Autor Wątek: Mostek do U - bara  (Przeczytany 2798 razy)

koncki

• wyczynowiec na poziomie
Mostek do U - bara
« dnia: Czerwca 06, 2012, 08:32:41 pm »
Chciałbym sobie zrobić taką kierownicę jak w tym wątku
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=977.0
Nie wiem tylko jak zrobić taki wysoki mostek. Tam jest jakaś przedłużka? Pomóżcie!

michu

• kolarz na poziomie
Odp: Mostek do U - bara
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 06, 2012, 09:02:06 pm »
To jest mostek ahead, więc 1, 1/8 cala. Jeśli można dostać taką rurę to wystarczyłoby ją doczepić (np. przyspawać) i przyciąć na odpowiednią długość. Na górę wbić gwiazdkę, nałożyć most i skręcić kapselek. Tak wychodzi w normalnych rowerach. Czy w tym wypadku zda egzamin, nie wiem. Na fotce widać jakiś zacisk. Może on jest rozwiązaniem?

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 06, 2012, 09:11:58 pm »
Potrzebujesz rurkę od kierownicy z hulajnogi, a dokładniej część która jest pod kierownicą (dolna część teleskopu). Na 1 i 1/8 wchodzi idealnie na 1" trzeba zrobić adapter zwężający z rurki pvc. Na górę wchodzi zwykły mostek 1 i 1/8.

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 06, 2012, 09:41:19 pm »
O, mój były rowerek :)

Tam miałem widelec 1" a-head. Na górze zwykły mostek 1 1/8, a dolna część to sztyca ;D
Przypadkiem idealnie pasowała sztyca pochodząca z szosowego który był dawcą wszystkich części (pękła rama przy główce, tyl. trójkąt wykorzystany na MBB projekt)
Sztyca trzyma się rury sterowej z pomocą zacisku (można też jej regulować wysokość)

Stalowa rura sterowa  widelca 1 1/8" też idealnie wchodzi na rurę sterową 1"

Pozdrawiam
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

koncki

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 09, 2012, 12:24:11 pm »
Dzięki za dobre rady, jednak pozostanę przy kierownicy podsiodłowej. Każde z zaproponowanych rozwiązań komplikuje konstrukcję i zwiększa masę roweru. Może wrócę do tematu, jak resztę odchudzę do jakichś 15 kg.