Autor Wątek: Czym przykleić gąbki... do...  (Przeczytany 23827 razy)

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
Czym przykleić gąbki... do...
« dnia: Maja 02, 2010, 11:26:31 am »
Czym przykleić (wiem klejem najlepiej, ale jakim?)
Gąbki, karimaty, a w moim przypadku rzepy do fotela/zagłówka  - fotel laminat, zagłówek, poliwęglan.
Jakie lepiszcze, nie będzie niszczyć materiału (da się usunąć w razie potrzeby) a jednocześnie sprawi, że w/w nie będą dopadać.

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: Czym przykleić gąbki... do...
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 02, 2010, 11:33:33 am »
Co do klejenia się nie wypowiem, ale do usuwania lepiącej warstwy która zostaje po niektórych klejach używam spirytusu. 

kichnu

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 02, 2010, 01:45:47 pm »
Do przyklejenia gąbki do zagłówka zastosowałem to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1013243916.
Jakaś modyfikacja butaprenu, ale trzyma dość dobrze a i można później usunąć.

kapitanwasyl

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 02, 2010, 09:48:10 pm »
Do usuwania  polecam bezwzględnie rozpuszczalnik" BIROL " , nie matowi , świetnie zmywa i można przy jego użyciu zatrzeć-wypolerować małe rysy ( jest używany przy montażu okien PCV - w razie ich zarysowań )

Spirytus  hmm ... ......... ;D ;D ;D
I tak w koło  Macieju ...

Griffon

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 03, 2010, 07:23:12 am »
A ja przyklejałem odpowiednio przycięte paski karimaty za pomocą zwyczajnej dwustronnej taśmy klejącej z marketu budowlanego. Trzyma doskonale i nie ma najmniejszych problemów z usunięciem ew. uszkodzonego paska. Paski są po to, by pomiędzy plecami a siodłem zachowac coś w rodzaju wentylacji. Sprawdzają się już trzeci sezon. Koszt niemal żaden - kilka zł. 

kapitanwasyl

« Odpowiedź #5 dnia: Maja 03, 2010, 08:20:25 am »
Podaj typ , może nazwę jaka bo co towar sprawdzony ,to sprawdzony -
 są różne takie do wykładzin  cholernie silne i mocny mają klej .

Griffon

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 03, 2010, 09:00:28 am »
Właśnie sprawdziłem - nie ma żadnych specjalnych napisów poza brązowymnapisem wewnątrz: "DOUBLE SIDED PP TAPE" - leżało toto OBI na półce. Taką samą rzeczywiście brałem do wykładzin, jest raczej mocna, choć nie wybierałem jakoś specjalnie. Acha - ja ją złożyłem podwójnie - wydaje mi się, że lepiej wypelnia ew. delikatne nierówności siodełka (z Kalisza zresztą). Uważaj na przyklejanie jej do pasków karimaty - poprawki nie są możliwe, do karimaty klei się na amen.

kapitanwasyl

« Odpowiedź #7 dnia: Maja 03, 2010, 10:03:24 am »
Czyli jest raczej cienka ? ,( chodzi o grubość nie szerokość )  - bo te grube sa właśnie wykładzinowe , cienkie raczej mają zastosowanie do delikatniejszych rzeczy. Te do wykładzin potrafią trzymać klej (nie wysycha do końca) nawet kilka lat , po zdjęciu wykładziny można przylepiać na nowo.

Bardzo dobry pomysł z tą taśmą
« Ostatnia zmiana: Maja 03, 2010, 10:04:55 am wysłana przez kapitanwasyl »

Griffon

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 03, 2010, 11:27:39 am »
Cienka, zwyczajna, biała wewnątrz, papier woskowy ochronny w jakimś żółtawym kolorze.

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 03, 2010, 07:21:21 pm »
Jak zastosujesz rzepy z firmy 3M to będzie się to trzymało całkiem porządnie - miałem przyklejone CB Radio w firmowym aucie na taki rzep.
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

kapitanwasyl

« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 02, 2010, 09:32:57 pm »
A ja przyklejałem odpowiednio przycięte paski karimaty za pomocą zwyczajnej dwustronnej taśmy klejącej z marketu budowlanego. Trzyma doskonale i nie ma najmniejszych problemów z usunięciem ew. uszkodzonego paska. Paski są po to, by pomiędzy plecami a siodłem zachowac coś w rodzaju wentylacji. Sprawdzają się już trzeci sezon. Koszt niemal żaden - kilka zł. 
''
Szukam jakiegoś fajnego-funkcjonalnego wzoru , ożebrowania z pasków maty .
 Wrzuć no Griffon jakiś link z fotkami twojej sprawdzonej metody optymalnego że tak się wyrażę  sposobu-wzoru oklejenia .

storm

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 02, 2010, 11:56:58 pm »
Ja także używam tasmy dwustronnej - biała z żóławym papierem ochronnym po jednej stronie. Mogę polecić, zwłaszcza po "odstaniu się" takowej tasmy - po jej naklejeniu świeżo jest dosyć trudna do zerwania :D Ba, potrafi "nie puścić" karimaty przyklejonej do niej... I to też proponuję zamiast gąbki. Gąbka chłonie wodę - karimata praktycznie nie. (tylko to co na wierzchu). Gąbkę też trudniej przykleić do taśmy i fotelika, z kolei karimata łapie się od razu. No i jest chyba tańsza zdecydowanie(?) - za materiał na kilka fotelików płaci się max 10 PLN ;-)