Autor Wątek: Tandem pół-poziomy AWD  (Przeczytany 5935 razy)

Danielasty

• całkiem inny wariat
Tandem pół-poziomy AWD
« dnia: Września 02, 2014, 10:08:14 pm »
Siemka,  czysto rekreacyjny temat, zapewne by powstawał w zimę, chciałbym zrobić pół poziomy tandem z myśla o moim "plecaczku" któremu cięzko się jeździ,
pomysł taki, 2 jubilaty spięte razem, z przodu cruzbike poziomy napęd na przód i MBB a z tyłu normalny rower z napędem na przód, każde koło po 24 biegi ( 3x8 ) waga około 30kg w planach, hamulce na początku v-ki aczkolwiek chciałbym zbudować widelec pod tarcze od postaw, np taki z 2mm blachy jako ceownik bądź gięty, koła 2x26, jakieś sugestie?

Majsterkowicz

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Tandem pół-poziomy AWD
« Odpowiedź #1 dnia: Września 02, 2014, 10:25:24 pm »
Czyli przewidujesz napęd 2x2? Czy źle Cię rozumuję...

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #2 dnia: Września 03, 2014, 06:09:33 am »
Jubilatom ramy same z siebie pękały. Tandem z dwóch jubilatów? Jakiś projekcik?
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Września 03, 2014, 04:26:19 pm »
tak, napęd 2x2 każde koło osobny zestaw biegów będzie mieć, widziałem rower duet i myślałem że  z tego aczkolwiek to pod koła 20 cali, więc może bym to pospawał, a projektu zero, pytam z ciekawości co o tym myślicie :)

darznur

« Odpowiedź #4 dnia: Września 03, 2014, 08:19:09 pm »
Jeżeli "Plecaczek" faktycznie pragnie jeździć to pomysł jest ok.
Kiedyś coś takiego znalazłem:

i coś takiego

Ale "Plecaczek" powiedział że nie będzie jeździł no i temat upadł  :( A może to i lepiej  ;D

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Września 03, 2014, 08:23:50 pm »
plecaczek raczej pionowo, bo leżeć właśnie nie chce:)

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #6 dnia: Września 03, 2014, 08:35:27 pm »
Jak to wygląda podczas jazdy kiedy pierwsza osoba ma przełożenie "wolne" a druga "szybkie" ?
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

darznur

« Odpowiedź #7 dnia: Września 03, 2014, 08:37:43 pm »
Ale i tak w tandemie najwięcej do powiedzenia ma ta osoba co trzyma kierę i hamulce  ;D

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Września 03, 2014, 10:38:16 pm »
"Plecaczek" rodzinnie, czy nowy?
Jednak lubisz Jubilaty :) Wszyscy "z dawnych czasów" pamiętają zapewne ich dużą awaryjność (szczególnie pękanie w okolicy zawiasu). Przy takiej długości to gwarancję mogę wystawić nawet na papierze  :P

Zdecydowanie najlepszy pomysł.. to Pino Hase. Prościej się już nie da, a duży trapez da dość dużą wytrzymałość.
Jeszcze można zrobić to ze standardowych ram "diamentowych", dorzucając jeszcze rurę łączącą supporty, identycznie jak w tandemach.

Ale i tak w tandemie najwięcej do powiedzenia ma ta osoba co trzyma kierę i hamulce  ;D
W tandemach często hamulce są zdublowane na obie kierownice.
I bywają modele ze sterowaniem z dowolnej kierownicy (szczególnie modele dorosły-dziecko oraz dorosły/niepełnosprawny).
:P

Jak to wygląda podczas jazdy kiedy pierwsza osoba ma przełożenie "wolne" a druga "szybkie" ?
Śmiesznie? :)
No i ma sens tylko w przypadku dużych różnic w kondycji i wytrenowaniu. Tak naprawdę.. to w takich przypadkach jedzie tylko jeden, drugi się oper.. wtedy pierwszy przestaje jechać i oper drugiego. Niezgrany zespół poznać po poziomie hałasu  ;D
« Ostatnia zmiana: Września 03, 2014, 10:48:00 pm wysłana przez pajak_gdynia »

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #9 dnia: Września 04, 2014, 06:58:17 am »
Miałem Dueta to wiem ;) Zazwyczaj to ja byłem silnikiem ;(
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

wwojciech

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #10 dnia: Września 04, 2014, 08:00:37 pm »
Zbudowałem tandem z cruzbikiem z przodu i tył typu lwb i odradzam, jeśli będziesz jechał sam to super sie jeździ, niski i dość wygodny, ale we dwójke podczas jazdy cruzem rower faluje co mocno widać na tandemie i faluje tą drugą osobą:) dla tego po przejechaniu coś ponad 1000km powstał całkowicie nowy tandem:) w stylu przedłużony stick bike AWD. Przód napęd jak w zoxie, tył jak w sticku. Tarczówki, niezależne przerzutki, generalnie różnica ogromna do poprzednika i jazda mega komfortowa. Prościej zrób taki sam jak M5 tandem i po sprawie. Mając na przedzie napęd z zoxa ogranicza się skręt a przy rowerze który ma 3m zakręty robi się jak tirem:D Przejechałbyś się raz i byś się zakochał:) Sam niezależny napęd to już jest naprawde duży komfort, każdy robi co chce i pedałuje jak chce co kobietki lubią wykorzystywać:)

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Września 05, 2014, 03:30:35 pm »
a do zębatki drugiego członu doczepic zebratke zdrugiej strony kótra by napędzała wysuwające się dildo z siodełka ;D

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #12 dnia: Września 05, 2014, 03:43:05 pm »
I laska by cię zajechała krzycząc "szybciej, szybciej!". A na wycieczki krótsze niż 200km, toby wogóle nie chciała jeździć ;D ;D