Autor Wątek: Remont Delfina  (Przeczytany 1217 razy)

robson97991

• kolarz na poziomie
Remont Delfina
« dnia: Września 19, 2024, 05:35:19 pm »
Dojrzałem do remontu mojej poziomki. Rower kupiłem z nieoryginalnym tylnym kołem. Czyli bez piasty dual drive która posiada trzy przełożenia których zaczęło mi brakować. Plan jest taki: przywrócenie ustawień fabrycznych (czy raczej fabrycznej konfiguracji). Planuję kupić piastę SRAM dual drive. kasetę Sram 8T, manetkę z sterowaniem i przerzutkę (też Sram). To wszystko w sklepie e-bmx.pl. Tam jedynie udało mi się piastę trafić. Miał ktoś z was do czynienia z tym sklepem? Do tego jeszcze dwie obręcze trzy łańcuchy, no i szprychy(ale to już serwis który będzie mi składał koła). Zastanawiam się jeszcze nad jednym: przednie koło mam oryginalne, i bym z niego zostawił piastę. Jest na maszynowych łożyskach, i nie wykazuje żadnych oznak zużycia. Jeżeli macie jakieś sugestie, propozycje to jak najbardziej zapraszam do dyskusji.
Robert

Tehen

• całkiem inny wariat
  • Kolejarz forumowy
Odp: Remont Delfina
« Odpowiedź #1 dnia: Września 19, 2024, 07:02:01 pm »
Przy pierwszym poziomie zrobiłem ten błąd i wsadziłem Nexusa 8.

Jazda się zaczęła po ok. 3 miesiącach jak mi się rozleciał.
Potem to już więcej koło było w serwisie jak w jeździe.

Ostatecznie wróciłem do standardowej przerzutki.

Dlaczego o tym piszę?
Bo niezależnie gdzie będę miał awarię naprawi to pan Mietek w rowerowym na Podlasiu, pan Honza gdzieś na Morawach, Hans w Dreźnie itd. itp.

Koledze Nexus się rozleciał podczas podróży do Grecji i ogarnął to dopiero gdzieś w Budapeszcie.
Słowację przeleciał na 3 biegach.

Nie komplikuj sobie życia!
Albo poziom i wygoda albo wydasz w cholerę kasy na różne kierownice i siodełka tylko po to żeby w końcu i tak kupić sobie rower poziomy.

Leopold

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Września 19, 2024, 07:33:20 pm »
Rowerem lubię jeździć i lubię przy nim dłubać, buduję i jeżdżę trajkami które sam zrobiłem, Tehen ma rację w tym co napisał.Miej na uwadze co potrafisz i do czego chcesz to wykorzystać. E- BMX zawsze mnie wspomaga rzeczami które gdzie indziej trudno dostać.

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Września 19, 2024, 08:50:53 pm »
Techen na dual drive zrobiłem dziesiątki tysięcy kilometrów. To prosta trzybiegowa piasta. W razie czego masz jeszcze standardową przerzutkę. Ale! Sprawdza się to u mnie w velo, bo potrzebuję szerokiego zakresu przełożeń, więc mam 3 biegi w piaście, kasętę 8 rzędów i dwa blaty z przodu. Więc też bym poszedł w standardową przerzutkę z przodu.
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

astroman

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Września 20, 2024, 03:45:55 pm »
Dojrzałem do remontu mojej poziomki. Rower kupiłem z nieoryginalnym tylnym kołem. Czyli bez piasty dual drive która posiada trzy przełożenia których zaczęło mi brakować. Plan jest taki: przywrócenie ustawień fabrycznych (czy raczej fabrycznej konfiguracji). Planuję kupić piastę SRAM dual drive. kasetę Sram 8T, manetkę z sterowaniem i przerzutkę (też Sram). To wszystko w sklepie e-bmx.pl. Tam jedynie udało mi się piastę trafić.
Mógłbym rozejrzeć się w garażu, może miałbym coś z dualdrive SRAM.
Ja w przeciwieństwie do innych kolegów będę chwalił dualdrive z kilku powodów.
Jak napisał klubowy to bardzo prosta , łatwa w serwisowaniu i niezawodna konstrukcja, porównywanie tej piasty do Nexusa 8 to lekkie nieporozumienie.
Zmienia biegi szybko i precyzyjnie także na postoju ,według mnie dużo lepiej niż klasyczne 3 blaty .
Łańcuch oraz przerzutka pracują w mniejszym zakresie.

robson97991

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #5 dnia: Września 20, 2024, 04:58:59 pm »

Jak dasz radę poszukać to jak najbardziej. Rower kupiłem od Ciebie pare lat temu. Niestety już bez tej piasty.
« Ostatnia zmiana: Września 20, 2024, 05:04:20 pm wysłana przez robson97991 »
Robert

robson97991

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #6 dnia: Września 20, 2024, 05:10:18 pm »

Nie komplikuj sobie życia!
Nie zamierzam. Raczej chcę je sobie uprościć.
Robert

robson97991

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Września 20, 2024, 05:15:24 pm »
Więc też bym poszedł w standardową przerzutkę z przodu.
Niestety Optima Dolphin nie ma możliwości zamontowania przerzutki z przodu.
Robert

astroman

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #8 dnia: Września 20, 2024, 08:31:03 pm »

Jak dasz radę poszukać to jak najbardziej. Rower kupiłem od Ciebie pare lat temu. Niestety już bez tej piasty.
Im ki
No chyba nie ode mnie, bo takiej Optimy sam nigdy nie miałem z racji tego, że jest na kołach 2 X 20 a to nie mój gust.
Kolega chyba mnie z kimś pomylił .
Ale zobaczę za piastą.

robson97991

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #9 dnia: Września 21, 2024, 09:18:16 am »

No chyba nie ode mnie, bo takiej Optimy sam nigdy nie miałem z racji tego, że jest na kołach 2 X 20 a to nie mój gust.
Kolega chyba mnie z kimś pomylił
Istotnie zaszła jakaś pomyłka z mojej strony.
Robert