Autor Wątek: Kupię tylną ośkę do trójkołowca ...  (Przeczytany 5703 razy)

Sebastian

• sympatyk na poziomie
  • **
Kupię tylną ośkę do trójkołowca ...
« dnia: Stycznia 21, 2011, 11:06:00 pm »
Jak w temacie... (Bez bajerów najprostszą wersję)...
« Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2011, 11:00:06 pm wysłana przez Sebastian »
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

zito6

• kolarz na poziomie
Odp: Kupię tylną ośkę do trójkołowca ...
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 22, 2011, 12:03:11 pm »
Hmm co masz na myśli? Chodzi Ci chyba o rower 1+2 czyli cylkomobil. Polecam lekturę: http://poziome.republika.pl/techno8.htm

Sebastian

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 22, 2011, 12:33:45 pm »
Hmm co masz na myśli?

Chodzi mi o rower z przednim kołem skrętnym i dwoma z tyłu z jedną osią napędową ... ;)

adriansocho

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 22, 2011, 05:09:34 pm »
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale te rowery nie są w żaden sposób zestandaryzowane. Ośka od roweru jednego producenta nie będzie pasować do roweru innego producenta, żeby znaleźć kogoś, kto może pomóc, należałoby podać jak najdokładniejszy opis tego roweru, może zdjęcie, a może wymiary. Coś w stylu: "ośka do pionowego/poziomego roweru, tylne koła o średnicy 24", ośka sztywna łącząca oba koła, podparta przy samych kołach, szerokość miejsca podparcia ośki 350-370mm (skraje łożysk), mocowanie zębatki/kasety takie a takie." Jednak myślę, że łatwiej będzie znaleźć kogoś, kto taką ośkę dorobi.

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 22, 2011, 06:25:35 pm »
adriansocho, nie mylisz się :)
A nawet.. Sebastian nie znajdzie tego czego szuka.. Bo po prostu to nie jest oś, tylko półosie (z jakąś formą układu różnicowego): temat wielokrotnie dyskutowane na forum.
Sebastian, w Tropie powstaje sporo rowerów tego typu (jest to podstawowy typ roweru jednoosobowego dla niepełnosprawnych), na pewno się dogadasz ze zrobieniem podobnej części.

Sebastian

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 22, 2011, 10:34:51 pm »
To jest uproszczona wersja tego co chcę zrobić ... (kształt będzie miał zupełnie inny, kosmiczny ,ale baza to jak na zdjęciu )...
Jeszcze raz pytam ... - gdzie tego szukać i jakich słów kluczowych używać...?http://cargobikes.pl/ft7001.html
« Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2011, 10:38:56 pm wysłana przez Sebastian »

adriansocho

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 22, 2011, 11:34:43 pm »
A nawet.. Sebastian nie znajdzie tego czego szuka.. Bo po prostu to nie jest oś, tylko półosie (z jakąś formą układu różnicowego)

Niektóre z tych prostszych rowerów (zwłaszcza takich, których przeznaczenie jest dalekie od wyczynu) mają napęd tylko jednego koła z tyłu. Znacząco upraszcza to konstrukcję - nie ma drogiego i ciężkiego dyferencjału.

zito6

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 23, 2011, 09:23:49 pm »
A nawet.. Sebastian nie znajdzie tego czego szuka.. Bo po prostu to nie jest oś, tylko półosie (z jakąś formą układu różnicowego)

Niektóre z tych prostszych rowerów (zwłaszcza takich, których przeznaczenie jest dalekie od wyczynu) mają napęd tylko jednego koła z tyłu. Znacząco upraszcza to konstrukcję - nie ma drogiego i ciężkiego dyferencjału.
Ja mam takiego gokarta na pedały, i tam jest ro uproszczone tak, że tylko 1 koło jest napędowe tylne lewe, polega to na tym, że ośka idzie do oby 2 kół, w prawym jest wolno bieg, a w lewym nie, poza tym jest zamocowany kawałek blachy do plastikowej "alufelgi"

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 23, 2011, 09:26:43 pm »
Ja mam takiego gokarta na pedały, i tam jest ro uproszczone tak, że tylko 1 koło jest napędowe tylne lewe, polega to na tym, że ośka idzie do oby 2 kół, w prawym jest wolno bieg, a w lewym nie, poza tym jest zamocowany kawałek blachy do plastikowej "alufelgi"

Czyli działa to jak mechanizm różnicowy tylko w zakręcie w lewo a w prawo już nie, może był stworzony do NASCAR :P
Jakub Sałata