Autor Wątek: Janów Lubelski Wita  (Przeczytany 7794 razy)

SlawekS

• sympatyk
  • *
Janów Lubelski Wita
« dnia: Września 05, 2010, 11:06:59 pm »
Witam wszystkich forumowiczów.

I tak po kilku latach kombinowania stałem się posiadaczem "leżaka"
Konstrukcja ramy co prawda nie moja ale powoli przystosowuję go do moich potrzeb.

Poszukuję kogoś do wykonania duużych zębatek (64T rozstaw 130mm)

Zdjęcia wykonane jeszcze przez poprzedniego właściciela :
http://img176.imageshack.us/i/mars4.jpg/

Na razie przejechane jakieś 50-70 km (prawie codziennie pada a błotników jakby brak)

Planowane zmiany:
- większa zębatka przednia "blat" obecnie 52 nadaje się tylko do podjazdów
- nowe rolki prowadzące łańcuch (poprzednik powyginał osie a i łożyska poumierały)
- osłony rolek zapobiegające spadaniu łańcucha (typowa robota dla frezera z CNC)
- zmiana piasty koła przedniego i dobranie sobie zębatek kasety bo obecne nie nadają się na dłuższe jazdy.
- BŁOTNIKI
- w dalekiej przyszłości silnik elektryczny bo z tak dużą zębatką ostre podjazdy to będzie "krzyż Pański"

No i kilka słów o sobie

Imię: Sławek
nr gg:1018580 (zawsze niewidoczny)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
Odp: Janów Lubelski Wita
« Odpowiedź #1 dnia: Września 05, 2010, 11:24:04 pm »
Czołem,

widze że nabytek z Allegro, a w opisie sprzedawca zapewniał ze wszystko git,
Co tam jest za przełożenie że blat 52 jest za mały ?

PrzemO

• wyczynowiec na poziomie
  • Never talking just keeps walking...
    • Sporty alternatywne
« Odpowiedź #2 dnia: Września 05, 2010, 11:35:21 pm »
Witaj na forum. Gratulacje zakupu. Jak dobrze pamiętam, to rowerek jest z okolic Łodzi (Pabianice  ???).

Jeżeli to twój pierwszy poziom, to szacun za odwagę :D.

Zaopatrz się koniecznie w jakies światełka lub błyskotki, żeby cię było widać na drodze. Nie dość, że ledwo ponad trawę wystaje, to jeszcze cichociemny :D

Po co taki blat? Chcesz się ścigać z live-evil'em ?
Przerwa

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Września 05, 2010, 11:43:23 pm »
Witaj na forum :)

Ad. Gemsi:
Rower miał premierę na forum, niestety nie pamiętam gdzie, może poprzedni właściciel jeszcze tu zagląda i podpowie.  Brak przełorzenia wynika z tego że przednie koło ma 20" - wraz z wielkością koła spada wielkość przełorzenia.

Ad. SlawekS:
- Rolki dostaniesz na allegro (do napinaczy i robione na zamówienie), na forum  też były podawane namiary na sklep allegro z rolkami do lin ( łorzyskowane, w rożnych rozmiarach).
- Blat z większą ilością zębów można wyciąć CNC ( na 99% projekt był na forum, niestety trzeba poszukać), lub przy odrobinie cierpliwości można ''wyciąć'' za pomocą wiertarki na statywie z arkusza blachy alu.
(Blachę alu dostaniesz np. tu: http://www.profmetkol.pl/ )
- Na podjazdy pomaga kaseta o dużym zestopniowaniu (11-34t), można też pokombinować i zastąpić największy blat w kasecie blatem robionym na miarę z większa ilością zębów (taki home made megarange). Z tego co wiem czasami trafiają się takie gotowe na forach poświęconych DH.  

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #4 dnia: Września 06, 2010, 07:22:50 am »
Duże zębatki są też w takich małych motorkach do zabawy (~pocket bike).
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

kapitanwasyl

« Odpowiedź #5 dnia: Września 06, 2010, 07:28:48 am »
Pockety mają mikroskopijny łańcuch ! Więc się nie nada.
I tak w koło  Macieju ...

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Września 06, 2010, 07:49:17 am »
A to ty mi podkupiłeś rower w ostatniej sekundzie :)
Chociaż pochwal się, jakie dawałeś maksimum (czy.. jak by mi "starczyło czasu", to bym nim jeździł..)

Fajnie się go prowadzi?

Tak jak się zastanawiałem nad tym rowerem, to pomyślałem o middrive zamiast rolek, może też pomyśl o takim rozwiązaniu?

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Września 06, 2010, 09:56:40 am »
Chociaż pochwal się, jakie dawałeś maksimum (czy.. jak by mi "starczyło czasu", to bym nim jeździł..)
Fajnie się go prowadzi?

