Autor Wątek: Stopy aluminium  (Przeczytany 6795 razy)

F.O.R.E.S.T

• kolarz na poziomie
Stopy aluminium
« dnia: Lipca 16, 2010, 03:53:00 pm »
Czy ktoś z szanownych ma jakieś doświadczenia z aluminium PA6?  Znalazłem dostęp do rurek z tego materiału i zastanawiam się nad nim jako alternatywą do PA38 (jak byśmy nie mogli używać tych samych oznaczeń co reszta świata - no dobra może nie cała ;D).
Generalnie PA6 vs. PA38 wypada lepiej, ale natłok tak kompletnie sprzecznych informacji w necie wywołał u mnie lekka konfuzję.
Np.
"PA6 należy po gięciu odpuszczać" ??? - nie wspominając o spawaniu
"PA6 - żadna powszechnie używana metoda spawania nie znajduje zastosowania"
"niewiele stopów aluminium o wysokiej wytrzymałości nadaje się do spawania ? szczególnie te z serii 7000 i 2000 ? i te nie powinny być stosowane w aplikacjach wymagających spawania"
"stop aluminium AW-2017A (PA6) charakteryzuje się dobrymi własnościami wytrzymałościowymi, wysoką wytrzymałością na rozciąganie, bardzo dobrą wytrzymałością zmęczeniową, daje się spawać..."
Czy jest ktoś w stanie rozwiązać jednoznacznie tę zagadkę?  Zaczynam nabierać niezdrowego poczucia, że stopy aluminium zawierają domieszkę magii  ;) 

toft

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Stopy aluminium
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 18, 2010, 08:34:49 am »
też mam metlik ale sumujac widziałem oprócz pa 38 (ponoć jednak minimalnie się różni od 6061 t6) widziałem ramy z 7005 i 7075. 7005 jest ponoć sztywniejsze i nie trzeba go odpuszczać. Natomiast mętlik w temacie jest duży... Jak kolega wróci z wakacji pomęczę go o jakaś (nową) ksiażkę z materiałoznawstwa czy metalurgii...

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 18, 2010, 09:21:52 pm »

F.O.R.E.S.T

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 18, 2010, 11:25:34 pm »
Trochę informacji: http://en.wikipedia.org/wiki/Aluminium_alloy

Dzięki już tam byłem, jednak moje wątpliwości nie zostały rozwiane bo nie opisują stopu 2017, który niby jest tym samym co PA6.  Nie wiem czy wczytywałeś się, ale jest tam ciekawostka na temat odpuszczania, którego temat kiedyś poruszałeś:

6061 is highly weldable, for example using tungsten inert gas welding (TIG) or metal inert gas welding (MIG). Typically, after welding, the properties near the weld are those of 6061-0, a loss of strength of around 80%. The material can be re-heat-treated to restore -T4 or -T6 temper for the whole piece. After welding the material can naturally age and restore some of its strength as well.

Chociaż brzmi to jak mogło tak się dziać, ale niekoniecznie  :)  Pytanie też ile "mocy" odzyskamy bo spadek "parametrów" o 80% nie brzmi dobrze ;)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 19, 2010, 08:43:56 am »
Podejrzewam że "naturalna regeneracja" po spawaniu może występować w przypadku grubszych ścianek niż te które są używane w ramach. Wolę dmuchać gorącym na zimne i odpuścić tak na wszelki wypadek ;)