Autor Wątek: Optima K9 Hopper - czy ktoś miał ten rower?  (Przeczytany 2647 razy)

lechulysy

• wyczynowiec na poziomie
Optima K9 Hopper - czy ktoś miał ten rower?
« dnia: Września 22, 2015, 09:00:36 pm »
Witam,
zastanawiam się nad zakupem tego modelu dla dziecka 150cm wzrostu
,
ale przed zakupem wole zapytać bo może ktoś na tym jeździł - a jakby ktoś miał to w okolicach Warszawy to chętnie bym podjechał sprawdzić czy jest OK :)

moje wątpliwości:
1. wg producenta działa od 150cm - czy tak jest rzeczywiście? pytam o komfort ze względu na wysokość siedziska nad ziemią (szacunkowo ze zdjęcia wychodzi ok 70 cm od ziemi)

2. siedzenie - ze zdjęcia wynika, że to połączenie normalnego siodełka z oparciem - czy to jest tak wygodne jak fotelik laminowany - ewentualnie czy da się kupić i przerobić w razie czego na fotel ażurowy - taki jak w wielu trajkach lub batavusie?

3. przełożenia - są dostępne dwie wersje: 1 x 9, albo 1x9 + dual drive - różnica ok 400 zł - czy warto brać dual drive'a, czy lepiej kupić w razie czego Nexusa?

4. koło 16" - jak jest z dostępnością ogumienia - np. opon 1.5";

5. zastanawiam się też czy nie zmienić przedniego koła na 20" ze względu na standaryzację posiadanych rowerów - jak to widzicie od strony zmiany jego geometrii?

Leszek
Leszek

tomek70

• całkiem inny wariat
Odp: Optima K9 Hopper - czy ktoś miał ten rower?
« Odpowiedź #1 dnia: Września 23, 2015, 09:10:04 am »
Ja w swojej pierwszej konstrukcji miałem takie siedzenie jeździło się wygodnie siedzenie było podobne siodełko rowerowe było na sprężynach z tyłu. Rower był bez amortyzacji wiec tutaj myśle że będzie dobrze jak by co to możesz kupić szersze siedzisko a do tego rowerka jak chcesz zmieniać to polecam siatkowe jak w trajkach a nie z laminatu.  Pozdrawiam

lechulysy

« Odpowiedź #2 dnia: Września 26, 2015, 12:22:44 pm »
? nikt mi nie pomoże? :)
Leszek

dziantek

« Odpowiedź #3 dnia: Września 26, 2015, 01:40:11 pm »
Na twoim miejscu zostawiłbym przednie koło 16. W tym rozmiarze na pewno jest Marathon Racer i Kojaki przy grubości obu bodajże 1,5. Do tego masz całą masę azjatyckich semi-slicków z Allegoro, co prawda nic poniżej 1,75, ale i ceny sporo niższe od Szwalbinek.

400zł za duala, to dużo. Może dobrym pomysłem jest dokupienie za 60zł kasety 9s. o większej rozpiętości np. 11-34. Osiągniesz całkowitą rozpiętość 301% a przy Nexusie 7 masz "tylko" 245%. Fotel wygląda bardzo wygodnie, ale pogoogluj, to w końcu seryjna produkcja, więc znajdziesz trochę użytkowników i ich opinii...może niekoniecznie w języku polskim, ale angielskim, niemieckim, mandaryńskim.  :D

[edit]
świetna cena:

http://allegro.pl/opona-schwalbe-marathon-racer-16x1-5-i5328418433.html
« Ostatnia zmiana: Września 26, 2015, 01:47:15 pm wysłana przez dziantek »