutaj masz moje  siedzenie, pod tyłkiem jest sprężyna a pod plecami teleskopy, bardzo dobrze to pracowało  ściągnij fotkę i powiększ sobie

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 04, 2012, 11:38:42 am »
A te teleskopy pod plecami to z czego?

karol

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 04, 2012, 04:12:22 pm »
Teleskopy to pewnie sprężyny gazowe z drzwi bagażnika samochodu. Nie zdecydowałbym się chyba jednak na amortyzację fotelika bo wygoda jest pewnie duża ale powstają straty energi przy mocnym depnięciu.
Temat chyba trzeba zamknąć bo nowy fotelik sklepowy włąśnie dziś przyjechał więc ruszam do przodu z robotą bo wiosna chyba będzie szybko w tym roku.

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 04, 2012, 11:47:56 pm »
kurde nie mogę z tymi stratami .

Straty były by jeśli siedzenie było by po kątem takim jak w LWB tak jak jest u mnie  a raczej jak było z takimi ustawieniami dusząc na pedał siła przenosi się nie na oparcie!  Tylko  na  część siedzenia pod tyłkiem. Które akurat w tym modelu jest na sprężynie ale w innych miałem na sztywno przytwierdzone do ramy a więc wszystko zależny od kąta   fotelik -pedała . Jeśli rower ze sprężynami pod plecami rozpędzałem po płaskim do 60 kmh na kolach 26" to o jakich startach mówimy. Dopiero kiedy  unosisz biodra,  siła przenosi się na oparcie fotela w żadnym innym przypadku nie . Ale nikt na poziomce nie unosi bioder z siedzenia bo po co .

przykład poniżej na filmie tak amortyzatorki to gazówki ale bez gazu, w środku siedzą sprężyny z parasolek ,czyli bardzo miękkie przy ruszaniu oparcie powinno się ugiąć jak cholera tymczasem jest nieruchome      http://www.youtube.com/user/70ismail?feature=mhee#p/u/17/5g0PeCnhOWA
« Ostatnia zmiana: Stycznia 05, 2012, 12:04:13 am wysłana przez tomek70 »