Widzisz, że "nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło" - SlawekS podkupił Ci rower a teraz nie może się porządnie rozbujać z powodu napędu na małe 20 calowe kółko  ::)

Witam Cię  SlawekS!
 Też jestem SławekS i też mam dużo lat... ;D  Na prawdę, nie wygłupiam się!
                             Pozdro
                                   Sławek 
Sławek

SlawekS

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Września 07, 2010, 09:40:27 pm »
Postępy w oswajaniu trwają :)

- Rolki nowe już są
- z tyłu założyłem nowe hamulce SRAM 7.0 (w sumie to maja parę ładnych lat ale ja je po prostu kocham bo potrafiły by zatrzymać autobus )
- zaczynam się przyzwyczajać do zębatki 52 (w kasecie wylądowała najmniejsza 11 (była 13z) i jeździ się całkiem znośnie.

Maksimum 790 zł

Fajnie się go prowadzi?

Tak jak się zastanawiałem nad tym rowerem, to pomyślałem o middrive zamiast rolek, może też pomyśl o takim rozwiązaniu?

Trochę zbyt "nerwowy" ale obecnie mi to już nie przeszkadza
poza tym coraz mniej używam kierownicy bo dużo lepiej skręca się balansując ciałem.
Za to kierownica jest genialna bo o ile do kierowania niezbyt się nadaje to jako "pałąk przeciwkapotażowy" już tak.

p.s. Pożyczyłem rower bratankowi (nawet o tym nie wiedząc bo byłem na wyjeździe) efekt
 chyba zacznę składać drugi rower bo od tego go już nie odkleję (2 dni i nawiną 70 km).

Nowa jednostka chorobowa dla NFZ-tu "Poziomica" - strasznie zaraźliwa (i chyba nieuleczalna).

« Ostatnia zmiana: Września 07, 2010, 09:44:29 pm wysłana przez SlawekS »

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #9 dnia: Września 07, 2010, 10:33:32 pm »
Nowa jednostka chorobowa dla NFZ-tu "Poziomica" - strasznie zaraźliwa (i chyba nieuleczalna).
Brawo ! ;)
Ciekawe czy wypiszą na to receptę ;)
ps. również licytowałem ale maxymalna kwota była 8x mniejsza :)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Września 07, 2010, 10:57:30 pm »
Brawo ! ;)
Ciekawe czy wypiszą na to receptę ;)

Tego się nie da leczyć ale mam nadzieję że będą refundować "leki" łagodzące objawy i zaspokajające to szaleństwo :-)
Jakub Sałata

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Września 08, 2010, 07:54:13 am »
Ach ta sekunda. Ja chciałem "wrzucić" jeszcze żeby z przesyłką było "prawie" 900 (czyli po mojemu, 816.66 + 80 przesyłki :)
Ale licytowanie na ostatnią sekundę jest jednak ryzykowne (wszyscy czekają na tą ostatnią sekundę, żeby wiedzieć czy ktoś - czyli ty - nie podlicytuje w górę..)

A co do "leczenia".. to faktycznie jest to możliwe :) Tylko że nie z NFZetu, a z kasy miasta. Czasami wystarczy nawet orzeczenie lekarski (typu bóle kręgosłupa uniemożliwiające jazdę na normalnym rowerze!), czasami trzeba mieć kogoś o orzeczeniem o niepełnosprawności (jako sprzęt rehabilitacyjny). Zależy od miasta. Dopłata na całość raczej nie starczy, ale nawet paręset zł to jest coś :)

A jakby co, to (chyba jeszcze) mam tarczę do 105 (czy ten sam rozstaw co Ultegra?) chyba 56 zębów (albo 55: to monstrum zamieniłem na 52..). Szukać w graciarni?

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #12 dnia: Września 08, 2010, 10:04:50 am »
@ pająk_gdynia - odpisałem na PW - doszło?
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

SlawekS

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Września 08, 2010, 10:26:44 am »

A co do "leczenia".. to faktycznie jest to możliwe :) Tylko że nie z NFZetu, a z kasy miasta. Czasami wystarczy nawet orzeczenie lekarski (typu bóle kręgosłupa uniemożliwiające jazdę na normalnym rowerze!), czasami trzeba mieć kogoś o orzeczeniem o niepełnosprawności (jako sprzęt rehabilitacyjny). Zależy od miasta. Dopłata na całość raczej nie starczy, ale nawet paręset zł to jest coś :)

Taa byłem wczoraj "przejazdem" pod urzędem miasta i tekst "Heniu patrz jak ktoś leżak przerobił" mi wystarczy
Znając janowskich urzędasów zamiast refundować "sprzęt rehabilitacyjny" prędzej sfinansują mi "pobyt w ośrodku leczniczym" albo w innym miejscu odosobnienia.

p.s. Jutro postaram się powklejać zdjęcia ale to już temat na inny wątek :)

toft

« Odpowiedź #14 dnia: Września 10, 2010, 08:07:17 am »
Cześć:)