Autor Wątek: Umarło koło, niech żyje koło - [Się nowym kółkiem chwale]  (Przeczytany 3867 razy)

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
Umarło koło, niech żyje koło - [Się nowym kółkiem chwale]
« dnia: Czerwca 21, 2014, 08:16:11 pm »
Parę tygodni temu moja piasta w dość spektakularny sposób zakończyła swój żywot.

Pisnęło, chrupnęło, i postawiło mnie bokiem na samym środku, na szczęście mało ruchliwej jezdni. Całe koło przesunęło się prawie o centymetr w prawo, aż tarcza zeszlifowała adapter hamulca.

Za cholerę nie mogłem odkręcić konusów, więc założyłem koło od LWB'ka i zawiozłem pacjenta na Nowowiejską*     

Jakież było moje zdziwienie, gdy nieopodal lady zobaczyłem nowiuśkiego LWB z kierownicą podsiodłową produkcji Kazimierza Leśniewskiego (TROP). Okazało się też, że jakiś czas temu, właściciel wyremontował, velomobil SUN RIDER (Skorupy do nich robił Maciek Kaczmarek), ale problemy z przechowywaniem oraz to, że był on mało praktyczny w mieście spowodowały, że został sprzedany, choć możliwe, że gdzieś na ulicach będzie go można spodka.

Chłopaki na warsztacie rozebrali koło i niestety okazało się, że konusy uległy uszkodzeniu i zapadła się bieżnia - więc szrot.

Umarło koło niech żyje koło.
Tym razem, zdecydowałem się zrezygnować z kulek. Nowe koło zostało zaplecione na piaście NOVATEC D042SB. Zobaczymy jak będą się sprawować maszynówki - nie miałem jeszcze doświadczeń z tymi pastami.

No i rower wreszcie ma obręcze tego samego koloru  ;)

*) takie nasze zagłębie rowerowe, gdzie handel rowerowy odbywał się jeszcze za komuny, obecnie są tan obok siebie dwa sklepy i jeden warsztat rowerowy.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 21, 2014, 08:23:44 pm wysłana przez kaczor1 »

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: Umarło koło, niech żyje koło - [Się nowym kółkiem chwale]
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 21, 2014, 09:17:31 pm »
Teraz na jakieś 8-10k km zapomniesz że masz łożyska w piastach :) Maszyny to jest to.

storm

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 22, 2014, 09:56:49 am »
@Kaczor - na Nowowiejskiej OIDP to są 2 serwisy rowerowe: jeden w sklepie po lewej stronie patrząc na zachód a drugi w bramie. O którym mówisz?

I ile dałeś za nowe kółko i ile za piastę?
Pytam bo ostatnio sam składałem kółko 20". Udało mi się stargować piastę Dartmoore'a na maszynówkach do 90 zeta :D

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 23, 2014, 02:58:49 pm »
@Kaczor - na Nowowiejskiej OIDP to są 2 serwisy rowerowe: jeden w sklepie po lewej stronie patrząc na zachód a drugi w bramie. O którym mówisz?

Ten w sklepie robi pierdoły, a grubszą robotę oddaje do bramy - przynajmniej kiedyś tak było. W sklepie robili mi kiedyś przednie koło. Teraz byłem w tym w podwórzu (w bramie). 

I ile dałeś za nowe kółko i ile za piastę?
Za całość ponad 300. Nie wiem ile za samą piastę, bo umawialiśmy się za całość, ale te piasty chodzą w cenach od 160 do 180.

Pytam bo ostatnio sam składałem kółko 20". Udało mi się stargować piastę Dartmoore'a na maszynówkach do 90 zeta :D

Ja nie mam do tego cierpliwości i czasu.
Do przodu jak już wspomniałem, też sam nie robiłem - a i w warsztacie mieli kłopot ze szprychami, bo nie dość, że piasta XT ma wysoki kołnierz, to jeszcze dwie długości szprych były potrzebne.