Autor Wątek: Farbowanie gąbki  (Przeczytany 9680 razy)

Yin

• całkiem inny wariat
Farbowanie gąbki
« dnia: Marca 12, 2009, 10:26:41 pm »
Zastanawiam się czym potraktować gąbkę na pokrycie fotelika by uzyskać czarny kolor. Gąbka ma najczęściej spotykany żółty kolor. Z tego co na razie eksperymentowałem daje się mazać markerem lecz wtedy kolor jest nieregularny, oraz 'łapie' farbę w spraju z lepszym rezultatem jeśli chodzi o pokrycie kolorem lecz zastanawiam się czy farba akrylowa w długotrwałym kontakcie z spoconymi plecami nie spowoduje reakcji alergicznych bądź jakiś przebarwień na koszulce. Jakie oprócz karimaty i siatki są jeszcze patenty na pokrycie fotelika?

Jakub S.

• całkiem inny wariat
Odp: Farbowanie gąbki
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 12, 2009, 10:35:56 pm »
A może obić ją ładnie jakimś niezbyt grubym, dobrze oddychającym materiałem? Przy okazji ochronisz ją przed nadszarpnięciami itp. i będziesz miał milszą w dotyku powierchnię niż sama gąbka.
Jakub Sałata

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 12, 2009, 10:59:44 pm »
W poprzednim foteliku na dodatkowe pokrycie zastosowałem mate z siedzenia samochodowego ale ograniczało to oddychanie pleców. Po za tym mój obecny fotelik ma 1/3 szerokości samochodowego więc ciężko tam upchać matę tak by wyglądała estetycznie.

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 12, 2009, 11:02:44 pm »
Ale jaką matę? Ja mówię o obiciu czymś cienkim i właśnie oddychającym. Może u jakiegoś tapicera, taki drobiazg nie powinien zbyt wiele kosztować.
Jakub Sałata

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 13, 2009, 10:17:10 am »
Zastosowałem dokładnie tą tylko w kolorze szarym:
 http://www.moto-mix.pl/photo/mata_0412.jpg
Z obszyciem czymś oddychającym podsunąłeś mi pewien pomysł, jak znajdę chwilę to poeksperymentuje :).

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 20, 2009, 12:46:46 pm »
Spróbowałem barwienia barwnikiem do tkanin - po zanurzeniu gąbka nabrała mocnego czerwonego koloru, niestety po dwóch dniach spędzonych w barwniku okazało się ze nie tędy droga.

Po wyciągnięciu z barwienia:

Po nieudanym barwieniu obszyłem gąbkę agrotkaniną, jest rewelacyjna jeśli chodzi o oddychanie, bardzo lekka, wadą natomiast jest to że po pognieceniu nie da się jej wyprasować (topi się pod żelazkiem)

marek

• sympatyk na poziomie
  • **
  • z każdym dniem bliżej poziomu
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 02, 2009, 12:24:16 am »
Mam bardzo podobny problem i o ile znalazłem taką czarną gąbkę, to niestety jeszcze nieznalazłem jej w sprzedaży w Polsce a byłaby najlepsza. Fachowa jej nazwa Air Mesh a wygląda tak samo jak ta którą oferuje Jarek Snoch w swoim Kramiku tyle ze jest ona jasna

Można też zastosować i praktykuje się też to, gąbke o tajemniczej nazwie open cell foam. Chyba w znaczeniu oddychająca ale częściej wychodzi nie tłumiąca więc na to wychodzi, że jednak przynajmniej do czego innego byla wymyślona. A oto przykład

Także udanych poszukiwań. Może w większym gronie będzie łątwiej coś wymyśleć

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 02, 2009, 12:27:48 pm »
jeżeli chodzi o 3d air mesh to ja znalazłem producenta w chinach bądź Tajwanie
tu temat
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=95.0

podobno air mesh'a stosuje mercedes w swoich fotelach
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

c64club

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 26, 2009, 01:38:03 pm »
Ta "open cell form" to właśnie prawdziwa "gąbka". To, co zwykle zwie się "gąbką" to pianka. Gąbkę można nabyć w sklepie rehabilitacyjnym, do wózków, nawet na metry kw. Na Francuskiej w Katowicach jest taki sklep. Ja osobiście kupowałem gąbkę na krzesła z zakladu produkującego różne wynalazki typu wałki pod kark czy tzw "rogaliki" na szyję. Gąbka była very sprężysta (już żeśmy ją wysiedzieli:P) i nie odparza tyłka. Niestety zakład padł, ale wiedz, że materiał jest, została.
Jeśli coś jest twardkorowe, należy tego spróbować.