Autor Wątek: Pytanie o minimalną odległość między oponą a osią pedałów.  (Przeczytany 2753 razy)

DROMADER

• kolarz na poziomie
Pytanie o minimalną odległość między oponą a osią pedałów.
« dnia: Sierpnia 19, 2010, 08:44:42 pm »
Dzisiaj postanowiłem trochę poeksperymentować, w moim Dromaderze wykręciłem przedni widelec amortyzowany RST Capa 20" i  wstawiłem zwykły 26" i koło  24". W związku z tym zmieniła się trochę geometria i trochę bardziej trzeba uważać przy skręcaniu gdyż pedały przybliżyły się do opony. Za dużo jednak nie pojeździłem gdyż zrobiło się ciemno, a chciałem przetestować to w cięższym terenie.  Dlatego też mam pytanie jaką macie odległość między oponą a osią pedałów i jak się skręca.

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
Odp: Pytanie o minimalną odległość między oponą a osią pedałów.
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 24, 2010, 07:25:40 pm »
sprawa prosta: jak pedał za blisko, to będziesz szorował nogą o koło w ostrych zakrętach. W ogólności zależy to od geometrii ramy, długości nóg oraz rozmiaru buta :) Często "ten model tam ma" i po prostu ostre zakręty wykonuje się z nogami na ziemi (a trzeba wiedzieć, gdzie owa granica jest :) )

storm

• Gość
Odp: Pytanie o minimalną odległość między oponą a osią pedałów.
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 24, 2010, 09:31:01 pm »
IMHO - na pewno nie tak, że pedał podczas skręcania blokuje oponę! (np. zatrzymując ją) Miałem tak przez chwilę w pewnym rowerze i naprawdę odradzam, b może wystąpić problem z zakręceniem w kluczowym momencie + zablokowanie koła!!!