Autor Wątek: Pierwszy zjazd rowerów towarowych 03.10.2015 Warszawa  (Przeczytany 23249 razy)

tomek70

• całkiem inny wariat
Odp: Pierwszy zjazd rowerów towarowych 03.10.2015 Warszawa
« Odpowiedź #30 dnia: Października 14, 2015, 09:49:49 pm »
Chodzi o koła:(

3x3

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #31 dnia: Października 15, 2015, 09:36:49 am »
Skuterowe.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #32 dnia: Października 15, 2015, 10:15:14 am »
A to pojazd mojej produkcji https://goo.gl/photos/eqMyoURNDsYTu6Pn7   https://goo.gl/photos/qg4tCvdSUBRLXTTW6
Kawał dobrej roboty :) Skrzyneczkę robiłeś od podstaw czy wykorzystałeś coś gotowego? W tylnym kole 9c?

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #33 dnia: Października 15, 2015, 08:22:18 pm »
Niby do kawki ma być ale ten co miał ta kawkę sprzedawać  nie rozgarnięty jakiś i teraz nie wiem czy wytrzymie:) Mówił na poczatku o 150  kg a teraz mówi o 400 kg. Pierwsze miał być jak na fotce a potem zachciało mu się składanego swoją drogą 400 kg nie wiem co on tam węgiel chce wozić ludzie nienormalni jacyś są.

Przed samym rozpoczęciem imprezy, w parku poszliśmy na kawę właśnie z takiego wózka (lubię dobrą kawę -ta była dobra co nie często się zdarza).
Nie mam zdjęć wózka ale w sieci jest ich sporo.
Wózek miał bardzo szerokie obręcze, a cała skrzynia była osadzona na resorach piórowych.
100kg to ładowność skrzyni w standardowym cargo jakim my byliśmy na zlocie. Całość zestawu ważyła około 170kg.
Ten z kawą miał profesjonalny ekspres, udarowy młynek do kawy, do tego przyprawy, kawę w ziarnach, wodę no i oczywiście jakieś zasilanie Nie był podłączony do prądu i nie było też słychać agregatu, więc pewnie akumulatory. Myślę, że to spokojnie może podchodzić pod 400kg.
No chyba, że ktoś chcę sprzedawać rozpuszczalną, zalewaną wodą z termosu (fuj  ::))  )

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #34 dnia: Października 16, 2015, 05:08:41 pm »
Jak się mają przepisy do takich rowerów? Chodzi mi o wymiary. Można w nich oficjalnie wozić osoby po ulicy (w części towarowej roweru)?
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #35 dnia: Października 17, 2015, 06:26:55 am »
puść mi na pw cenę za ten kawowóz mam jednego maniaka na oku to mu podeśle ;) temat
a swoją droga ciekaw jestem ile można wyciągnąć miesięcznie na takim kawowozie ustawiając w średniej wielkości mieście
« Ostatnia zmiana: Października 17, 2015, 07:08:54 am wysłana przez AGA »
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #36 dnia: Października 17, 2015, 01:52:03 pm »
Szydziu: teoretycznie długość zestawu rower + przyczepa nie może przekraczać 4.5m (albo 4m) co sugeruje, że i sam rower solo nie może tyle przekraczać. Co do szerokości: jeżeli ma mniej niż 90cm to jest traktowany jako rower i może jeździć w trybie rowerowym a jeżeli ma więcej niż 90cm szerokość to jest wózkiem rowerowym i porusza się po jezdni na zasadach samochodu. Jeżeli pojazd ma wspomaganie elektryczne, to tradycyjnie 250W, 48V, działające wyłącznie podczas pedałowania i wyłączające się powyżej 25km/h. Jeżeli ma mocniejszy/szybszy napęd to powinien mieć rejestrację jako motorower albo motor. Tyle jeżeli chodzi o przepisy.
A życie - jakie jest każdy widzi.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #37 dnia: Października 17, 2015, 03:22:18 pm »
Niby do kawki ma być ale ten co miał ta kawkę sprzedawać  nie rozgarnięty jakiś i teraz nie wiem czy wytrzymie:) Mówił na poczatku o 150  kg a teraz mówi o 400 kg. Pierwsze miał być jak na fotce a potem zachciało mu się składanego swoją drogą 400 kg nie wiem co on tam węgiel chce wozić ludzie nienormalni jacyś są.

Przed samym rozpoczęciem imprezy, w parku poszliśmy na kawę właśnie z takiego wózka (lubię dobrą kawę -ta była dobra co nie często się zdarza).
Nie mam zdjęć wózka ale w sieci jest ich sporo.
Wózek miał bardzo szerokie obręcze, a cała skrzynia była osadzona na resorach piórowych.
100kg to ładowność skrzyni w standardowym cargo jakim my byliśmy na zlocie. Całość zestawu ważyła około 170kg.
Ten z kawą miał profesjonalny ekspres, udarowy młynek do kawy, do tego przyprawy, kawę w ziarnach, wodę no i oczywiście jakieś zasilanie Nie był podłączony do prądu i nie było też słychać agregatu, więc pewnie akumulatory. Myślę, że to spokojnie może podchodzić pod 400kg.
No chyba, że ktoś chcę sprzedawać rozpuszczalną, zalewaną wodą z termosu (fuj  ::))  )
     Z takiego pojazdu to i rozpuszczalna jest wyśmienita :) Prawdopodobnie ekspres chodzi na gaz a  tylko młynek na prąd z akumulatora.  Myślę że za granicą to około dwóch tygodni i się zwraca koszt kawo-wozu. o nas za jakieś dwa miesiące.  Te kawo- wozy wynająć można na zasadzie franczyzy. Gdzieś tam na necie widziałem.

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #38 dnia: Października 18, 2015, 09:40:57 pm »
Franc dzięki. Co z wożeniem osób w takim pojeździe?
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #39 dnia: Października 19, 2015, 03:35:16 pm »
Franc dzięki. Co z wożeniem osób w takim pojeździe?

@Franc
Nie zgadzam się z twierdzeniem, że rower nie może przekraczać  4m. W PoRD wyraźnie jest mowa o zespole pojazdów a rozciąganie tej definicji na pojedynczy pojazd jest wg mnie nadinterpretacją, choć nie ma to jakiegoś wielkiego znaczenia, bo standardowe cargo są poniżej 3m.

@szydziu
Dzieci do lat 7 przewożone na rowerze, muszą być w specjalnym foteliku. Art. 33
Powyżej 7lat można przewozić ludzi, jeśli pojazd jest do tego przystosowany. Na czym polega przystosowanie, PoRD nie określa.
Wg mnie specyfikacja producenta, w której zaznaczono, iż można przewozić ludzi jest wystarczająca. Art. 63

W regulaminie wypożyczania naszych miejskich cargo jest informacja o możliwości przewożenia dzieci - skrzynia w Babooe ma rozkładane dwie ławki i dodatkowo pasy. Nie ma też zapisu o zakazie przewożenia osób dorosłych, jest jedynie informacja, że nie wolno przekraczać ładowności (100kg)
Więc w myśl zasady co nie jest zabronione? uznaliśmy, że możemy się tak poruszać     

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #40 dnia: Października 19, 2015, 05:07:00 pm »
Ale jest jeszcze rower Dżimiego......... A Dżimi ciąga nim przyczepki, żeby za szybko nie jeździć...... Wiesz, wtedy tych 4m to może być mało....
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800